Τελευταία Νέα
Διεθνή

BoE: Ενεργοποιεί τις έκτακτες γραμμές swap με την ΕΚΤ - Προειδοποιεί για τους κινδύνους του Brexit

BoE: Ενεργοποιεί τις έκτακτες γραμμές swap με την ΕΚΤ - Προειδοποιεί για τους κινδύνους του Brexit
Σύμφωνα με την Bank of England, το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Βρετανίας είναι προετοιμασμένο για τη μεταβλητότητα που θα προκύψει σε ένα Brexit χωρίς συμφωνία
Στην ενεργοποίηση των έκτακτων γραμμών swap με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προχώρησε η Τράπεζα της Αγγλίας, προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι βρετανικές τράπεζες θα μπορούν να δανείζονται σε ευρώ, σε περίπτωση κρίσης λόγω ενός άτακτου Brexit.
Η Bank of England κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες ενός Brexit χωρίς συμφωνία, τονίζοντας ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Βρετανίας είναι έτοιμο για τη μεταβλητοτητα που θα προκύψει σε αυτή την περίπτωση.
Ωστόσο, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις στην υπόλοιπη Ευρώπη ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα.
Σύμφωνα με την ΒοΕ, ενώ η Βρετανία έχει διασφαλίσει ότι οι Βρετανοί θα έχουν πρόσβαση στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην άλλη πλευρά της Μάγχης εάν το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες δεν καταλήξουν σε συμφωνία εγκαίρως για το Brexit, άλλες χώρες της ΕΕ δεν είναι τόσο ενεργές.
Ενδεχόμενα προβλήματα για τους δανειολήπτες στην ΕΕ περιλάμβαναν υψηλότερα επιτόκια δανείων και το ενδεχόμενο ότι οι πελάτες δεν είναι έτοιμοι να συνεργαστούν με νεοσύστατες μονάδες τραπεζών και ανταλλακτήρια με έδρα τη Βρετανία, που δημιουργήθηκαν σε πόλεις όπως η Φρανκφούρτη και το Άμστερνταμ ως απάντηση στο Brexit.
Μόνο το 10-20% των μεγάλων πελατών στην ΕΕ είχαν ολοκληρώσει τη γραφειοκρατία που απαιτείται για τη χρήση αυτών των θυγατρικών.
Σύμφωνα με την ΒοΕ, υπήρχε ένας κίνδυνος ότι τα προβλήματα στην Ευρώπη θα έχουν παράπλευρες συνέπειες στη Βρετανία.
«Κάποια διαταραχή στις διασυνοριακές υπηρεσίες είναι πιθανή και ελλείψει άλλων δράσεων από τις αρχές της ΕΕ, παραμένουν κάποιοι ενδεχόμενοι κίνδυνοι στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα» αναφέρεται στην ανακοίνωση της BoΕ.
Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, οι τράπεζες της ΕΕ και ενδέχεται να έχουν λιγότερη διάθεση για βρετανικά ομόλογα εάν η Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, λόγω των σκληρότερων κεφαλαιακών κανόνες από τις αρχές της ΕΕ.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης