Τελευταία Νέα
Ενέργεια

«Φουσκωμένοι» λογαριασμοί ρεύματος λόγω των ΥΚΩ νυχτερινού τιμολογίου

«Φουσκωμένοι» λογαριασμοί ρεύματος λόγω των ΥΚΩ νυχτερινού τιμολογίου
Ο νέος τρόπος χρέωσης «έκρυψε» όλο το κόστος των ΥΚΩ στο νυχτερινό τιμολόγιο, ακυρώνοντας κάθε κίνητρο για εξοικονόμηση και αξιοποίηση εναλλακτικών τρόπων θέρμανσης των νοικοκυριών
Οι χρεώσεις των περίφημων πλέον Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) βάζουν για μια ακόμη φορά «φωτιά» στους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών, απαξιώνουν το νυχτερινό τιμολόγιο ως μέσω εξοικονόμησης κόστους και περιορισμού των αιχμών του ηλεκτρικού συστήματος, ενώ προκαλούν εμπόδια στον ανταγωνισμό και συνακόλουθα στην απελευθέρωση της αγοράς.
Η στροφή των ελληνικών νοικοκυριών στον ηλεκτρισμό για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης καταγράφηκε από τα πρώτα κιόλας χρόνια της οικονομικής κρίσης, λόγω της κατακόρυφης αύξησης των τιμών του πετρελαίου θέρμανσης.
Η δε χρήση του νυχτερινού τιμολογίου αποτελούσε λύση για την εξισορρόπηση των λογαριασμών του ρεύματος που αυξήθηκαν εξαιτίας αυτής ακριβώς της στροφής.   
Το χειμώνα του 2017 όμως λόγω των καιρικών συνθηκών οι ημερήσιες καταναλώσεις ήταν πολύ αυξημένες, με αποτέλεσμα οι λογαριασμοί ρεύματος που εκδόθηκαν περί τον Μάρτιο να προκαλέσουν κύμα αντιδράσεων από τους καταναλωτές.
Τότε λοιπόν διαπιστώθηκε ότι η κύρια αιτία των υπέρογκων λογαριασμών ήταν ο τρόπος χρέωσης των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας.
Σύμφωνα με νόμο του 2012 η χρέωση των ΥΚΩ ήταν κλιμακωτή, αλλά εάν ξεπερνιόταν το καθορισμένο όριο, τότε το σύνολο της κατανάλωσης επιβαρυνόταν με την υψηλότερη τιμή.
Την «αδικία» ανέλαβε να διορθώσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος με τροπολογία που ψηφίστηκε το Δεκέμβριο του 2017 καθιέρωσε νέες κλίμακες και τιμές για τα ΥΚΩ και προέβλεψε ότι με τις υψηλές τιμές θα χρεώνεται μόνο η κατανάλωση που ξεπερνάει το όριο.

Προσαρμογή στις ανάγκες χρηματοδότησης των ΥΚΩ

Όμως ο λογαριασμός δεν έβγαινε, αφού στον «κουμπαρά» των ΥΚΩ κάθε έτος με βάση τη συνολική κατανάλωση πρέπει να συγκεντρώνεται περίπου 1 δις ευρώ.
Η λύση βρέθηκε και νομοθετήθηκε: Για κατανάλωση από 0 - 1.600 KWh η χρέωση των ΥΚΩ ορίστηκε σε 6,90 ευρώ/MWh (η προηγούμενη χρέωση ήταν 6,99), για καταναλώσεις από 1.601 - 2.000 KWh η χρέωση επταπλασιάζεται και φθάνει τα 50 ευρώ/MWh και για καταναλώσεις από 2.001 KWh και πάνω η χρέωση δωδεκαπλασιάζεται και φθάνει στα 85 ευρώ.
Επισημαίνεται πως οι ίδιες χρεώσεις ισχύουν και για τα νυχτερινά τιμολόγια που μέχρι τότε δεν επιβαρύνονταν με ΥΚΩ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο νόμο του 2012 υπήρχαν τέσσερα κλιμάκια και το υψηλότερο, δηλαδή αν κάποιο νοικοκυριό ξεπερνούσε τις 3.001 KWh τετραμηνίας κατανάλωσης, να ανέρχεται στα 44,88 ευρώ/MWh δηλαδή ήταν χαμηλότερο και από τη μεσαία χρέωση του νέου τιμολογίου.

Στα ύψη τα ΥΚΩ με τις ίδιες καταναλώσεις

Έτσι φθάνουμε στο σήμερα και καταναλωτής με νυχτερινή κατανάλωση 7.085 KWh λόγω θερμοσυσσωρευτών και ημερήσια 1.098 KWh καλείται να πληρώσει για ΥΚΩ 459,71 ευρώ, όταν την ίδια περίοδο πριν τις αλλαγές Σταθάκη και για σχεδόν ίδια κατανάλωση (6.941 KWh νυχτερινή κατανάλωση και 1.091 KWh ημερήσια) είχε πληρώσει για ΥΚΩ 70,67 ευρώ.
Άλλος καταναλωτής με ημερήσια κατανάλωση 790 KWh και νυχτερινή 4.098 KWh καλείται να πληρώσει για ΥΚΩ 215,21 ευρώ, ενώ σε προηγούμενο λογαριασμό με ημερήσια κατανάλωση 1.007 kwh και νυχτερινή 4.781 KWh (δηλαδή χαμηλότερη από τη σημερινή) είχε πληρώσει για ΥΚΩ 49,54 ευρώ.
Με απλά λόγια το νέο πλαίσιο του 2017 «έκρυψε» όλο το κόστος των ΥΚΩ στο νυχτερινό τιμολόγιο, ακυρώνοντας κάθε κίνητρο για εξοικονόμηση αλλά και εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης των νοικοκυριών όπως οι παλαιοί θερμοσυσσωρευτές και οι σύγχρονες αντλίες θερμότητας.
Παράλληλα «παγώνει» κάθε δυνατότητα ανταγωνισμού μεταξύ των προμηθευτών ηλεκτρισμού, αφού τόσο οι μεσαίοι όσο και ακόμη περισσότερο οι μεγάλοι οικιακοί καταναλωτές που θα είχαν οικονομικό κίνητρο αλλαγής προμηθευτή, δεν μπορούν επωφελούνται αφού τα ΥΚΩ είναι ρυθμιζόμενη χρέωση και είναι ακριβώς ίδια για όλους τους προμηθευτές.

Πηγή: www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης