Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στροφή 180 μοιρών από την κυβέρνηση παρά τις φαινομενικές κόντρες – Τα θέλει όλα, νόμο Κατσέλη, ANFAs, αναβάθμιση 26/4 και εξόφληση ΔΝΤ

Στροφή 180 μοιρών από την κυβέρνηση παρά τις φαινομενικές κόντρες – Τα θέλει όλα, νόμο Κατσέλη, ANFAs, αναβάθμιση 26/4 και εξόφληση ΔΝΤ
Να σημειωθεί ότι ο ESM μόνο εάν πληρούνται οι όροι, έγκριση νόμου Κατσέλη και εκταμίευση των 940 εκατ από τα ANFAs θα δώσει το πράσινο φως για την ολική εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ από την Ελλάδα.
Στροφή 180 μοιρών πραγματοποιεί παρασκηνιακώς σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές η ελληνική κυβέρνηση και παρά τις φαινομενικές κόντρες για τον διάδοχο νόμο Κατσέλη ή νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας είναι …αποφασισμένη να τα κλείσει όλα έγκαιρα.
-Την άλλη εβδομάδα θα συμφωνήσει το τελικό πλαίσιο και θα ψηφιστεί ο νόμος που αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας.
-Θέλει στο Eurogroup 5 Απριλίου 2019 να πάρει το πράσινο φώς για την εκταμίευση των κερδών από τα ANFAs τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες ύψους 940 εκατ ευρώ.
-Θέλει να διασφαλίσει ότι η Standard and Poor’s στις 26 Απριλίου θα αναβαθμίσει την Ελλάδα σε ΒΒ- κατά μία κλίμακα από Β+.
-Θέλει να υλοποιήσει τον βασικό στρατηγικό της στόχο που είναι έως τις 10 Μαΐου 2019 να έχει εξοφλήσει και τα 9,1-9,2 δισεκ. που είναι τα δάνεια που έχουν απομείνει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Μάλιστα το θέμα θα εξεταστεί στην εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ στις 12 με 14 Απριλίου του 2019.
Να σημειωθεί ότι ο ESM μόνο εάν πληρούνται οι όροι, έγκριση νόμου Κατσέλη και εκταμίευση των 940 εκατ από τα ANFAs θα δώσει το πράσινο φως για την ολική εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ από την Ελλάδα.

Πως θα δομηθεί η συμφωνία;

Μειώνεται η περίμετρος στον διάδοχο νόμο Κατσέλη στα 7 με 8 δισεκ. ευρώ

Είναι ακριβές ότι ο διάδοχος νόμος Κατσέλη ή νόμος για την προστασία της πρώτης Κατοικίας δεν θα περιλαμβάνει περίμετρο 11 δισεκ. που αρχικώς είχε εκτιμηθεί αλλά 7 με 8 δισεκ. ευρώ.
Ο νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας θα συμφωνηθεί την επόμενη εβδομάδα και θα κατατεθεί στην Βουλή.
Η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να χάσει τα κέρδη από τα ANFAs για λόγους γοήτρου αλλά και στρατηγικής κίνησης με στόχο την εξόφληση του ΔΝΤ.
Σημειώνεται ότι οι βασικές θέσεις των δανειστών για τον διάδοχο νόμο Κατσέλη που προϋποθέτει την πλήρη κατάργηση του παλαιού νόμου είναι οι εξής.
1)Η μέγιστη αξία ακινήτου για να ενταχθεί ένας δανειολήπτης στον νέο διάδοχο νόμο Κατσέλη ή νόμο προστασίας πρώτης κατοικίας θα είναι 130 χιλιάδες ευρώ εμπορική αξία και 250 χιλιάδες ευρώ αντικειμενική αξία.
Οι παράμετροι αυτοί που υπήρχαν και στο ελληνικό σχέδιο νόμου παραμένουν ως έχουν.
2)Τα εισοδηματικά κριτήρια αλλάζουν ριζικά.
Ο δανειολήπτης που θα ενταχθεί στον διάδοχο νόμο Κατσέλη θα πρέπει να έχει το μέγιστο 20.000 ευρώ καταθέσεις από 50.000 ευρώ που αρχικώς περιλάμβανε ο νέος νόμος.
Το όριο 5.000 ευρώ δεν υφίσταται που αναφέρεται.
Η αξία των επιπλέον ακινήτων – πέραν δηλαδή της εμπορικής και αντικειμενικής αξίας της πρώτης κατοικίας που μπορεί να κατέχει ένας δανειολήπτης για να ενταχθεί στον νέο νόμο Κατσέλη δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ.
Το όριο είναι 50.000 ευρώ για τα επιπλέον ακίνητα.
Να τονιστεί ότι η αρχική πρόταση της κυβέρνησης για τα επιπλέον ακίνητα – στο πλαίσιο των κριτηρίων που είχαν τεθεί – ήταν 300.000 ευρώ.
3)Τα εισοδηματικά κριτήρια δηλαδή το ετήσιο εισόδημα ορίζεται ως εξής.
Για ένα δανειολήπτη φυσικό πρόσωπο χωρίς οικογένεια ορίζεται το όριο των 13.000 ευρώ που φθάνει έως τα 30.000 ευρώ με βάση την οικογενειακή κατάσταση.
4)Σημαντική διαφοροποίηση είναι η ημερομηνία με βάση την οποία θα εκκινήσει ο νέος διάδοχος νόμος Κατσέλη το cut of day θα είναι όχι η 31 Δεκεμβρίου 2018 αλλά η 31 Οκτωβρίου 2018.
Δηλαδή θα μπορούν να ενταχθούν στον διάδοχο νόμο Κατσέλη όσοι δανειολήπτες βρίσκονται πριν την ημερομηνία 31 Οκτωβρίου.
5)Κάθε 3 χρόνια έχει οριστεί η περίοδος αξιολόγησης των κριτηρίων.
Οι θεσμοί έχουν εισηγηθεί απόλυτη τήρηση των εισοδηματικών και άλλων περιουσιακών κριτηρίων.
Εάν κάποιος δανειολήπτης με όριο 13.000 ευρώ βρεθεί σε ένα χρόνο με 14.000 ευρώ βγαίνει από τον νόμο και την προστασία πρώτης κατοικίας.
Η επιδότηση δόσης που χρησιμοποιεί ένα μοντέλο επιμερισμού και τμηματοποίησης θα διαρκεί θεωρητικά έως 20 χρόνια αλλά κάθε 3 χρόνια θα αξιολογείται ο κάθε δανειολήπτης που έχει ενταχθεί στον διάδοχο νόμο Κατσέλη.
6)Για τα επιχειρηματικά δάνεια που φέρουν προστασία πρώτης κατοικίας, οι θεσμοί ενώ είχαν διατυπώσει σοβαρές ενστάσεις στο τελευταίο draft που στέλνουν στην κυβέρνηση, οι ενστάσεις τους έχουν αισθητά μειωθεί.
Προφανώς γιατί ελαχιστοποιώντας τα περιουσιακά κριτήρια μειώνεται η περίμετρος των δανείων που θα ενταχθούν.
Υπολογίζεται ότι τα προβληματικά δάνεια που θα ενταχθούν και θα φέρουν εγγύηση πρώτη κατοικία αντί για 11 δισεκ. θα είναι 7 με 8 δισεκ. ευρώ.
7)Το βασικό πρόβλημα των δανειστών είναι ότι δεν κατανοούν την έννοια προστασίας πρώτης κατοικίας καθώς δεν υφίσταται σε καμία χώρα της ευρωζώνης.

Θα δοθούν τα ANFAs 940 εκατ με στόχο…το ΔΝΤ

Η κυβέρνηση παρά τις κόντρες και τις αναφορές ότι θα προβεί σε μονομερείς ενέργειες στον νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας θέλει να πάρει τα ANFAs τα κέρδη 940 εκατ.
Α)Θέλει να τα εκταμιεύσει για λόγους γοήτρου καθώς θα είναι η πρώτη φορά μετά από καιρό που οι κεντρικές τράπεζες θα επιστρέψουν τα κέρδη στέλνοντας ένα μήνυμα στην αγορά ότι η Ελλάδα έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη… των κεντρικών τραπεζών.
Β) Χρειάζεται τα 940 εκατ για να μειώσει το χρέος καθώς στόχος είναι η πλήρης εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ προς την Ελλάδα ύψους 9,1 με 9,2 δισεκ. ευρώ.

Στις 12 με 14 Απριλίου στην σύνοδο του ΔΝΤ…η έγκριση του σχεδίου εξόφλησης των δανείων από την Ελλάδα

Στις 12 με 14 Απριλίου στην σύνοδο του ΔΝΤ…θα εγκριθεί το  σχέδιο εξόφλησης των δανείων από την Ελλάδα
Όπως ανέφερε το bankingnews σε εκτενές ρεπορτάζ στις 17 Μαρτίου 2019 στόχος είναι έως τις 10 Μαΐου 2019 να έχουν εξοφληθεί όλα τα δάνεια του ΔΝΤ προς την Ελλάδα.
Ωστόσο θα πρέπει να εκταμιευτούν και τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες ύψους 940 εκατ καθώς εάν δεν δοθεί το πράσινο φως… ο ESM δεν θα επιτρέψει την εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ από την ελληνική κυβέρνηση.
Τα δάνεια του ΔΝΤ είναι 1,9 δισεκ. ετησίως έως το 2022 και 300 εκατ ευρώ ετησίως έως το 2023 συνολικά 9,1 δισεκ. ευρώ.
Τα 9,1 δισεκ. η Ελλάδα θα τα βρει
-5 δισεκ. που έχει συγκεντρώσει από τις εκδόσεις ομολόγων
-1 με 1,5 δισεκ. από την ρευστότητα που ήδη διαθέτει ίσως και περισσότερα.
-940 εκατ από τα κέρδη που θα προκύψουν από τα ομόλογα ANFAs
- 2,5 δισεκ. από το κεφαλαιακό μαξιλάρι τα οποία έχουν διατεθεί για την αποπληρωμή μέρους των δανείων του ΔΝΤ προς την Ελλάδα.
Σύνολο πάνω από 9 δισεκ. ευρώ όσα είναι και τα δάνεια μαζί με τους τόκους του ΔΝΤ προς την Ελλάδα.
Η κυβέρνηση πάντως δεν θα ήθελε να χρησιμοποιήσει τα 2,5 δισεκ. από το κεφαλαιακό μαξιλάρι για να εξοφλήσει το ΔΝΤ αλλά με ίδια μέσα να αξιοποιήσει τους οικονομικούς πόρους που έχουν δημιουργηθεί για να μεγιστοποιήσει το πολιτικό όφελος της κίνησης αυτής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης