Τελευταία Νέα
Speculator

Δύσκολο να δοθεί το πράσινο φως από τον ESM για την πλήρη αποπληρωμή του ΔΝΤ για πολιτικούς λόγους;

tags :
Δύσκολο να δοθεί το πράσινο φως από τον ESM  για την πλήρη αποπληρωμή του ΔΝΤ για πολιτικούς λόγους;
Δύσκολο να δοθεί το πράσινο φως από τον ESM  για την  πλήρη  αποπληρωμή του ΔΝΤ
Στην προεκλογική της φαρέτρα έχει βάλει η κυβέρνηση την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ.
Άλλωστε το Ταμείο είναι αυτό που πίεζε και πιέζει και τώρα ήρθε η ώρα να φύγει ,κάπως έτσι έχει και το αφήγημα που ετοιμάζει η κυβέρνηση.
Σκοπός είναι να εξοφληθούν δάνεια ύψους περίπου 9 δισεκ. που έχει χορηγήσει το Ταμείο στην Ελλάδα.
Περίπου τα 5 δισ. ευρώ από αυτά τοκίζονται με επιτόκιο της τάξεως του 4,9%, διότι το ΔΝΤ παρέχει κλιμακωτό επιτόκιο το οποίο αυξάνεται ανάλογα με την έκθεση που έχει η χώρα στα δάνεια του ΔΝΤ αναλογικά με τη «συμμετοχή» της στο ΔΝΤ.
Η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, προϋποθέτει την έγκριση του ESM και υπάρχουν δυο λόγοι που κάνουν δύσκολη αυτή την απόφαση.
Νούμερο ένα  είναι πως το ΔΝΤ θα διατηρεί τον εποπτικό ρολό για όσο χρονικό διάστημα υπάρχει υπόλοιπο του δάνειου.
Δηλαδή, μετά τις αρχές του 2024 το ΔΝΤ δεν θα έχει πλέον κανέναν ρόλο στην Ελλάδα καθώς θα έχει λήξει και η περίοδος της μεταπρογραμματικής εποπτείας.
Η πρόωρη αποπληρωμή  του δανείου θα σήμαινε και πρόωρο τέλος της σχέσης της Ελλάδας με το ΔΝΤ.
Παρόλο και την επιβεβαίωση από τα χείλη του εκπροσώπου του ΔΝΤ, J. Rice πως η πρόωρη αποπληρωμή  δεν θα επηρεάσει τη συνεχιζόμενη διαδικασία μεταπρογραμματικής παρακολούθησης κάτι τέτοιο τυπικά δεν θα ίσχυε σε πλήρη πρόωρη αποπληρωμή του Ταμείου.
Οι ευρωπαίοι φαίνεται  να επιθυμούν την παρουσία του ΔΝΤ κατά τη διάρκεια της μεταμνημονιακής εποπτείας, τουλάχιστον μέχρι και το 2022, οπότε λήγει η περίοδος υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων .
Νούμερο δυο σκόπελος, ο όποιος μπορεί βέβαια να ξεπεραστεί ευκολότερα  είναι πως για να προεξοφλήσει η Ελλάδα το ΔΝΤ, οφείλει  να προεξοφλήσει ανάλογο ποσοστό των δανείων του ESM  πράγμα που είναι αδύνατον.
Πολύ πιθανόν η Ελλάδα να ζητήσει  εξαίρεση από τον ESM, όπως έκανε και η Πορτογαλία.
Οι Ευρωπαίοι θα δεχτούν ευκολότερα μια τέτοια εξαίρεση εάν ολοκληρωθούν βέβαια όλες οι δεσμεύσεις από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης και κυρίως η ολοκλήρωση του πλαισίου της προστασίας της πρώτης κατοικίας,  η οποία θα δώσει και το πράσινο φως για την εκταμίευση της πρώτης δόση των κερδών από τα κρατικά ομόλογα.
Η κυβέρνηση σκοπεύει να συγκεντρώσει  τα 9 δισεκ. από τα  5 δισεκ. των εκδόσεων των ομολόγων ,1,5 δισεκ. από την ρευστότητα που ήδη διαθέτει ίσως και περισσότερα,  940 εκατ. από τα κέρδη που θα προκύψουν από τα ομόλογα AΝFA’s και 2,5 δισεκ. από το κεφαλαιακό απόθεμα  τα οποία έχουν διατεθεί για την αποπληρωμή μέρους των δανείων του ΔΝΤ προς την Ελλάδα από το προηγούμενο καλοκαίρι.
Από χρηματοοικονομικής άποψης και μόνο βέβαια ,το βέλτιστο είναι αυτά  τα 9 δισ. να μοιραστούν τόσο  στην εξόφληση των 5 δισ.τους ακριβού μέρους δηλαδή του δανείου του  ΔΝΤ και τα υπόλοιπα να διατεθούν για την εξόφληση  ομολόγων που διακρατά το Ευρωσύστημα καθώς είναι πολύ ακριβότερα.
Τα επιτόκια των ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ κυμαίνονται ή ξεπερνούν το 6%.

Αθανασία Ακριβού
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης