Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Η Ιταλία θα αναθεωρήσει στο 2,1% από 1,8% τον στόχο του ελλείμματος για το 2020

Reuters: Η Ιταλία θα αναθεωρήσει στο 2,1% από 1,8% τον στόχο του ελλείμματος για το 2020
Ο σημερινός στόχος για το έλλειμμα για το 2020, που καθορίστηκε τον Δεκέμβριο, είναι 1,8% του ΑΕΠ, από 2,04% φέτος
Η Ιταλία πιθανότατα θα αυξήσει τον στόχο του ελλείμματος για το 2020 στο 2,1% του ΑΕΠ.
Αυτό ανέφεραν κυβερνητικές πηγές στο Reuters ενόψει της δημοσιοποίησης των νέων στόχων τις επόμενες μέρες.
Η Ιταλία, της οποίας το δημόσιο χρέος είναι αναλογικά το υψηλότερο στην ευρωζώνη μετά την Ελλάδα, προσπαθεί να κρατήσει τα οικονομικά της υπό έλεγχο, διατηρώντας παράλληλα τις δαπανηρές προεκλογικές υποσχέσεις του κυβερνώντος συνασπισμού.
Οι νέες προβλέψεις θα παρουσιαστούν στην ετήσια Οικονομική και Δημοσιονομική Κατάσταση που πρόκειται να δημοσιοποιηθεί μέχρι την Τετάρτη (10/4) και η οποία θέτει το πλαίσιο για τον προϋπολογισμό του 2020.
Ο σημερινός στόχος για το έλλειμμα για το 2020, που καθορίστηκε τον Δεκέμβριο, είναι 1,8% του ΑΕΠ, από 2,04% φέτος, αλλά μια πρόσφατη οικονομική ύφεση σημαίνει ότι θα επέλθει αναθεώρηση των στόχων.
Η αύξηση του ΑΕΠ του επόμενου έτους θα υποβαθμιστεί μόλις κάτω από το 1% από τις τρέχουσες προβλέψεις του 1,1%, ανέφεραν δύο από τις πηγές.
Τα σχετικά στοιχεία δεν θα οριστικοποιηθούν πριν από το τέλος των συνεχιζόμενων συνομιλιών μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και της Lega.
Η κυβέρνηση θα επικαιροποιήσει τους στόχους της και πάλι τον Σεπτέμβριο 2019, οπότε θα πρέπει να βρει έναν τρόπο να αποφευχθούν περικοπές των φόρων επί των πωλήσεων ύψους 23 δισ. ευρώ που έχουν προγραμματιστεί να τεθούν σε ισχύ το 2020, αλλά τα κυβερνητικά κόμματα έχουν υποσχεθεί να μην ισχύσουν.
Ο Claudio Borghi, επικεφαλής της επιτροπής προϋπολογισμού της ιταλικής Βουλής και υπεύθυνος οικονομικών της Lega πρότεινε η κυβέρνηση να ακυρώσει τις αυξήσεις των φόρων επί των πωλήσεων απλώς αυξάνοντας το δημόσιο δανεισμό, γεγονός που θα αυξήσει το έλλειμμα πάνω από το ανώτατο όριο 3% του ΑΕΠ, που έχει θεσπίσει η ΕΕ.
Η πρόταση αυτή συναντά την αντίδραση του υπουργού Οικονομικών Giovanni Tria, ο οποίος συχνά αντιμετωπίζει προτάσεις για φορολογικές περικοπές, που προέρχονται κατά κύριο λόγο από τη Lega.
Η κυβέρνηση θα μειώσει σταδιακά τον φόρο εισοδήματος και θα απλοποιήσει το σύστημα μειώνοντας τον αριθμό των φορολογικών ζωνών από πέντε σε δύο.
Επίσης θα μειώσει τον συντελεστή του εταιρικού φόρου στο 20%, σύμφωνα με ένα σχέδιο Εθνικού Προγράμματος Μεταρρυθμίσεων, όπως αναφέρει το Reuters.
Η φετινή πρόβλεψη ανάπτυξης του ΑΕΠ θα μειωθεί πιθανώς στο 0,3% ή 0,4% από 1% και το έλλειμμα θα αυξηθεί σε 2,3%, ανέφερε το Reuters στις 3 Απριλίου, επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές.
Η ιταλική κυβέρνηση επιπλέον θα προσπαθήσει να θέσει το δημόσιο χρέος σε πτωτική τροχιά από το περυσινό ρεκόρ του 132,1% του ΑΕΠ, δήλωσε ο Tria αν και η οικονομική επιβράδυνση καθιστά το έργο σκληρότερο.
Την Τρίτη (9/4), το γραφείο στατιστικών στοιχείων  ISTAT θα εκδώσει αναθεωρημένα στοιχεία για το χρέος κατά τα έτη 2018 και 2017, τα οποία αναμένεται να παρουσιάσουν ακόμη μεγαλύτερη αναλογία χρέους προς ΑΕΠ.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης