Τελευταία Νέα
Διεθνή

Praet (ΕΚΤ): Τα αρνητικά επιτόκια παραμένουν χρήσιμο εργαλείο – Τα οφέλη υπερτερούν

tags :
Praet (ΕΚΤ): Τα αρνητικά επιτόκια παραμένουν χρήσιμο εργαλείο – Τα οφέλη υπερτερούν
Τί απάντησε στο Twitter ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
Τα αρνητικά επιτόκια παραμένουν ένα χρήσιμο εργαλείο νομισματικής πολιτικής και επίτευξης του στόχου για τον πληθωρισμό, σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Peter Praet, απαντώντας σε ερωτήσεις χρηστών του Twitter.
Όπως έγραψε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος, υπάρχουν φυσικά παρενέργειες, ωστόσο αυτές είναι υποδεέστερες σε σύγκριση με τα οφέλη για τις εταιρείες και τα νοικοκυριά.
Σε άλλη (ειρωνική) ερώτηση χρήστη την αναποτελεσματικότητα σχετικά με τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης, ο κ. Praet εκτίμησε πως τα QEs ήταν πολύ αποτελεσματικά από πλευράς πραγματικής οικονομίας.
«Τα χαμηλότερα επιτόκια μεταφράστηκαν άμεσα σε χαμηλότερα τραπεζικά επιτόκια δανεισμού για επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Αυτό σημαίνει περισσότερες πιστώσεις, περισσότερες επενδύσεις και περισσότερες θέσεις εργασίας (η απασχόληση αυξήθηκε κατά 10 εκατομμύρια θέσεις από το 2013)», πρόσθεσε.
Τέλος, σε ερώτηση για πιθανή «επιδημία» και «μόλυνση» (contagion) της ευρωπαϊκής οικονομίας από ενδεχόμενα προβλήματα στην κινεζική αγορά, εκτίμησε ότι δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο.
Βέβαια, σε περίπτωση που αυτό συμβεί, συμπλήρωσε, η ΕΕ θα επηρεαστεί, καθώς η Κίνα αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης