Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τελειώνει ο χρόνος για τον διάδοχο νόμο Κατσέλη και αρχίζει το θρίλερ με την δόση - Νέο ορόσημο η 25η Μαρτίου

Τελειώνει ο χρόνος για τον διάδοχο νόμο Κατσέλη και αρχίζει το θρίλερ με την δόση - Νέο ορόσημο η 25η Μαρτίου
Οικονομικό επιτελείο, θεσμοί και τράπεζες συνεχίζουν πυρετωδώς τις διαβουλεύσεις σε όλα τα μέτωπα
Μία εβδομάδα έχει στην διάθεση της η κυβέρνηση για να κλείσει τις εκκρεμότητες από την δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση και να αποφύγει ένα νέο θρίλερ με την εκταμίευση της δόσης.
Το μεγάλο στοίχημα που θα δώσει και το «πράσινο φως» για το 1 δισ. ευρώ είναι το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας που θα διαδεχθεί τον νόμο Κατσέλη.
Οικονομικό επιτελείο, θεσμοί και τράπεζες συνεχίζουν πυρετωδώς τις διαβουλεύσεις σε όλα τα μέτωπα χωρίς, ωστόσο, να διαφαίνεται ακόμη συμφωνία στον ορίζοντα.
Το νέο ορόσημο είναι η 25η Μαρτίου, ημέρα κατά την οποία θα συνεδριάσει το Euro Working Group (EWG), που αποτελεί και τον τελευταίο σταθμό πριν το άτυπο Eurogroup της 5ης Απριλίου στο οποίο εάν όλα πάνε καλά θα ανάψει το «πράσινο φως» για την πρώτη δόση από τα κέρδη που είχε το ευρωσύστημα από τα ελληνικά ομόλογα. Η εκκρεμότητα με την ολοκλήρωση της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης «μπλοκάρει» και τις νέες ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση για τα χρέη των ιδιωτών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία.
Παρ’ ότι έχουν εξαγγελθεί εδώ και αρκετό καιρό (με προτεραιότητα τη ρύθμιση για τα ταμεία) καμία από τις δύο δεν έχει πάρει ακόμη τον δρόμο προς την Βουλή.
Την 1η Απριλίου άλλωστε, θα βρίσκονται στην Αθήνα οι θεσμοί για την εκκίνηση της 3ης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, η οποία έχει νέα προαπαιτούμενα όπου μεταξύ άλλων είναι: η πρόοδος στην Εγνατία Οδό, ο διαγωνισμός για τα ΕΛΠΕ, η πώληση από το ΤΑΙΠΕΔ του 30% του «Ελ. Βενιζέλος» και ο «φάκελος χρηματοοικονομικά» (π.χ. εάν μειώνονται οι περιπτώσεις των «κόκκινων» δανείων που είχαν ενταχθεί στον παλαιό «νόμο Κατσέλη», πώς λειτουργεί το νέο σχήμα για τα «κόκκινα» δάνεια- APS). 
Οι δανειστές θα έρθουν με την ίδια ακριβώς σύνθεση ενώ επικεφαλής της αποστολής θα είναι το επικεφαλής της αποστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Declan Costello.
Το στέλεχος της Κομισιόν θα βρεθεί νωρίτερα στην Αθήνα δίνοντας μεθαύριο το  παρόν στο συνέδριο που διοργανώνει μεθαύριο Τετάρτη 20 Μαρτίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με το  Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών  (ΙΟΒΕ).
Θέμα του συνεδρίου είναι η «Ενσωμάτωσης της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο».
Στο συνέδριο θα παρουσιαστεί η δεύτερη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα που έδωσε πρόσφατα στην δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας από την ελληνική κυβέρνηση λάβει ισοδύναμα μέτρα για τις δικαστικές αποφάσεις, να μην κάνει πίσω στην μείωση του αφορολογήτου ποσού από την 1η Ιανουαρίου του 2020 και να συνεχίσει τις ρυθμίσεις δίνοντας έμφαση αυτές που αφορούν το τραπεζικό σύστημα (κόκκινα δάνεια).
Με ενδιαφέρον λοιπόν αναμένονται τα μηνύματα που θα στείλει ο αξιωματούχος της Ε.Ε. Declan Costello στην κυβέρνηση παραμονή του κρίσιμου EWG όπου η Αθήνα θα έχει κεντρική θέση σε αυτό…

Μάριος Χριστοδούλου

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης