Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισπανία: Αδιέξοδο στις εκλογές της 28/4 δείχνουν τρεις μεγάλες δημοσκοπήσεις - Αδύνατες οι συμμαχίες

Ισπανία: Αδιέξοδο στις εκλογές της 28/4 δείχνουν τρεις μεγάλες δημοσκοπήσεις - Αδύνατες οι συμμαχίες
Ιδιαίτερα καθοριστικές αναμένεται σε αυτές τις εκλογές και οι ψήφοι των αναποφάσιστων ψηφοφόρων με την El Pais να τις υπολογίζει στο 27%
Για πιθανό αδιέξοδο στις ισπανικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής 28/4 κάνουν λόγο οι σημερινές (21/4) δημοσκοπήσεις που δημοσιεύουν τρείς μεγάλες ισπανικές εφημερίδες καθώς όπως όλα, δείχνουν ούτε οι Σοσιαλιστές αλλά ούτε και η κεντροδεξιά θα καταφέρει να συγκεντρώσει αυτοδυναμία .
Η δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα El Pais έδειξε ότι οι Σοσιαλιστές του πρωθυπουργού Pedro Sanchez πρόκειται να εξασφαλίσουν ποσοστό 28,8% και 129 έδρες στο κοινοβούλιο των 350 εδρών.
Σε περίπτωση συνεργασίας τους με τους Αριστερούς Podemos, που θα λάβουν 13,2%, θα καταφέρουν να προσθέσουν άλλες 33 έδρες και με τους Compromis άλλες 3.
Αυτές οι συνεργασίες θα τους έδιναν τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας με 165 έδρες, λιγότερες ωστόσο από τις 176 που απαιτούνται για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Η ίδια δημοσκόπηση δίνει στο Λαϊκό Κόμμα ποσοστό 17,8% και 75 έδρες, στους Φιλελευθέρους Ciudadanos 14,1% και 49 έδρες και στο Ακροδεξιό κόμμα Vox 12,5% και 32 έδρες.
Σε άλλη δημοσκόπηση της εφημερίδας El Mundo αυτή τη φορά, οι Σοσιαλιστές και οι Podemos θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν 152 με 174 έδρες. Οι Σοσιαλιστές εξασφαλίζουν το 30,3% των ψήφων με 122-133 έδρες και οι Podemos το 13,2% και 30-41 έδρες.
Αντίθετα, μια κεντροδεξιά συμμαχία με επικεφαλής το Λαϊκό Κόμμα με ποσοστό 20,1% και 74-86 έδρες, τους Ciudadanos με 15% και 48-56 έδρες και το Ισπανικό Εθνικιστικό κόμμα Vox με 10,2% και 20-32 έδρες θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν από 142 έως 174 έδρες.
Ενώ όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Σοσιαλιστές θα καταφέρουν να είναι το πρώτο κόμμα στο κοινοβούλιο, το τελικό αποτέλεσμα είναι αδύνατο να προβλεφθεί καθώς η προεκλογική εκστρατεία εντείνεται την τελευταία εβδομάδα με τα τηλεοπτικά debate των ηγετών των κομμάτων στις 22 και 23 Απριλίου να θεωρούνται καθοριστικής σημασίας.

Οι καθοριστικοί ψήφοι των αναποφάσιστων

Ιδιαίτερα καθοριστικές αναμένεται σε αυτές τις εκλογές και οι ψήφοι των αναποφάσιστων ψηφοφόρων με την El Pais να τις υπολογίζει στο 27%.
Ένα τόσο μεγάλο ποσοστό θα μπορούσε να ξεκαθαρίσει το αβέβαιο κλίμα των εκλογών, ενώ καθοριστικός αναμένεται να είναι και ο ρόλος των μικρών κομμάτων, όπως οι βάσκοι εθνικιστές, που θα κερδίσουν έξι έδρες σύμφωνα με την δημοσκόπηση της El Mundo.
«Οι Ισπανοί θέλουν το Σοσιαλιστικό Κόμμα να συνεχίσει να κυβερνά τη χώρα.» δήλωσε ο Σοσιαλιστής Pedro Sanchez σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Vanguardia της Βαρκελώνης που δημοσιεύεται σήμερα.
Μια άλλη δημοσκόπηση που δημοσίευσε η εφημερίδα Voz de Galicia δείχνει τους Σοσιαλιστές θα κερδίσουν 137 έδρες, και να συγκεντρώνουν σε συνεργασία με τους Podemos τις 170 έδρες. Όμως και στις δύο πλευρές ο σχηματισμός κυβέρνησης φαίνεται σχεδόν αδύνατος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης