Τελευταία Νέα
Οικονομία

Προστασία της πρώτης κατοικίας για 200.000 νέους δανειολήπτες διεκδικεί η κυβέρνηση

Προστασία της πρώτης κατοικίας για 200.000 νέους δανειολήπτες διεκδικεί η κυβέρνηση
Αντίθετα οι Θεσμοί τους … ψαλιδίζουν
«Κεραμίδι» για τουλάχιστον 200.000 δανειολήπτες αναζητεί η κυβέρνηση μέσα από το νέο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας ενώ οι θεσμοί και πιο συγκεκριμένα η ΕΚΤ φαίνεται ότι δεν θέλει να κάνει το «χατίρι» της κυβέρνησης και διαρκώς κατεβάζει τον πήχη προστασίας.
Το σημείο τριβής της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών είναι κυρίως τα επιχειρηματικά δάνεια τα οποία οι μεν θέλουν να τα εντάξουν σε καθεστώς προστασίας και οι δε να παραμείνουν εκτός της ομπρέλας προστασίας.
Το επιχείρημα της κυβέρνησης είναι ότι αρκετοί επιχειρηματίες υποχρεώθηκαν να βάλλουν προσωπικά περιουσιακά στοιχεία για να λάβουν χρηματοδότηση από τις τράπεζες με αποτέλεσμα αρκετές χιλιάδες των επιχειρηματιών κινδυνεύουν να χάσουν την πρώτη τους κατοικία.
Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να κάνει βήμα πίσω και είναι σχεδόν έτοιμη να προχωρήσει σε μονομερή ενέργεια θεσμοθέτησης της πρώτης κατοικίας χωρίς να έχει την έγκριση των Θεσμών.
Οι διαπραγματεύσεις και οι τηλεδιασκέψεις  είναι στην ημερήσια διάταξη στο υπουργείο Οικονομικών το οποίο χειρίζεται την υπόθεση.
Οι Θεσμοί για να κάμψουν τις αντιρρήσεις της κυβέρνησης αξιολογούν από μηδενική βάση  όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου έχοντας ως βασική επιδίωξη να κλείσουν κάθε ανοικτή  …χαραμάδα που θα επέτρεπε την είσοδο των στρατηγικών κακοπληρωτών.
 Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα ισχυρίζεται ότι  είναι πιθανόν  η κατηγορία των δανειοληπτών να έχει αξιοποιήσει το νόμο Κατσέλη  αφού με την κατάθεση της αίτησης ελάμβαναν προστασία έναντι των πιστωτών μέχρι την εκδίκαση  της υπόθεση.
Στο νόμο Κατσέλη έχουν ενταχθεί συνολικά 100.000 δανειολήπτες και αναμένουν το χρόνο  εκδίκασης.
Ο συνολικός αριθμός δανειοληπτών που θέλει να προστατεύσει  η κυβέρνηση « αγγίζει» του 300.000  αφού η προσδοκία της είναι να προστατευθούν  τουλάχιστον200.000 δανειολήπτες με το νέο καθεστώς.
Το αρχικό σχέδιο ένταξης δανειοληπτών σε καθεστώς  προστασίας πρώτης κατοικίας ήταν μόλις για 80.000 για να διαμορφωθεί  στους 180.000 μαζί με το νόμο Κατσέλη.
Η σκληρή στάση που τήρησαν ο Θεσμοί  έναντι των νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης την οδήγησαν να ανεβάσει τον πήχη των προσδοκιών της, εμφανίζοντας μάλιστα αδιάλλακτη στάση.
Το Μέγαρο Μαξίμου έχει αποφασίσει εκ των προτέρων να «παίξει» με τα 970  εκατ. ευρώ διατηρώντας  τη δική της  γραμμή για το νέο καθεστώς προστασίας  των δανειοληπτών.
Η συμφωνία με  μεταξύ της κυβέρνησης και των  Θεσμών είναι αναγκαία για την εκταμίευση των 970  εκατ. ευρώ και  για  τις επικείμενες αναβαθμίσεις  της χώρας  από του οίκους αξιολόγησης.
Αξίζει  να αναφερθεί  ότι οι δανειολήπτες που  θα «κοκκινίσουν» τα στεγαστικά του δάνεια  μέσα  στο 2019  θα ενταχθούν σε καθεστώς  προστασίας  αφού πρώτα  αξιοποιήσουν  τις  προτεινόμενες ρυθμίσεις των  τραπεζών  ενώ στο ενδεχόμενο  να  μην είναι σε θέση να καταβάλλουν τις μηνιαίες  δόσεις που τους  πρότειναν μόλις  συμπληρωθεί ένας  χρόνος οφειλών,  στη συνέχεια θα είναι εφικτό  να ενταχθούν στο νέο καθεστώς  προστασίας.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr  
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης