Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Η άνοδος των εθνικιστών δεν θα εκτροχιάσει τις μεταρρυθμίσεις στην Εσθονία

Scope: Η άνοδος των εθνικιστών δεν θα εκτροχιάσει τις μεταρρυθμίσεις στην Εσθονία
Δεν αναμένει πολιτική αβεβαιότητα στην Εσθονία η Scope
Η άνοδος του λαϊκιστικού κόμματος «EKRE» δεν αναμένεται να εκτροχιάσει τις μεταρρυθμίσεις στην Εσθονία (Α+, σταθερό outlook), καθώς δεν θα αποτελέσει κομμάτι της επόμενης κυβέρνησης, εκτιμά σε ανάλυσή της η Scope.
Μετά τα αποτελέσματα, ο ευρωπαϊκός οίκος αναμένει δύο πιθανά αποτελέσματα.
Πρώτον, η άνοδος του ΕΚΚΡΕ θα μπορούσαν να οδηγήσουν την Kaja Kallas, ηγέτιδα του Reform Party (RP), να σχηματίσει έναν συνασπισμό με το αντίπαλο κεντρώο κόμμα, καθώς και οι δύο έχουν ήδη αποκλείσει έναν συνασπισμό με το ΕΚΚΡΕ.
Και τα δύο μέρη υποστηρίζουν σθεναρά την ένταξη της Εσθονίας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ και δεσμεύονται να διατηρήσουν την υγιή δημοσιονομική θέση της χώρας.
Δεύτερον, το RP θα μπορούσε να σχηματίσει συνασπισμό με δύο άλλα κόμματα που πέτυχαν το κατώτατο όριο του 5%, δηλαδή το κεντροδεξιό Pro Patria και τους Σοσιαλδημοκράτες, που σήμερα βρίσκονται σε συμμαχία με το Κέντρο.
Αυτή η τρισδιάστατη κυβέρνηση θα είχε πλειοψηφία 56 θέσεων.
«Δεν αναμένουμε σημαντική αλλαγή πολιτικής μετά τη σύσταση δύο από τις δύο κυβερνήσεις συνασπισμού.
Πιστεύουμε ότι η νέα κυβέρνηση θα παραμείνει προσηλωμένη σε ένα ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον και σε πολιτικές που αντιμετωπίζουν την στενότητα της αγοράς εργασίας», σχολιάζεται.
Ο οίκος σημειώνει πως η Εσθονία επωφελείται από ισχυρά δημόσια οικονομικά που στηρίζονται στο χαμηλό δημόσιο χρέος (το 2018 εκτιμάται στο 8% του ΑΕΠ, το χαμηλότερο μεταξύ των μελών της ΕΕ) και τα μικρά δημοσιονομικά ελλείμματα.
Η αξιολόγηση ενισχύεται με την υποστήριξη της συμμετοχής της Εσθονίας στη ζώνη του ευρώ.
Επιπλέον, η Εσθονία δικαιούται να λάβει ευρωπαϊκά κεφάλαια επενδύσεων έως 4,4 δισ. ευρώ κατά την περίοδο 2014-2020, ποσό που ισοδυναμεί με 2,7% του ΑΕΠ ετησίως κατά την περίοδο 2014-2018.

Διαβάστε: Για γυναίκα πρωθυπουργό και ακροδεξιά αντιπολίτευση ετοιμάζεται η Εσθονία

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης