Τελευταία Νέα
Διεθνή

Economist: Ο διάδοχος του Draghi στην ΕΚΤ θα καθορίσει το μέλλον της ευρωζώνης

Economist: Ο διάδοχος του Draghi στην ΕΚΤ θα καθορίσει το μέλλον της ευρωζώνης
Το 2019 θα είναι ένα δύσκολο έτος για την ΕΚΤ
Σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο και απαιτητικό έτος εξελίσσεται το 2019 για την ΕΚΤ.
Κι αυτό γιατί τρία από τα έξι μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου της -μεταξύ των οποίων ο επικεφαλής Mario Draghi και ο επικεφαλής οικονομολόγος Peter Praet- θα αποχωρήσουν.
Επίσης, έως το τέλος του έτους οκτώ από τους 19 κεντρικούς τραπεζίτες θα παραδώσουν τα χαρτοφυλάκια τους.
Ωστόσο, το τέλος της θητείας του Draghi συμπίμπει και με τις ευρωεκλογές αλλά και αλλαγή ηγεσία στην Κομισιόν.
«Στο πλαίσιο αυτό, η απόφαση για τον αντικαταστάτη του μετατρέπεται σε ασυνήθιστα πολιτική επιλογή» επισημαίνεται σε σχετικό δημοσίευμα του Economist, καθώς σε περίπτωση που η Γαλλία και η Γερμανία δεν καταφέρουν να καταλάβουν μια από τις θέσεις των επικεφαλής σε Κομισιόν και Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, θα θέλουν να κάτσουν στην καρέκλα του Draghi στην ΕΚΤ.
«Όλα αυτά θα μπορούσαν να αλλάξουν την πορεία της νομισματικής πολιτικής.
Οι κακές επιλογές θα μπορούσαν να προκαλέσουν αναστάτωση στην αντιμετώπιση μιας επιβράδυνσης της οικονομίας ή ενός πολύ χαμηλού πληθωρισμού.
Η αξιοπιστία της τράπεζας ως θεματοφύλακα του ευρώ θα μπορούσε να απειληθεί» επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Τα ανοιχτά μέτωπα

«Για να κατανοητό γιατί η επιλογή του διαδόχου του Draghi είναι τόσο σημαντική υπόθεση, σκεφτείτε τι έχει κάνει ο ίδιος και τι απομένει να γίνει» επισημαίνει ο Economist.
Όπως αναφέρεται ο επόμενος επικεφαλής της ΕΚΤ θα πρέπει να αναθεωρήσει τη στρατηγική νομισματικής πολιτικής της τράπεζας.
Ο κ. Draghi φαίνεται σχεδόν βέβαιο ότι θα αποχωρήσει χωρίς να αυξήσει ποτέ τα επιτόκια, ενώ ο πληθωρισμός παραμένει κάτι του στόχου.
Εξάλλου, σε περίπτωση επιδείνωσης της επιβράδυνσης της οικονομίας, ο διάδοχος του Draghi θα πρέπει να βρει τρόπο για να καθησυχάσει τις αγορές.
«Η ΕΚΤ έχει διαχωρίσει την τραπεζική εποπτεία και τη νομισματική πολιτική.
Αλλά ο πρόεδρος θα δώσει τον τόνο της αντίδρασής της στην πολιτική πίεση, υποστηρίζει ο Sir Paul Tucker, πρώην αναπληρωτής κυβερνήτης της Τράπεζας της Αγγλίας, ο οποίος έχει γράψει ένα βιβλίο σχετικά με την εξουσία των κεντρικών τραπεζών στις δημοκρατίες.
Και ο διάδοχος του Draghi θα χρειαστεί μεγάλη επιδεξιότητα για να ωθήσει τις κυβερνήσεις να επιταχύνουν τις δημοσιονομικές και τραπεζικές μεταρρυθμίσεις, λέει, ώστε να μην βασίζονται όλοι στη νομισματική πολιτική.
Το πρόσωπο αυτό θα πρέπει να κατευθύνει τις προσπάθειες της τράπεζας να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο και ίσως να αντιμετωπίσει μια ύφεση, ενώ θα εξισορροπήσει τα ανταγωνιστικά πολιτικά συμφέροντα.
Αν το μόνο λειτουργικό οικονομικό ίδρυμα της ευρωζώνης δεν τα καταφέρει, το ίδιο θα συμβεί και στην… ευρωζώνη» καταλήγει ο Economist.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης