Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η Γη ξεμένει από χρυσό? – Σημαντική υποχώρηση στην ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων

Η Γη ξεμένει από χρυσό? – Σημαντική υποχώρηση στην ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων
Η Γη ξεμένει από χρυσό?
Η μειωμένη εξόρυξη και μεταποίηση χρυσού εξαιτίας παραγόντων όπως το υψηλό κόστος, είναι γνώριμη στην αγορά κατά τις τελευταίες δεκαετίες.
Ωστόσο, μία νέα ανησυχία έχει κυριεύσει πλέον την αγορά του πολύτιμου μετάλλου: η ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων βρίσκεται σε συνεχή υποχώρηση κατά τα τελευταία χρόνια, όπως επισημαίνει ο ιστότοπος GoldTelegraph.com.
Ενδεικτικά, αυτήν την περίοδο, το ήμισυ της ποσότητας του χρυσού που βρίσκεται στις αγορές αφορά λίγα μόνο μεγάλα κοιτάσματα, που έχουν ήδη ανακαλυφθεί τα προηγούμενα χρόνια.
Την ίδια στιγμή, στα νέα κοιτάσματα η περιεκτικότητα σε χρυσό έχει συρρικνωθεί κατά πολύ, στα μόλις 1,4 γραμμάρια ανά τόνο, όταν πριν από δεκαετίες έφθανε ακόμη και τα 10 γραμμάρια.
Εν μέσω των παραπάνω, το ποσό που αφιέρωσαν οι εξορυκτικές για ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων υποχώρησε σε 10,1 δισεκ. δολάρια το περασμένο έτος, όταν το 2012 είχε εκτοξευθεί στα 21 δισεκ. δολάρια.



Στις 19:35, η τιμή συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Απριλίου 2019 καταγράφει άνοδο της τάξεως του +0,7% στα 1.327,7 δολ. ανά ουγγιά, παραμένοντας πάνω από τη ζώνη των 1.300 δολ. ανά ουγγιά, καθώς οι ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας οδήγησε τους επενδυτές προς το «ασφαλές καταφύγιο» του πολύτιμου μετάλλου.
«Η δράση στην τιμή του χρυσού εξακολουθεί να ενισχύει την άποψή μας ότι η αναμενόμενη επιδείνωση των στοιχεία θα προκαλέσει ένα ράλι στον χρυσό, καθώς τα επιτόκια εξακολουθούν να μειώνοντας στα πλαίσια της επιβραδυνόμενης παγκόσμιας οικονομίας», αναφέρουν σε σημείωμά τους οι αναλυτής στην TD Securities.
Νωρίτερα εντός οτυ μήνα, η Federal Reserve αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της, υποδεικνύοντας παράλληλα ότι δεν θα προχωρήσει σε περαιτέρω αυξήσεις κατά το τρέχον έτος.
Οι επενδυτές παρακολουθούν επίσης και τις εξελίξεις που αφορούν το Brexit, μετά την παράταση της μεταβατικής περιόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι τις 12 Απριλίου 2019.
Σε περίπτωση που οι βουλευτές στη Βρετανία απορρίψουν τη συμφωνία για τρίτη φορά, τότε θε εξεταστούν ορισμένες άλλες επιλογές, μία εκ των οποίων είναι και το ενδεχόμενο Brexit χωρίς συμφωνία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης