Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αλεξιάδης: Δεν αφήσουμε χωρίς προστασία την α’κατοικία των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων

Αλεξιάδης: Δεν αφήσουμε χωρίς προστασία την α’κατοικία των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων
Θέλουμε να εξαντλήσουμε κάθε διαδικασία διαλόγου υποστήριξε ο συντονιστής της οικονομικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ
Την θέση ότι δεν υπάρχει περίπτωση η κυβέρνηση να αφήσει χωρίς προστασία την α’ κατοικία των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων διατύπωσε ο Τρύφωνας Αλεξιάδης, συντονιστής της οικονομικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε δηλώσεις του στο Πρακτορείο 104,9 Fm και ερωτηθείς για το αν υπάρχει ενδεχόμενο μονομερούς ρύθμισης από την Ελλάδα σε ό,τι αφορά το θέμα των «κόκκινων δανείων» που συνδέονται με την πρώτη κατοικία ο κ.Αλεξιάδης υποστήριξε ότι «θέλουμε να εξαντλήσουμε κάθε διαδικασία διαλόγου και θέλουμε να είναι σαφέστατο το τι λέει η κάθε πλευρά και ποια ευθύνη αναλαμβάνει η κάθε πλευρά».
«Εμείς δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε λαϊκή κατοικία, πρώτη κατοικία, κατοικία για χαμηλά και μεσαία εισοδήματα χωρίς προστασία [...]
Δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε απροστάτευτους τους πολίτες» είπε ο κ.Αλεξιάδης.
Ερωτηθείς για το τι θα γίνει με τα δάνεια των 11,3 δις ευρώ που έχουν καθυστέρηση άνω του τριμήνου ο κ.Αλεξιάδης υπογράμμισε ότι «είναι ένα πρόβλημα που προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε».
«Πρέπει κάποια στιγμή στην Ελλάδα να αποφασίσουμε για τον ρόλο των τραπεζών.
Οι τράπεζες δεν μπορεί να είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις, που όταν έχουν κέρδη κάνουν ό,τι θέλουν με τα κέρδη τους και δίνουν δάνεια με όποιον τρόπο θέλουν και λειτουργούν χωρίς κανένα θεσμικό πλαίσιο και όταν έχουν προβλήματα προστρέχουν στον Έλληνα φορολογούμενο για να συνεισφέρει στη διάσωσή τους.
Πρέπει και από την πλευρά των τραπεζών να υπάρχει και εκείνη η ευαισθησία χωρίς να διακινδυνεύεται ο ρόλος τους και η λειτουργία τους σε επίπεδο Ελλάδας και Ευρώπης, πρέπει με κοινωνική ευαισθησία να δουν το τι ακριβώς θα γίνει και αυτό που αναφέρατε είναι ένα συγκεκριμένο πρόβλημα το οποίο είναι μέσα στα θέματα που προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε» υποστήριξε ο κ.Αλεξιάδης, τονίζοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση κληρονόμησε το θέμα των «κόκκινων» δανείων και παρόλα αυτά έκανε το καλύτερο δυνατόν για να μπορέσει να το αντιμετωπίσει, όπως και το ζήτημα των χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες.
Όπως είπε, η κυβέρνηση έχει δεχτεί κριτική για καθυστερήσεις και παραλείψεις, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι έχουν γίνει πολλά.
«Από τις αρχές του 2015 προχώρησε η ρύθμιση των χρεών σε 100 δόσεις, η τροποποίηση του νόμου Κατσέλη με τον νόμο Σταθάκη, ο εξωδικαστικός συμβιβασμός στον οποίο εντάχθηκαν 1.754 επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα» ανέφερε ο κ.Αλεξιάδης, τονίζοντας σχετικά με το νόμο Κατσέλη ότι «απομένει η συμπλήρωση του θεσμικού πλαισίου του νόμου Κατσέλη με τη συμφωνία που θέλουμε να προχωρήσει με τους θεσμούς και με τις τράπεζες και να δώσουμε ένα οριστικό τέλος σε αυτό το πρόβλημα».
Όπως είπε, είναι προτιμότερο ένα θεσμικό πλαίσιο να καθυστερήσει να έρθει στη Βουλή για ένα μικρό χρονικό διάστημα, παρά να έχει προβλήματα, αναφέροντας πως υπάρχουν απόψεις και από τη μεριά των τραπεζών και από τη μεριά των θεσμών και από τη μεριά της κυβέρνησης, αλλά η τελευταία θα κάνει το καλύτερο δυνατό για να λυθεί αυτό το πρόβλημα σε δύο πλαίσια.
«Το ένα πλαίσιο είναι οι ανάγκες της ίδιας της κοινωνίας και των πολιτών -γιατί εμείς δεν υπάρχει περίπτωση να δούμε σκηνές στην Ελλάδα όπου αστυνομικές υπηρεσίες ή κλητήρες τραπεζών ή άλλες εταιρίες θα μπαίνουν και θα βγάζουν τον κόσμο απ΄ το σπίτι του- και το δεύτερο πλαίσιο είναι οι ανάγκες των ίδιων των τραπεζών που πρέπει να λειτουργούν στο πλαίσιο της ΕΕ.
Ανάμεσα σε αυτά τα δύο όρια κινούμαστε και, μέχρι στιγμής, κατορθώνουμε και λύνουμε προβλήματα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», τόνισε ο κ.Αλεξιάδης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης