Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισπανία: Το εθνικιστικό Vox φιλοδοξεί να αποτελέσει την έκπληξη στις εθνικές εκλογές

Ισπανία: Το εθνικιστικό Vox φιλοδοξεί να αποτελέσει την έκπληξη στις εθνικές εκλογές
Περιορισμένη η δυναμική του αν δεν καταφέρει να διεισδύσει στην εργατική τάξη
Να κάνει την έκπληξη στις εκλογές της 28ης Απριλίου φιλοδοξεί το ακροδεξιό κόμμα της Ισπανίας Vox, αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times.
Σε μια συγκέντρωση στη Μαδρίτη, περίπου 9000 άνθρωποι άκουσαν τον ηγέτη του Vox Santiago Abascal, να εξαπολύει μύδρους κατά του πολιτικού κατεστημένου και να υπογραμμίζει την ανάγκη για υπεράσπιση των παραδοσιακών αξιών, όπως είναι οι ταυρομαχίες, καθώς και την ανάγκη οι μετανάστες να αποδεχθούν την «ισπανική κουλτούρα». Μίλησε για την ιδεολογική μάχη απέναντι στους προοδευτικούς για ζητήματα όπως ο φεμινισμός, ο γάμος των ομοφυλόφιλων, η πολυπολιτισμικότητα, οι νόμοι που διασφαλίζουν την ιστορική μνήμη, μεταξύ άλλων.
«Είμαστε εδώ για να χτίσουμε μια νέα Ισπανία.
Μια περήφανη Ισπανία.
Όχι μια ταπεινωμένη Ισπανία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Abascal, χαρακτηρίζοντας «προδότες» όσους κυβερνούν σήμερα την Ισπανία, οι οποίοι υποστηρίζονται από εχθρούς της χώρας.
Όπως σχολιάζουν οι FT, εδώ και 4 δεκαετίας, από την πτώση της δικτατορίας του Franco στην Ισπανία και την αποκατάσταση της δημοκρατίας, κανένα ακροδεξιό κόμμα δεν είχε τύχη στην Ισπανία.
Ωστόσο αυτό αναμένεται να αλλάξει στις επικείμενες εκλογές.
Σύμφωνα με τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, το Vox συγκεντρώνει ποσοστό 10,7%, την ώρα που το Λαϊκό Κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό 20, 1%, οι Ciudadanos 15,5%.
Οι Σοσιαλιστές του πρωθυπουργού Sanchez συγκεντρώνουν ποσοστό 29,2% και αναζητούν κυβερνητικό εταίρο.
Η δυναμική του Vox, το οποίο ιδρύθηκε μόλις έξι χρόνια πριν, ανάγκασε τα κόμματα και κυρίως τους Ciudadanos, να πραγματοποιήσουν μια συντηρητική στροφή.
Οι αναλυτές ωστόσο προειδοποιούν ότι μια συνεργασία με το Vox, στα πρότυπα της Ανδαλουσίας, σε εθνικό επίπεδο, θα προκαλούσε στο κόμμα σοβαρά προβλήματα.
Η μεταναστευτική κρίση και οι εξελίξεις στην Καταλονία, αποτελέσαν τους βασικούς παράγοντες για την ισχυροποίηση του ακροδεξιού κόμματος.
Ωστόσο μέχρι στιγμής, το Vox αντλεί ψηφοφόρους από το δεξιό Λαϊκό Κόμμα και τους φιλελεύθερους Ciudadanos, ενώ δεν έχει καταφέρει να διεισδύσει την εργατική τάξη, γεγονός που περιορίζει τη δυναμική του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης