Τελευταία Νέα
Διεθνή

May προς Βρετανούς βουλευτές: Ψηφίστε τη συμφωνία για να αποφύγουμε ένα no deal Brexit - Επιστολή στην ΕΕ

May προς Βρετανούς βουλευτές: Ψηφίστε τη συμφωνία για να αποφύγουμε ένα no deal Brexit - Επιστολή στην ΕΕ
Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jean Claude Juncker, είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπάρξει απόφαση για την αναβολή του Brexit στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής
(upd) Ύστατη έκκληση προς τους Βρετανούς βουλευτές απηύθυνε η πρωθυπουργός της χώρας, Theresa May, η οποία τόνισε σε διάγγελμά της ότι υπάρχει μόνο η συμφωνία που η ίδια «έκλεισε» με την ΕΕ, την οποία εάν δεν αποδεχθούν τότε η Βρετανία θα οδηγηθεί σε ένα no deal Brexit.
Παράλληλα η κυρία May ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει δεύτερο δημοψήφισμα, παραδεχόμενη, ακόμη, ότι οι Βρετανοί πολίτες έχουν κουραστεί από την καθυστέρηση.
Είχε προηγηθεί επιστολή που η ίδια είχε στείλει στη Κομισιόν, με τους υπεύθυνους της Επιτροπής να εμφανίζονται απρόθυμοι να δεχθούν την πρότασή της για παράταση του Brexit έως τις 30 Ιουνίου 2019.
Ειδικότερα, σύμφωνα με εσωτερικό σημείωμα που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου Reuters, οι Βρυξέλλες είναι αντίθετες με το ενδεχόμενο παράτασης έως το καλοκαίρι.
Όπως αναφέρεται στο σημείωμα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες που θα συναντηθούν με την May αύριο (21/3/2019) κατά τη Σύνοδο Κορυφής αντιμετωπίζουν την διπλή επιλογή μίας βραχείας παράτασης από τις 29 Μαρτίου μέχρι τις 23 Μαΐου ή μίας μακράς παράτασης μέχρι τουλάχιστον το τέλος του έτους, με την Βρετανία σε αυτήν την περίπτωση να είναι υποχρεωμένη να διεξαγάγει εκλογές για την ανάδειξη ευρωβουλευτών στις 23 Μαΐου.
«Οποιαδήποτε παράταση προσφερθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει είτε να διαρκέσει μέχρι τις 23 Μαΐου 2019 ή θα είναι αρκετά μακρύτερη και θα απαιτήσει την διεξαγωγή ευρωεκλογών.
Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να προστατευθεί η λειτουργία των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της ικανότητάς τους στην λήψη αποφάσεων» επισημαίνεται χαρακτηριστικά στο σημείωμα.
Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης οι οποίες θα λάβουν περισσότερες έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά το Brexit θα πρέπει να ξέρουν μέχρι τα μέσα/τέλη του Απριλίου εάν θα στερηθούν αυτές τις έδρες λόγω της παραμονής της Βρετανίας.
Στο σημείωμα επίσης αναφέρεται ότι σε περίπτωση επέκτασης της συμμετοχής της Βρετανίας στην Ένωση, το Λονδίνο θα πρέπει «στο πλαίσιο πνεύματος ευπειθούς συνεργασίας να δεσμευθεί σε εποικοδομητική αποχή» στη λήψη αποφάσεων για σημαντικά θέματα όπως ο προϋπολογισμός και η πλήρωση σημαντικών ευρωπαϊκών πόστων μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Βρετανία: Έκτακτη συζήτηση στη Βουλή για το Brexit

Έκτακτη συζήτηση για το Brexit πραγματοποιείται στη Βουλή των Κοινοτήτων, μετά από αίτημα του σκιώδους υπουργού για το Brexit, Κ. Starmer, το οποίο αποδέχτηκε ο πρόεδρος της Βουλής.
Στο μεταξύ, έντονη είναι η φημολογία από τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης ότι η πρωθυπουργός, T. May, πρόκειται να απευθύνει αργότερα σήμερα διάγγελμα προς τον βρετανικό λαό, κάτι που δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα.

Tusk: Εφικτή μία μικρή παράταση αλλά υπό όρους

Υπέρ μίας σύντομης διορίας για το Brexit, τάχθηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με αφορμή το βρετανικό αίτημα για παράταση της όλης διαδικασίας έως τις 30 Ιουνίου 2019.
Προσέθεσε, όμως, ότι αυτή η μικρή παράταση μπορεί να προσφερθεί υπό την προϋπόθεσ ότι το Brexit θα έχει τη στήριξη του βρετανικού κοινοβουλίου, το οποίο θα πρέπει να ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας αποχώρησης στην οποία κατέληξε η May με τις Βρυξέλλες.
Υπενθυμίζεται πως η συμφωνία της May έχει απορριφθεί ήδη δύο φορές από το κοινοβούλιο.
Η βρετανική κυβέρνηση ζήτησε να τεθεί σε ψηφοφορία για τρίτη φορά, αλλά ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων είχε «μπλοκάρει» τη διαδικασία.
Ο Tusk υπογράμμισε πάντως πως παραμένουν ακόμα ερωτήματα σχετικά με τη διάρκεια που θα έχει η παράταση.
«Η πρόταση της πρωθυπουργού May για την 30η Ιουνίου, η οποία έχει τα πλεονεκτήματα της, δημιουργεί μια σειρά από ερωτήματα νομικής και πολιτικής φύσης» επισήμανε.
Παράλληλα, υποστήριξε πως δεν χρειάζεται έκτακτη σύγκλιση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για να εγκριθεί η μετάθεση της διορίας για το Brexit, αλλά μπορεί να επιτευχθεί μέσω μιας γραπτής διαδικασίας.

Η επιστολή της May για καθυστέρηση του Brexit
 
Με επιστολή της στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, η May ζήτησε παράτασητριών μηνών -και συγκεκριμένα έως τις 30 Ιουνίου- όσον αφορά το Brexit.
«Έστειλα επιστολή στον Tusk σήμερα το πρωί και τον ενημέρωσα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο επιθυμεί την καθυστέρηση του Brexit έως τις 30 Ιουνίου» δήλωσε μιλώντας στο βρετανικό κοινοβούλιο.
Αναφερόμενη στις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι σε περίπτωση καθυστέρησης του Brexit, η Βρετανία θα πρέπει να συμμετέχει στις ευρωεκλογές, η May τόνισε ότι αυτή εξέλιξη δεν θα είναι προς το συμφέρον κανενός.





Επικοινωνία με Juncker

Στη συνέχεια, η May είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Jean Claude Juncker, προκειμένου να τον ενημερώσει για τις ενέργειες της.
«Είναι καλό που η May περιγράφει στους Ευρωπαίους ηγέτες τα σχέδια της πριν τη Σύνοδο Κορυφής» επισημαίνει ο Juncker μέσω του εκπροσώπου του.
Ωστόσο, o πρόεδρος της Κομισιόν επεσήμανε ότι εάν η Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΕ μετά τις 23 Μαΐου, η Βρετανία θα πρέπει να προετοιμαστεί για τις ευρωεκλογές, ενδεχόμενο για το οποίο είχε ενημερώσει τη May αρκετές φορές στο παρελθόν.
Νωρίτερα, πάντως, ο Juncker είχε εκφράσει την εκτίμηση πως είναι απίθανο στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής να εγκριθεί η καθυστέρηση του Brexit.
«Όσον αφορά το Brexit, έχουμε αφεθεί στα χέρια του Θεού.
Αλλά ακόμα και η υπομονή του Θεού έχει τα όρια της» σχολίασε νωρίτερα ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Η στάση των χωρών της ΕΕ

Από την πλευρά τους, οι χώρες της ΕΕ έχουν ζητήσει αξιόπιστες εξηγήσεις για ενδεχόνενη καθυστέρηση του Brexit, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα δυσκολευτούν να πουν το «ναι».
«Χρειαζόμαστε κάτι νέο, καθώς εάν η παράταση καταλήξει στο ίδιο αδιέξοδο με αυτό που είμαστε τώρα, πως θα ξεφύγουμε;
Αυτό είναι ένα ερώτημα για τις βρετανικές αρχές» δήλωσε η Nathalie Loiseau, Γαλλίδα υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.
«Πραγματικά, έχουμε εξαντληθεί από αυτές τις διαπραγματεύσεις» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός, Michael Roth, προσερχόμενος σε συνάντηση με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ για το Brexit, Michel Barnier.
Την ίδια στιγμή, ο Ρουμάνος υπουργός, George Ciamba, υποστήριξε ότι υπάρχει ακόμα λιγότερη σαφήνεια σχετικά με το τι θα μπορούσε να ζητήσει η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Theresa May, από τους υπουργούς.
Η Ισπανία πιστεύει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να παραχωρήσει στη Βρετανία μια παράταση στη διαδικασία για το Brexit, όμως το Λονδίνο θα πρέπει προηγουμένως να εξηγήσει πώς θα επιδιώξει να πετύχει μια νέα συμφωνία, δήλωσε ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών, Josep Borrell, μιλώντας από τη Βαρσοβία.
«Για να οδηγηθούμε σε μια άλλου είδους συμφωνία, (οι Βρετανοί) χρειάζονται χρόνο και πιστεύω ότι θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να τους δώσουμε περισσότερο χρόνο.
Αλλά πρέπει να κάνουν κάτι παραπάνω, να εξηγήσουν πώς πρόκειται να επιδιώξουν μια νέα συμφωνία», πρόσθεσε ο Borrell.
Ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών σημείωσε επίσης ότι αν δεν υπάρξει κάποια συμφωνία πολύ σύντομα, η Βρετανία θα χρειαστεί να διοργανώσει εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης