Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Λαζαρίδης (ΧΑ): Η κρίση πυροδότησε ξεκαθάρισμα και εσωτερική αναδιάρθρωση των μεριδίων των κλάδων

Λαζαρίδης (ΧΑ): Η κρίση πυροδότησε ξεκαθάρισμα και εσωτερική αναδιάρθρωση των μεριδίων των κλάδων
Από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο κ. Λαζαρίδης περιέγραψε τους στόχους του Χρηματιστηρίου Αθηνών και τις αλλαγές στην αγορά κατά τη διάρκεια της κρίσης
Την άποψη ότι η κρίση άλλαξε την εικόνα της αγοράς, πυροτοδώντας ένα ξεκαθάρισμα και την εσωτερική αναδιάρθρωση των μεριδίων των διάϕορων κλάδων, εξέφρασε ο Σωκράτης Λαζαρίδης, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου του Χρηματιστηρίου Αθηνών, από το βήμα του 4ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
Για παράδειγμα, ανέφερε, ο κλάδος της ενέργειας έχει πλέον μερίδιο 19% στο ΧΑ, έναντι περίπου 8% στην έναρξη της κρίσης, ήτοι το 2010, ενώ οι εισηγμένες στον κλάδο του τουρισμού διπλασίασαν τη συμμετοχή τους στη συνολική κεφαλαιοποίηση και τριπλασίασαν την παρουσία τους στο trading.
Στον δε κλάδο των τροφίμων, σταθεροποίηση κατεγράφη στις επιχειρήσεις ιχθυοκαλλιέργειας.
Κατά την ομιλία του, ο κ. Λαζαρίδης επισήμανε ακόμη ότι οι υγιείς εισηγμένες μπορούν να εξασφαλίζουν κεφάλαια μέσω του χρηματιστηρίου και να προσφέρουν ικανοποιητικές αποδόσεις στους μετόχους τους, ενώ πρόσθεσε ότι η κρίση άλλαξε την εικόνα της αγοράς, πυροτοδώντας ένα ξεκαθάρισμα και την εσωτερική αναδιάρθρωση των μεριδίων των διάφορων κλάδων.
Μιλώντας στην ενότητα με τίτλο «Χρηματοδοτώντας την επόμενη μέρα για την Ελλάδα», ο κ. Λαζαρίδης επισήμανε ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών στοχεύει στην εξεύρεση τρόπων χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που συχνά συνδέονται με προσπάθειες στην Έρευνα και Ανάπτυξη (R&D), οι οποίες με τη σειρά τους σχετίζονται με νέες οικονομικές δραστηριότητες.
Πρόσθεσε δε ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών πρέπει να ακολουθήσει τη διεθνή τάση που δίνει ώθηση στις καινοτόμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις startups, ώστε αυτές να κινηθούν ταχύτερα αναπτυξιακά (σ.σ. υπενθυμίζεται πως το Χρηματιστήριο ανακοίνωσε πρόσϕατα την έναρξη του προγράμματος ROOTS για την ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, που διοργανώνεται σε συνεργασία με το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και με την υποστήριξη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Συμβουλίων Ανταγωνιστικότητας και του υπουργείου Εξωτερικών).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης