Τελευταία Νέα
Οικονομία

Moscovici: Έως το 2060 το ελληνικό χρέος θα υποχωρήσει κάτω από το 100% του ΑΕΠ

Moscovici: Έως το 2060 το ελληνικό χρέος θα υποχωρήσει κάτω από το 100% του ΑΕΠ
Ο Ευρωπαίος επίτροπος, Pierre Moscovici, επανέλαβε την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα
Την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος, Pierre Moscovici, εκτιμώντας παράλληλα ότι έως το 2060 το ελληνικό χρέος θα υποχωρήσει κάτω από το 100%.
«Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας αναμένεται να κορυφωθεί φέτος στο 182,5 % του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) και να υποχωρήσει στο 167,4 % του ΑΕΠ έως το 2020, λόγω της ανάκαμψης της ανάπτυξης, των προβλέψεων υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων και των μέτρων για το χρέος» δήλωσε ο Moscovici απαντώντας σε ερώτηση του υποψήφιου ευρωβουλευτή της ΛΑΕ, Νίκου Χουντή, σχετικά με τις αυξητικές τάσεις που εμφανίζει το ελληνικό χρέος.
Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο επίτροπο «η ανάκαμψη εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη συνέχιση της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων και η Ελλάδα έχει επιβεβαιώσει στην Ευρωομάδα τη γενική δέσμευσή της για τη συνέχιση και την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος του ΕΜΣ».
Όσον αφορά τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, ο Moscovici υποστήριξε ότι αυτά που συμφώνησε το Eurogroup στις 22 Ιουνίου 2018 επαρκούν για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας, δεδομένου ότι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες θα παραμείνουν κάτω του 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και θα συμμορφώνονται με το όριο του 20% μακροπρόθεσμα.
«Ο δείκτης του χρέους προς το ΑΕΠ θα μειωθεί σε επίπεδο κάτω του 100% του ΑΕΠ έως το 2060.
Η Επιτροπή εκπονεί ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους (DSA) για την Ελλάδα σε συνεργασία με τον ΕΜΣ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Η τελευταία ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο του 2018 στην έκθεση συμμόρφωσης της τελευταίας αξιολόγησης του προγράμματος του ΕΜΣ και οι τεχνικές ενημερώσεις συμπεριλήφθηκαν επίσης στις εκθέσεις ενισχυμένης εποπτείας του Νοεμβρίου του 2018 και του Φεβρουαρίου του 2019» τόνισε χαρακτηριστικά.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης