Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ο Τσίπρας πέτυχε έξοδο από τα μνημόνια και στις αγορές, λύσεις στις τράπεζες αλλά απέτυχε στο κυριότερο να ενισχύσει το ΑΕΠ

Ο Τσίπρας πέτυχε έξοδο από τα μνημόνια και στις αγορές, λύσεις στις τράπεζες αλλά απέτυχε στο κυριότερο να ενισχύσει το ΑΕΠ
Η οικονομία θέλει τον Μητσοτάκη όχι γιατί είναι καλύτερος από τον Τσίπρα - Θέλει τον Μητσοτάκη γιατί πιστεύει ότι θα δώσει μεγαλύτερη ώθηση στο ΑΕΠ, στην ανάπτυξη.
Η αποτυχία της κυβέρνησης Τσίπρα να δημιουργήσει μια δυναμική στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) που αποτελεί τον πιο ουσιώδη καταλύτη της οικονομίας είναι εμφανής.
Ενώ πρέπει να πιστωθούν στην κυβέρνηση του
1)η έξοδος από τα μνημόνια μετά το χειρότερο μνημόνιο στην ιστορία των ελλήνων το τρίτο
2)Η έξοδος στις αγορές με όρους πολύ καλύτερους από την περίοδο διακυβέρνησης Σαμαρά επί ΝΔ
3)Δημιούργησε προσδοκίες και οι οίκοι αξιολόγησης αναβάθμισαν την Ελλάδα έως ΒΒ- μόλις 3 βαθμίδες χαμηλότερα από την κατηγορία επενδυτικού βαθμού – investment grade –
4)Έδωσε κάποιες λύσεις στις τράπεζες όπως ο νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας που περισσότερο ευνοεί τις τράπεζες παρά τους δανειολήπτες αλλά και το Ιταλικό μοντέλο για την αντιμετώπιση των NPEs
Και ενώ όλα αυτά έχουν συμβεί είναι εμφανής η αδυναμία έως αποτυχία να τροφοδοτήσει την εθνική οικονομία με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Όπως πολλοί ξένοι υποστηρίζουν εάν δεν καταγράφονται υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης 3% με 4% για να δημιουργηθεί ένα ωστικό κύμα οριζόντια σε όλη την πραγματική οικονομία και επιχειρήσεις και νοικοκυριά να βγουν από τον βάλτο και την στασιμότητα…ΑΕΠ στο 1,9% δεν μπορεί να θεωρηθεί σπουδαία εξέλιξη.
Το βασικό πρόβλημα της Ελλάδος είναι ότι έχει παγιδευτεί εντός στο πλαίσιο των συμφωνιών του τρίτου μνημονίου και στο ευρωπαϊκό περιβάλλον όπου η οικονομία επιβραδύνεται.
Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να διατηρεί υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα, υψηλούς φορολογικούς συντελεστές ενώ αυξάνονται και οι μισθοί τουλάχιστον οι κατώτεροι.
Οι τράπεζες πάρα τις συγκυριακές αναλαμπές δεν έχουν πάρει ακόμη εμπρός.
Η πιστωτική επέκταση ακόμη και εάν ξεκινούσε σήμερα επιθετικά χρειάζεται μια διετία για να φθάσει σε ένα λογικό επίπεδο.
Προφανώς και δεν μπορεί να υπάρξει επιθετική πιστωτική επέκταση.
Συν τοις άλλοις το ενδιαφέρον για δάνεια έχει μειωθεί δραματικά σε σχέση με το μακρινό παρελθόν.
Οι φορολογικοί συντελεστές στην Ελλάδα βρίσκονται σε ακραία υψηλά επίπεδα, η ελληνική εταιρία υπερφορολογείται βάναυσα.
Ο Τουρισμός αγγίζει το 23% του ΑΕΠ με κάποιες αναγωγές αλλά δεν φθάνει να ενισχύσει την οικονομία.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι οι πλειοψηφία των ελληνικών επιχειρήσεων βρίσκονται όμηροι είτε των κόκκινων δανείων είτε και των ενήμερων δανείων.
Υπάρχουν εταιρίες που σχεδόν το 75% του EBITDA τους καταλήγει σε τραπεζικά δάνεια.
Υπάρχουν εταιρίες που ενώ πληρώνουν ζητούν μια επιμήκυνση 3-4 χρόνια και δεν την παίρνουν από τις τράπεζες.
Ο επιχειρηματικός κόσμος ακόμη αντιμετωπίζεται με δυσπιστία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας αντιμετώπισαν τον επιχειρηματία ως εν δυνάμει φοροφυγά, τον τραπεζίτη ως εν δυνάμει απατεώνα, το χρηματιστήριο ως τον ναό του τζόγου και του κεφαλαίου.
Δεν τα αντιμετώπισαν ως εργαλεία για την ισχυροποίηση της οικονομίας.
Έτσι λοιπόν ενώ ο Τσίπρας παρ΄ ότι αδαής με την οικονομία πέτυχε σημαντικά πράγματα έναντι "σοφών" οικονομολόγων…στο βασικότερο να δημιουργήσει μια αυτοτροφοδοτούμενη εσωτερική δυναμική με αύξηση ΑΕΠ, αύξηση παραγωγής, αύξηση της κινητικότητας στην πραγματική οικονομία, αντί να αυξήσει την κυκλοφορούσα ρευστότητα… παγιδεύτηκε στις απαιτήσεις των δανειστών για υψηλό ταμείο και στις αριστερές προβληματικές αγκυλώσεις του.
Η οικονομία θέλει τον Μητσοτάκη όχι γιατί είναι καλύτερος από τον Τσίπρα.
Θέλει τον Μητσοτάκη γιατί πιστεύει ότι θα δώσει μεγαλύτερη ώθηση στο ΑΕΠ, στην ανάπτυξη.
Η ανάπτυξη δεν είναι ένας αφηρημένος αριθμοδείκτης αλλά αποτελεί συνισταμένη πλειάδα παραμέτρων της πραγματικής οικονομίας.
Ο Τσίπρας τα πήγε καλά ως προς την διαχείριση των δανειστών και ως προς την επίτευξη των στόχων που ζητούσαν οι δανειστές.
Είναι ένα βήμα αλλά όχι το άλμα που χρειάζεται η Ελλάδα.
Ο νούμερο ένας στόχος της Ελλάδος είναι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης.
Εάν και ο Μητσοτάκης διαψεύσει τις προσδοκίες μετά από 1,5 χρόνο διακυβέρνησης οι συγκρίσεις με τον Τσίπρα…δεν θα τον ευνοούν καθόλου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης