Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Νέο γύρο QE αλλά μόνο για τις τράπεζες της Wall Street, εξετάζει η Federal Reserve

ΗΠΑ: Νέο γύρο QE αλλά μόνο για τις τράπεζες της Wall Street, εξετάζει η Federal Reserve
Έναν νέο είδος QE εξετάζει η Federal Reserve
Έναν νέο μηχανισμό που θα εξασφαλίζει τη ρευστότητα των αμερικανικών τραπεζών και, παράλληλα, θα εμποδίζει τη σημαντική αύξηση των επιτοκίων (σε σύγκριση με τα fund rates της Fed) στη χρηματοδότηση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, σχεδιάζει η Federal Reserve (Fed), όπως μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης της χώρας.
Πρόκειται ουσιαστικά για έναν μηχανισμό (standing repo facility) που θα επιτρέπει στις τράπεζες να ανταλλάσσουν κρατικά ομόλογα με τα κεφάλαια που χρειάζονται.
Με άλλα λόγια, πρόκειται για μία ποσοτική χαλάρωση (QE) σε τραπεζικό επίπεδο.
Οι σχετικοί πίνακες της Alhambra για τα αποθεματικά:


BMO: Η Fed θα βάλει τέλος στη συρρίκνωση του ισολογισμού το δ’ τρίμηνο 2019

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Federal Reserve, Fed) θα βάλει τέλος στη διαδικασία συρρίκνωσης του ισολογισμού που διόγκωσαν τα μαζικά προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης των τελευταίων χρόνων, εκτιμούν οι αναλυτές της Bank of Montreal (BMO).
Η Fed είχε αναφέρει από το 2017, όταν η νομισματική σύσφιξη έγινε πιο επιθετική, ότι το απαιτούμενο επίπεδο στον ισολογισμό ανέρχεται σε 1 τρισεκ. δολάρια, έναντι 4+ τρισεκ. αυτή τη στιγμή.
Ωστόσο, στη συνέχεια ο κ. Jerome Powell ανασκεύασε και υπολόγισε μεταξύ 3 και 3,5 τρισεκ. δολαρίων το παραπάνω επίπεδο, προαναγγέλλοντας έτσι τον τερματισμό της διαδικασίας συρρίκνωσης πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο.
Πλέον, με βάση τις απαιτήσεις για το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα, το απαιτούμενο επίπεδο αποθεματικών υπολογίζεται σε 1,2 τρισεκ. δολάρια.
Τα σενάριο που παραθέτει η ΒΜΟ για το τέλος της συρρίκνωσης του ισολογισμού:

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης