Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fed: Αμετάβλητο στο 2,25%-2,50% το εύρος επιτοκίων - Δεν θα υπάρξει αύξηση το 2019

Fed: Αμετάβλητο στο 2,25%-2,50% το εύρος επιτοκίων - Δεν θα υπάρξει αύξηση το 2019
Αμετάβλητα τα επιτόκια από τη Federal Reserve
Αμετάβλητο στο 2,25%-2,50% διατήρησε -μετά από ομόφωνη απόφαση- το εύρος επιτοκίων η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Federal Reserve, Fed) των Ηνωμένων Πολιτειών, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις αναλυτών και επενδυτών αλλά και την στάση αναμονής που είχε εξαγγείλει στην προηγούμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής (FOMC).
Επίσης, η Τράπεζα προανήγγειλε πως δεν θα υπάρξει αύξηση επιτοκίων το τρέχον έτος, με μία αύξηση να πραγματοποιείται το 2020.
Η Τράπεζα προανήγγειλε, παράλληλα, το τέλος της διαδικασίας συρρίκνωσης του ισολογισμού, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που ακολούθησε τη συνεδρίαση 19-20 Μαρτίου 2019, τα οικονομικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι η αμερικανική αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή, ωστόσο η ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας επιβραδύνθηκε από το σταθερό της ρυθμό το τέταρτο τρίμηνο 2018.
Οι μισθοί αυξήθηκαν ελάχιστα τον Φεβρουάριο, με το ποσοστό ανεργίας να παραμένει πολύ χαμηλό.
«Οι πρόσφατοι δείκτες υποδηλώνουν την επιβράδυνση της αύξησης των δαπανών στα νοικοκυριά και των επιχειρηματικών επενδύσεων το πρώτο τρίμηνο 2019.
Σε δωδεκάμηνη βάση, ο συνολικός πληθωρισμός μειώθηκε, κυρίως ως αποτέλεσμα των χαμηλότερων τιμών ενέργειας.
Ο δομικός πληθωρισμός ενέργεια παραμένει κοντά στον στόχο του 2%.
Συνεπής με τη θεσμοθετημένη εντολή της, η Επιτροπή επιδιώκει την μέγιστη δυνατή απασχόληση και τη σταθερότητα των τιμών», σχολιάζεται.
Η Fed εξακολουθεί να αναμένει διαρκή επέκταση της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα, έντονες συνθήκες στην αγορά εργασίας και τον πληθωρισμό κοντά στον στόχο.
«Υπό το φως των παγκόσμιων οικονομικών και χρηματοπιστωτικών εξελίξεων και των περιορισμένων πιέσεων στον πληθωρισμό, η Επιτροπή θα είναι υπομονετική, καθώς καθορίζει ποιες μελλοντικές προσαρμογές στο στόχο για το ποσοστό των ομοσπονδιακών κεφαλαίων μπορεί να είναι κατάλληλες για την υποστήριξη αυτών των αποτελεσμάτων», υπογράμμισε.
Παράλληλα, επανέλαβε ότι θα είναι «υπομονετική» σε ό,τι αφορά στη νομισματική σύσφιξη.
«Κατά τον καθορισμό του χρονικού ορίζοντα και του μεγέθους των μελλοντικών προσαρμογών στο στόχο για το επίπεδο επιτοκίων, η Επιτροπή θα αξιολογήσει τις πραγματοποιημένες και αναμενόμενες οικονομικές συνθήκες σε σχέση με το μέγιστο στόχο της απασχόλησης και το συμμετρικό στόχο πληθωρισμού 2%.
Στην αξιολόγηση αυτή θα ληφθεί υπόψη ένα ευρύ φάσμα πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων για τις συνθήκες της αγοράς εργασίας, των δεικτών πληθωριστικών πιέσεων και των προσδοκιών για τον πληθωρισμό, καθώς και αναγνώσεις σχετικά με τις χρηματοπιστωτικές και διεθνείς εξελίξεις», καταλήγει η Τράπεζα.
Η Τράπεζα αναμένει επιβράδυνση της οικονομίας των ΗΠΑ, σε 2,1%, 1,9% και 1,8% την τριετία 2019-2021, με τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο να φθάνει το 1,9%.
Την ίδια στιγμή, αναμένει αύξηση της ανεργίας, στο 3,9% το 2021 και 4,3% μακροπρόθεσμα.
Αναλυτικά, οι προβλέψεις της Fed για την αμερικανική οικονομία:

Image

Powell: Ισχυρά τα οικονομικά μεγέθη των ΗΠΑ – Ρίσκο από Brexit και εμπορικές διαμάχες

Τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη των Ηνωμένων Πολιτειών παραμένουν «ισχυρά», σχολίασε ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Federal Reserve, Fed), Jerome Powell, μετά τη λήξη της διήμερης συνεδρίασης της FOMC.
Όπως είπε, οι συνθήκες στο χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι πιο «χαλαρές» σε σύγκριση με δύο μήνες νωρίτερα, ενώ ανέδειξε ως κύριους κινδύνους για τη χώρα και την παγκόσμια οικονομία τόσο το Brexit, όσο και τις διαμάχες της Ουάσιγκτον με τους εμπορικούς εταίρους.
Σε ό,τι αφορά στη διαδικασία συρρίκνωσης του υπέρογκου ισολογισμού της Fed -η Τράπεζα προανήγγειλε τέλος της διαδικασίας τον Σεπτέμβριο 2019- που προκάλεσαν τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης, σημείωσε πως η Τράπεζα θα προχωρήσει σε «επιπλέον αναπροσαρμογές» αν αυτό κριθεί απαραίτητο.
Επί αυτού, σημείωσε πως τα αποθεματικά τον Σεπτέμβριο θα είναι υψηλότερα από τα απαιτούμενα για το σύστημα.
Όπως ανέφερε, το ύψους του ισολογισμού θα φθάνει τα τουλάχιστον 3,5 τρισεκ. δολάρια, δηλαδή 17% του ΑΕΠ, έναντι επίδοσης-ρεκόρ 2% τα προηγούμενα έτη.
«Τα τωρινά δεδομένα δεν παρέχουν τις κατάλληλες πληροφορίες για το που πρέπει να κινηθεί η νομισματική πολιτική.
Είναι η κατάλληλη στιγμή να είμαστε υπομονετικοί», υπογράμμισε.
Ο κ. Powell εξήγηση πως ένας από τους λόγους που η Τράπεζα διατηρεί θέση αναμονής, αποτελεί το γεγονός ότι ο πληθωρισμός δεν έχει σταθεροποιηθεί ακόμη στο 2%, αν και ο στόχος επίτευξης του ποσοστού αύξησης των ΔΤΚ έχει επιτευχθεί.
«Η Fed δεν γνωρίζει πόσο ο ισολογισμός θα παραμείνει σε ισορροπία μετά τον Σεπτέμβριο 2019.
Η οριστική απόφαση θα ανακοινωθεί σύντομα. (…)
Η Fed δεν προσπαθεί να καταστήσει πιο επίπεδη την καμπύλη αποδόσεων (για τα βραχυπρόθεσμα-μακροπρόθεσμα αμερικανικά ομόλογα)», πρόσθεσε. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης