Τελευταία Νέα
Διεθνή

Praet (EKT): Αμετάβλητη η δυναμική των επιχειρήσεων στην Ευρωζώνη

tags :
Praet (EKT): Αμετάβλητη η δυναμική των επιχειρήσεων στην Ευρωζώνη
Το σχόλιο του Peter Praet για τη δυναμική των επιχειρήσεων στην Ευρωζώνη
Η δυναμική των επιχειρήσεων, ως προς τη δυνατότητα να διατηρούν τις τιμές σταθερά πάνω από το οριακό κόστος, έχει παραμείνει σχεδόν αμετάβλητη στην Ευρωζώνη τα τελευταία χρόνια, ανέφερε σε δηλώσεις του ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και εκτελεστικό μέλος του δ.σ., Peter Praet.
Μιλώντας από το Λουξεμβούργο, υπογράμμισε ότι δεν εντοπίζονται «σούπερ-σταρ» επιχειρήσεις από αυτήν την οπτική, εντός του νομισματικού μπλοκ.
«Οι δείκτες επιβεβαιώνουν την απουσία οποιασδήποτε αξιοσημείωτης μεταβολής της δυναμικής των επιχειρήσεων στην Ευρωζώνη.
Οι δείκτες συγκέντρωσης παρέμειναν γενικά σταθεροί κατά τα τελευταία δέκα χρόνια, ενώ η οικονομική δυναμική -η δημιουργία νέων επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας- παρέμεινε σταθερή, αν και σε χαμηλό επίπεδο.
Τέλος, δεν υπάρχουν αποδείξεις αναδυόμενων «επιχειρήσεων σούπερ σταρ» στην Ευρωζώνη -επιχειρήσεις που έχουν σημαντικά μεγαλύτερο μερίδιο πωλήσεων από τους συνομηλίκους τους.
Οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις της Ευρωζώνης ευρώ έχουν, όπως και στην περίπτωση των Ηνωμένων Πολιτειών, χαμηλό μερίδιο αγοράς εργασίας -το μερίδιο των επιχειρήσεων αυτών στις συνολικές πωλήσεις είναι σαφώς υψηλότερο από το μερίδιο τους στη συνολική απασχόληση σε έναν τομέα.
Ωστόσο, τα μερίδια αγοράς αυτών των επιχειρήσεων δεν έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. (…)
Ταυτόχρονα, υπάρχουν ενδείξεις ότι ορισμένες μεγάλες και διεθνής παγκόσμιες επιχειρήσεις εισέρχονται στις αγορές της Ευρωζώνης και αυξάνουν σταθερά τα μερίδιά τους στην αγορά.
Καθώς οι επιχειρήσεις κερδίζουν δυναμική, αυξάνεται επίσης η ικανότητά τους να ασκούν πολιτική πίεση για την προστασία και την αύξηση της ισχύος τους στην αγορά», είπε μεταξύ άλλων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης