Πετρόπουλος: Η ΝΔ υπόσχεται μειώσεις συντάξεων και αποδυνάμωση των κοινωνικών δικαιωμάτων

Πετρόπουλος: Η ΝΔ υπόσχεται μειώσεις συντάξεων και αποδυνάμωση των κοινωνικών δικαιωμάτων
Ομιλία του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης σε Ημερίδα της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας
Επίθεση στη Νέα Δημοκρατία εξαπέλυσε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, μιλώντας στην Ημερίδα της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, με θέμα «Συντάξεις & Ανάπτυξη».
«Τα σχέδια για την κατάργηση του Ν. 4387/16 και τον τεμαχισμό της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης που προβάλλουν οι εκπρόσωποι του παλιού πολιτικού συστήματος και διάφοροι φορείς, οδηγούν είτε σε παραγωγή νέων ελλειμμάτων του δημοσίου, εάν το κόστος μετάβασης καλυφθεί από το δημόσιο υπέρ των ασφαλιστικών εταιριών είτε σε νέες περικοπές συντάξεων. Οδηγούν σε νέα οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα», τόνισε χαρακτηριστικά.
Όπως επισήμανε ο Υφυπουργός, «η αποδυνάμωση της κοινωνικής ασφάλισης βλάπτει την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή». «Αυτό», όπως είπε, «αποδείχθηκε στα χρόνια της κρίσης, όταν μείωσαν εισφορές και ισχυρίζονταν ότι η μείωση μισθών και συντάξεων επιφέρει ανάπτυξη.
Συνέβη, όμως, το αντίθετο.
Οι διαδοχικές μειώσεις των συντάξεων και η ακαριαία μείωση των μισθών, από το Φεβρουάριο του 2012, αλληλεπιδρούσαν σε μία όλο και ταχύτερη κατάρρευση της οικονομίας και μεγέθυνση της ύφεσης, με την ανεργία να εκτοξεύεται στο 28%».
Ο Τ. Πετρόπουλος υπογράμμισε ότι «η κοινωνική ασφάλιση, σύμφωνα με το Σύνταγμά μας, είναι δημόσια, αναδιανεμητική, καθολική και πρέπει όλοι να συμμετέχουν σε αυτή. Δεν επιδέχεται εξαιρέσεις». Επιπλέον, όπως είπε ο Υφυπουργός:
«Η κατάργηση της υποχρεωτικής, αναδιανεμητικής κοινωνικής ασφάλισης, σημαίνει κατάρρευση και των συντάξεων και της οικονομίας.
Διότι, όταν διατίθενται 28 δις ευρώ το χρόνο σε συντάξεις στον πληθυσμό που συνταξιοδοτείται, αυτό το ποσό θα μειωθεί ως δυνατότητα κατανάλωσης».
«Κανείς δεν λέει πώς θα πληρώνονται, αν λείψουν τα αναγκαία έσοδα από εισφορές, οι καταβαλλόμενες συντάξεις στα 2,6 εκατ. συνταξιούχους.
Πώς θα πληρώνονται οι σημερινές συντάξεις και παροχές, εάν οι εισφορές για επικούρηση των ασφαλισμένων κατευθυνθούν προς την ιδιωτική ασφάλιση.
Κανείς δεν λέει τι θα συμβεί στους άνεργους, στους φτωχότερους,  σε εκείνους που δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν με δικούς τους πόρους».
Το κόστος της μετάβασης στα κεφαλαιοποιητικά συστήματα που προτείνονται, είναι υπέρογκο και φτάνει τα 120 δις ευρώ για την κύρια σύνταξη και τα 55 δις ευρώ για την επικουρική.
«Ξαναστήσαμε σε στέρεη βάση το Ασφαλιστικό, αποκαταστήσαμε την αξιοπιστία και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, όπως αποδεικνύει η Αναλογιστική Μελέτη που επικυρώθηκε από την Ε.Ε και τους διεθνείς οργανισμούς, διορθώσαμε αδικίες του παρελθόντος και έχουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε και σε μειώσεις των οφειλών που είχαν δημιουργηθεί κυρίως από την επιβολή υπέρογκων εισφορών στο παρελθόν, προ ΕΦΚΑ», σημείωσε ο Τ. Πετρόπουλος.
«Κι’ όμως, κάποιοι θέτουν υπό αμφισβήτηση, για λόγους ιδεολογικούς, το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και τα δικαιώματα των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων…
Η ΝΔ υπόσχεται μειώσεις συντάξεων και αποδυνάμωση των κοινωνικών δικαιωμάτων», κατέληξε ο Υφυπουργός.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS