Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ING: Τα 4 σενάρια για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2020

ING: Τα 4 σενάρια για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2020
Τα σενάρια για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2020, σύμφωνα με την ING
Τα τέσσερα σενάρια για τις προεδρικές εκλογές -3 Νοεμβρίου 2020- των Ηνωμένων Πολιτειών που θα λάβουν χώρα το 2020, παραθέτει η ING.
Ειδικότερα, η ολλανδική τράπεζα κάνει λόγο για: «ΗΠΑ ενωμένες υπό τον Trump», μία αναγέννηση των Ρεπουμπλικάνων, μία συναίνεση από πλευράς δημοκρατικών ή ένα νέο «New Deal».
«Με τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ μόλις 18 μήνες μακριά και τους νέους υποψήφιους να προσχωρούν επισήμως στον αγώνα για να ανατρέψουν τον Πρόεδρο Trump, εξετάζουμε τέσσερα διαφορετικά μονοπάτια προς τον Λευκό Οίκο -και τις επιπτώσεις τους στην οικονομία και στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Η προεκλογική εκστρατεία του Donald Trump το 2016 έσπασε το βιβλίο κανόνων για το πώς κερδίζεται η Προεδρία.
Είμαστε τώρα μόλις 18 μήνες μακριά από τις επόμενες εκλογές, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να είναι ακόμα πιο αμφισβητήσιμες και απρόβλεπτες από τις τελευταίες», σχολιάζει η τράπεζα.

Σενάριο 1

Ο Πρόεδρος Τrump επανεκλέγεται.
Αναπτύσσει τις απόψεις του για το διεθνές εμπόριο και τους πολυμερείς θεσμούς.
Ανανεώνει τα πακέτα δαπανών για τις υποδομές, εξαρτώμενα από σημαντική κρατική χρηματοδότηση και εκτεταμένη χρήση τοπικών ενεργειακών πολιτικών για την υποστήριξη των ορυκτών καυσίμων.
Η πολιτική περί υγειονομικής περίθαλψης θα παραμείνει σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητη, ενώ η ρύθμιση των εταιρειών τεχνολογίας θα βασίζεται στη δράση του Κογκρέσου.

Σενάριο 2

Ένας άλλος Ρεπουμπλικάνος κερδίζει, που πιθανόν να οδηγήσει σε έναν άλλο γύρο φορολογικής νομοθεσίας, παράλληλα με την καθιέρωση προστασίας για την ιδιωτική ζωή.
Η ηγεσία θα επανασυνδεθεί με τα διεθνή θεσμικά όργανα και θα υιοθετήσει μια λιγότερο ανταγωνιστική στάση έναντι των εξωτερικών εμπορικών σχέσεων.
Ο φορολογικός συντηρητισμός πιθανότατα θα επανέλθει στο προσκήνιο στην εθνική πολιτική και στο Κογκρέσο.

Σενάριο 3

Ένας κεντρώος Δημοκράτης κερδίζει.
Αυξημένες ομοσπονδιακές δαπάνες τόσο για τις υποδομές όσο και για την υγειονομική περίθαλψη, καθώς και αυξημένες προσπάθειες για τη δημιουργία εθνικής ενιαίας υπηρεσίας πληρωμών.
Η αλλαγή του κλίματος θα αποτελέσει βασική πολιτική ατζέντα, ενώ η κρατική στήριξη για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα αυξηθεί σημαντικά.
Οι εταιρείες τεχνολογίας θα αντιμετωπίσουν αυξημένη ρυθμιστική εποπτεία.

Σενάριο 4

Ένας λαϊκιστής Δημοκρατικός κερδίζει.
Σημαντική δημοσιονομική επέκταση που τροφοδοτείται από τους υψηλότερους συντελεστές φορολογίας εταιρειών, ο οποίος περιλαμβάνει τόσο τη στήριξη περιβαλλοντικών σχεδίων (χρηματοδότηση ενός «πράσινου» New Deal) όσο και τις αναδιανεμητικές δαπάνες.
Οι εταιρείες μεγάλων τεχνολογιών υποβάλλονται σε αντιμονοπωλιακή δράση.
Ο εμπορικός προστατευτισμός όπως φαίνεται από τον Πρόεδρο Trump να συνεχιστεί, αν και με ισχυρή υποστήριξη για τις διεθνείς συμφωνίες για την αλλαγή του κλίματος.

«Αν κερδίσει ο Πρόεδρος Trump, βλέπουμε ένα πιθανό οικονομικό σενάριο, ιδίως εάν οι Ρεπουμπλικάνοι κερδίσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου.
Περισσότερο δημοσιονομικά κίνητρα θα μπορούσαν αρχικά να ενισχύσουν την οικονομική ανάπτυξη, τις αγορές μετοχών και το δολάριο ΗΠΑ, αλλά θα δημιουργούσε επίσης πληθωρισμό και θα είχε ως αποτέλεσμα μια πιο επιθετική αντίδραση από την Federal Reserve που θα οδηγούσε σε ενδεχόμενη επιβράδυνση.
Ένας άλλος Ρεπουμπλικάνος Πρόεδρος είναι πιθανό να αλλάξει πορεία και να είναι λιγότερο αντιπαραθετικός στη διεθνή σκηνή και μπορεί να επιδιώξει την επιστροφή σε μια περισσότερο δημοσιονομικά συντηρητική στάση.
Αυτό παρέχει μια πιο σταθερή πλατφόρμα για την αμερικανική οικονομία, με αποτέλεσμα μια πιο μέτρια, λιγότερο ευμετάβλητη οικονομική και εμπορική απόδοση.
Δεδομένης της πιθανότητας ότι μια ασθενέστερη προεκλογικά οικονομία θα συνέβαλε στη νίκη του Δημοκρατικού Κόμματος, ένας κεντρώος Δημοκρατικός θα προσπαθούσε να δημιουργήσει μια πλατφόρμα που θα επιτρέψει την ανάκαμψη της ανάπτυξης.
Αυτό σημαίνει ότι μετά την αρχική αδυναμία στις χρηματιστηριακές αγορές και στο δολάριο, οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα μπορούσαν να μετακινηθούν σε ανάκαμψη.
Ο πληθωρισμός θα είναι χαμηλός λόγω της οικονομικής απαλότητας, που συνεπάγεται σχετικά χαμηλά επιτόκια.
Ένας λαϊκιστής Δημοκρατικός θα κερδίσει πιθανότατα εάν η οικονομία είχε βιώσει μια παρατεταμένη και σημαντική περίοδο αδυναμίας.
Αυτό θα έδινε ένα μεγάλο πακέτο δημοσιονομικών κινήτρων επικεντρωμένο στις δαπάνες, με πίεση στα αποθεματικά.
Η μαζική ώθηση θα σήμαινε ενδεχόμενη ανάκαμψη της οικονομίας.
Ωστόσο, τα μακροπρόθεσμα ζητήματα σχετικά με τον προστατευτισμό του εμπορίου, τον υψηλότερο πλούτο, τους φόρους εισοδήματος και των εταιρειών, καθώς και μεγαλύτερη παρέμβαση στις αγορές και σε βασικούς κλάδους, θα μπορούσαν να έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στις χρηματοπιστωτικές αγορές», σχολιάζεται.

Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης