Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αβραμόπουλος (ΕΕ): Περισσότεροι από 730.000 μετανάστες σώθηκαν στη Μεσόγειο από τις επιχειρήσεις της ΕΕ

Αβραμόπουλος (ΕΕ): Περισσότεροι από 730.000 μετανάστες σώθηκαν στη Μεσόγειο από τις επιχειρήσεις της ΕΕ
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την περασμένη Τετάρτη την πρόταση Αβραμόπουλου για περαιτέρω ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (EBCGA)
Την ανάγκη να συνεχιστούν οι επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διάσωση μεταναστών στη Μεσόγειο, τονίζει ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Σύμφωνα με τη γερμανική Die Welt ο Δ. Αβραμόπουλος με επιστολή του προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τονίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση συνέβαλε από το 2015 στη διάσωση 730.000 προσφύγων στη μεσόγειο μέσα από διάφορες επιχειρήσεις της.
«Η διάσωση των προσφύγων παραμένει απαραίτητη για την ΕΕ και τα κράτη μέλη της», γράφει ο κ. Αβραμόπουλος προσθέτοντας ότι οι μη κυβερνητικές οργανώσεις διαδραμάτισαν «κρίσιμο ρόλο στη διάσωση ζωών».
Στη θάλασσα παρέχεται πραγματική ανθρωπιστική βοήθεια, η οποία δεν πρέπει να ποινικοποιείται, προσθέτει.
Σημειώνεται ότι η ηγεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την περασμένη Τετάρτη συμφώνησε με την πρόταση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρη Αβραμόπουλου, για την περαιτέρω ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (EBCGA).
Η πρόταση έκανε λόγο για ενίσχυση με μόνιμο σώμα 10.000 επιχειρησιακών υπαλλήλων, με ενισχυμένες αρμοδιότητες και εξοπλισμό για την υποστήριξη των κρατών - μελών στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των συνόρων τους.
Η συμφωνία πρέπει τώρα να επικυρωθεί από το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.
Ο Επίτροπος κατέστησε σαφές ότι όλοι οι φορείς πρέπει να δεσμευτούν οι επιχειρήσεις διάσωσης στη Μεσόγειο να γίνονται σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.
Πριν από λίγες ημέρες, η ΕΕ είχε σταματήσει τις ναυτικές της επιχειρήσεις στις ακτές της Λιβύης καθώς κάποια κράτη μέλη δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν σε ένα σύστημα διανομής των διασωθέντων μεταναστών.
Η απόφαση της ΕΕ προβλέπει προς το παρόν μόνο την αεροπορική αναγνώριση και την εκπαίδευση των αρχών της Λιβύης για τη διάσωση μεταναστών.
Η Υπηρεσία Προσφύγων των Ηνωμένων Εθνών (UNHCR) επέκρινε αυτή την απόφαση και ζήτησε νέα μέτρα για τη διάσωση μεταναστών που βρίσκονται σε κίνδυνο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης