Τελευταία Νέα
Οικονομία

Οι συστάσεις του Strauch (ESM) στην Ελλάδα: Συνετή δημοσιονομική πορεία και προσήλωση στις μεταρρυθμίσεις

Οι συστάσεις του Strauch (ESM) στην Ελλάδα: Συνετή δημοσιονομική πορεία και προσήλωση στις μεταρρυθμίσεις
«Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια μας για τα τρωτά σημεία που εξακολουθούν να υπάρχουν στη ζώνη του Ευρώ» σημείωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM
Συνετή δημοσιονομική πορεία και ενίσχυση της μακροπρόθεσμης αναπτυξιακής δυναμικής συνέστησε για την Ελλάδα ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΕSM, Rolf Strauch, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
«Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια μας για τα τρωτά σημεία που εξακολουθούν να υπάρχουν στη ζώνη του ευρώ και τα οποία είναι απτά στην Ελλάδα.
Υπάρχει  υψηλή κληρονομιά ιδιωτικού και δημόσιου χρέους και αδυναμίες στον τραπεζικό τομέα», σημείωσε και πρόσθεσε, πως για τον ESM που είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδα, πρέπει η κυβέρνηση να μην εγκαταλείψει τις μεταρρυθμίσεις των προγραμμάτων διάσωσης. 
Πάντως υπερτόνισε, πως η έξοδος της Ελλάδας από τα προγράμματα διάσωσης μετά από οκτώ χρόνια αποτελεί για τον ESM ένα συμβολισμό για τον τερματισμό της κρίσης.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συνέχισε ο Strauch το βασικό καθήκον είναι να ολοκληρωθούν τα μέτρα που λήφθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης για τη θεσμική θωράκιση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ). 
Το βασικό ζητούμενο είναι η ολοκλήρωση των βημάτων που έγιναν στη διάρκεια της κρίσης για τη βελτίωση της θεσμικής σύστασης (setup) της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (EMU).
Η σύσταση αυτή ισχυροποιήθηκε, όπως είπε, σημαντικά από δύο τεράστια άλματα: την τραπεζική ενοποίηση με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) και τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης (SRM), καθώς και τον ESM και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποίησης (EFSM).
Το παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον έχει επιδεινωθεί και τώρα παρατηρείται μια στασιμότητα της οικονομικής ανάπτυξης σε πολλές χώρες.
Αυτό πρέπει να θεωρηθεί ευρέως ως αποτέλεσμα του ωρίμου παγκόσμιου οικονομικού κύκλου και της εμπορικής διαμάχης μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.
Η ζώνη του Ευρώ δείχνει εσωτερική δύναμη για να αντιμετωπίσει τις αντιξοότητες σε παγκόσμια κλίμακα, σημείωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM.
Η εγχώρια ζήτηση εξακολουθεί να είναι μάλλον υποστηρικτική και οι αγορές εργασίας σε πολλές οικονομίες έχουν καλές επιδόσεις και στην πραγματικότητα παρουσιάζουν σημάδια έλλειψης εργατικού δυναμικού στις κυριότερες χώρες γεγονός που θα πρέπει να στηρίξει τον πληθωρισμό κατά την προσεχή περίοδο.
 Επιπλέον, κατά την τελευταία δεκαετία, οι χώρες που πλήττονται περισσότερο από την κρίση κατάφεραν να ξεπεράσουν σημαντικές ανισορροπίες.

Ενισχύεται  ο ESM

Τον  Δεκέμβριο 2018 οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων ενέκριναν δέσμη μεταρρυθμίσεων για την περαιτέρω ενίσχυση της Ευρωζώνης,  σημαντικό μέρος της οποίας αποτελεί η περαιτέρω ανάπτυξη του ESM.
Ο ESM θα παράσχει ένα αποθεματικό για το Ταμείο Ενιαίας Διευκόλυνσης (SRF) το οποίο θα εισαχθεί το αργότερο έως το 2024, σημείωσε.
Επιπλέον, σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα παίξει επίσης σημαντικότερο ρόλο στο σχεδιασμό, τη διαπραγμάτευση και την παρακολούθηση των προγραμμάτων χρηματοδοτικής βοήθειας.
Επιπλέον, η διαδικασία επιλεξιμότητας για τις προληπτικές πιστωτικές γραμμές του ESM θα είναι πιο διαφανής και προβλέψιμη.
Θέλουμε να διευκολύνουμε τη χρήση τους, χωρίς να αφήσουμε στίγμα στην αιτούσα χώρα.
Τέλος, ο ESM θα είναι σε θέση να διευκολύνει το διάλογο μεταξύ μιας χώρας της ζώνης του ευρώ και των ιδιωτών επενδυτών όταν υπάρχει αναδιάρθρωση του χρέους.
Χάρη στα μέτρα που έχω περιγράψει, η ζώνη του ευρώ έχει πλέον ισχυρότερα θεσμικά όργανα για να αντιμετωπίσει μια ενδεχόμενη μελλοντική κρίση.
\Αλλά η ατζέντα για τη μεταρρύθμιση πρέπει να προχωρήσει ώστε να είμαστε όλοι καλύτερα προετοιμασμένοι για μια πιθανή νέα κρίση.
 Πρέπει να εργαστούμε για την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης.
Η συζήτηση για τη δημιουργία του τρίτου πυλώνα - το κοινό σύστημα ασφάλισης καταθέσεων - και οι όροι για τη λήψη αυτού του βήματος.
Στο ίδιο πνεύμα, απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες για τη δημιουργία μιας Ένωσης Κεφαλαιαγοράς στην Ευρώπη.
Αυτό θα αυξήσει και θα διαφοροποιήσει τις πηγές χρηματοδότησης, θα ενισχύσει τον ιδιωτικό επιμερισμό του κινδύνου, θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για τους επενδυτές και θα καταστήσει τις αγορές αποτελεσματικότερες, ιδίως διασυνοριακά.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης