Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Καρυτινός (Εθνική Πανγαία): Τα δύσκολα είναι μπροστά για funds που αγοράζουν ακίνητα από τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών

Καρυτινός (Εθνική Πανγαία): Τα δύσκολα είναι μπροστά για funds που αγοράζουν ακίνητα από τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών
Ο κ Αρ. Καρυτινός θεωρεί υπερβολικές τις προσδοκίες των funds
Η γνωστή φράση «στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό» παραφράστηκε εν μέρει από το διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Πανγαία κ. Αριστοτέλη Καρυτινό, λέγοντας στο «exit ξυρίζουν τον γαμπρό» για να περιγράψει τις υψηλές προσδοκίες των funds που αγοράζουν ακίνητα για να τα πουλήσουν μετά από 4 και 5 χρόνια ελπίζοντας ότι η οικονομία θα έχει  διαμορφώσει ενοίκια υψηλότερα έως 30% τα οποία στη συνέχεια θα έχουν  διαμορφώσει αποδόσεις στα επίπεδα του 6% και 7%.
Ο κ Αρ. Καρυτινός θεωρεί υπερβολικές τις προσδοκίες των funds μιλώντας στο συνέδριο για τα ακίνητα «RED Business Forum.
Έκανε λόγο για «παίχτες» οι οποίοι σε πρώτη φάση αξιοποιούν το φθηνό κόστος τους χρήματος για τους ίδιους καθώς δανείζονται στα επίπεδα του 1% όταν οι ελληνικές εταιρείες χρηματοδοτούνται με επιτόκια υψηλότερα του 3%.
Τόνισε ότι τις πρακτικές αυτές δεν τις ακολουθούμε ενώ χαρακτήρισε «στοιχήματα υψηλού κινδύνου» τις κινήσεις τους στην εγχώρια κτηματαγορά αγοράζοντας με την προσδοκία  να πουλήσουν ακριβά μετά από 5 χρόνια όταν η αγορά θα εμφανίσει καινούργιες ανάγκες λόγω της τεχνολογίας.
Ειδικά στην κατηγορία των γραφείων προσδιόρισε ότι θα έχουν θα έρθει στο προσκήνιο τα πράσινα κτήρια με αποτέλεσματα σημερινά πιθανόν  δεν θα  έχουν ενοικιαστές.
Στο ίδιο μήκος κύματος μίλησε και ο ιδρυτής και επικεφαλής της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων Dimand Δημήτρης Ανδριόπουλος, επισημαίνοντας ότι δε θα έχουν καμία τύχη κτήρια γραφείων που δεν θα είναι πράσινα ή δεν θα μπορείς να περιγράψεις το συνολικό κόστος χρήσης στο ενοικιαστή.  
Από την πλευρά του ο Στ. Ζαββός, επικεφαλής της Zeus Capital Management και πρόεδρος της Orilina ΑΕΕΑΠ έδωσε τη δική του εξήγηση  για τις επιθετικές κινήσεις των ξένων επενδυτικών οίκων που καταθέτουν υψηλές προσφορές για την αγορά χαρτοφυλακίων  αφήνοντας εκτός παιχνιδιού τις εγχώριες  ΑΕΑΑΠ σε  αρκετούς διαγωνισμούς.
Υποστηρίζει  πως τα ξένα funds εκτιμούν πως η Ελλάδα θα καταγράψει τις υψηλότερες αποδόσεις (στα επίπεδα του 7,3% - 7,5%) στην αγορά κτιρίων γραφείων για την περίοδο 2019 – 2023. Επιπλέον, ενώ πανευρωπαϊκά η αγορά λιανικής θα δεχθεί πιέσεις από την κάμψη των ρυθμών ανάπτυξης και τη μείωση του τουριστικού ρεύματος, στην Ελλάδα προβλέπεται διπλάσιος ρυθμός ενίσχυσης της οικονομίας στο 1,9% με την Ε.Ε. να κινείται στο 1% και αύξηση των ενοικίων στα καταστήματα για το 2019 και το 2020.
Η ελληνική αγορά λιανικής υφίσταται, επίσης, με χρονική υστέρηση τις πιέσεις από την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου.
Υψηλές αποδόσεις που φτάνουν το 9,5% - 10% προσφέρουν και οι αποθηκευτικοί χώροι, με τα στελέχη της αγοράς real estate να βλέπουν, πάντως, κινδύνους στην αγορά τουριστικών ακινήτων.
Ειδικά επειδή η Ελλάδα στηρίζεται στον ευρωπαϊκό τουρισμό που προβλέπεται πως θα κινηθεί πτωτικά.
Η διευθύνουσα σύμβουλος της BriQ ΑΕΑΑΠ Άννα Αποστολίδου τόνισε πως «υπάρχει αρκετά περιορισμένο καλό επενδυτικό προϊόν και γι’ αυτό υπάρχει άνοδος των τιμών και των ενοικίων».
Για τα ξένα funds η κα Αποστολίδου είπε πως «δεν είναι μόνο το κόστος του δανεισμού, το στρατηγικό τους σχέδιο είναι για διατήρηση των ακινήτων από 3 - 5 χρόνια, χωρίς κόστος μερισμάτων.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης