Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μετατάξεις δεκάδων προϊόντων από τον συντελεστή ΦΠΑ 24% στο χαμηλό 13% - Το bankingnews αποκαλύπτει τις νέες παροχές της κυβέρνησης

Μετατάξεις δεκάδων προϊόντων από τον συντελεστή ΦΠΑ 24% στο χαμηλό 13% - Το bankingnews αποκαλύπτει τις νέες παροχές της κυβέρνησης
To 2019, ο προϋπολογισμός προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,6% του ΑΕΠ - Η εκτέλεση του προϋπολογισμού το πρώτο τρίμηνο του έτους δείχνει ότι υπάρχει το έδαφος για νέα υπέρβαση των στόχων.
Σχέδιο για μαζικές μετατάξεις αγαθών και προϊόντων ευρείας κατανάλωσης από τον υψηλό 24% στο χαμηλό ΦΠΑ 13% εξετάζει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του «πακέτου» των παροχών και των φοροελαφρύνσεων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός λίγο πριν από τις ευρωεκλογές.
Οι μετατάξεις θα οδηγήσουν σε σημαντική πτώση των τιμών για τα προϊόντα που θα βρεθούν στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ. Η μείωση της αξίας αυτών των αγαθών θα αγγίξει το 11% ισχυροποιώντας την ζήτηση, η οποία με την σειρά της θα συμπαρασύρει προς τα πάνω τα δημόσια έσοδα.   
Πρόκειται για μία απόφαση - «σταθμό» στη μνημονιακή περιπέτεια της χώρας καθώς για πρώτη φορά μετά από μία οκταετία συνεχών ανατιμήσεων δρομολογείται μείωση της αξίας σε βασικά είδη διατροφής, όπως είναι ζάχαρη, καφές, αναψυκτικά, χυμοί,  αλάτι, ξύδι, ποτά, αλλαντικά, μαρμελάδες, σοκολάτες, γκοφρέτες, μπισκότα, παγωτά, κρουασάν, μπαχαρικά, ζαχαρωτά , προμαγειρεμένα φαγητά, ψωμί του τοστ, φρυγανιές, παξιμάδια, πατατάκια, κ. ά.
Στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ βρίσκονται επίσης ο κλάδος της εστίασης, τα εισιτήρια και οι υπηρεσίες σταθερής και κινητής  τηλεφωνίας.
Τις νέες μειώσεις των φόρων θα «χρηματοδοτήσει» πιθανότατα το υπερπλεόνασμα του 2018 το οποίο εκτινάχθηκε στο 4,3% του ΑΕΠ καταγράφοντας υπέρβαση κατά 0,79 μονάδες του ΑΕΠ ή κατά περίπου 1,46 δισ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο του προγράμματος για 3,5% του ΑΕΠ.
To 2019, ο προϋπολογισμός προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,6% του ΑΕΠ.
Η εκτέλεση του προϋπολογισμού το πρώτο τρίμηνο του έτους δείχνει ότι υπάρχει το έδαφος για νέα υπέρβαση των στόχων.
Το θέμα των φοροελαφρύνσεων επιβεβαίωσε δίνοντας περισσότερες λεπτομέρειες η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου σε συνέντευξη στην ΕΡΤ.
Σύμφωνα με την ίδια «δεν είμαστε πλέον σε πρόγραμμα για να περιμένουμε το τέλος του χρόνου όπως κάναμε το προηγούμενο διάστημα για να δώσουμε αυτό που θα απομείνει».
Σε αυτό το πλαίσιο όπως είπε η υφυπουργός Οικονομικών « βρίσκονται στο τραπέζι  διάφορες προτάσεις, τις οποίες κοστολογούμε και μετά το Πάσχα θα αποφασίσουμε.
Και μείωση του ΦΠΑ έχει συζητηθεί και μείωση του κατώτερου φορολογικού συντελεστή».
Ειδικά για τη μείωση της φορολογίας στο εισόδημα εξετάζεται η μείωση του κατώτερου συντελεστή φορολόγησης από το 22% που ανέρχεται σήμερα για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ στο 20% από το 2020.
Αιχμή του δόρατος των φοροελαφρύνσεων παραμένει η ακύρωση της περικοπής του αφορολόγητου ορίου από την 1η Ιανουαρίου του 2020 ενώ μετά το Πάσχα θα πάρουν το δρόμο για την Βουλή οι 120 δόσεις για τις οφειλές στην Εφορία και τα Ταμεία.
Για τη ρύθμιση της εφορίας η Κατερίνα Παπανάτσιου ανέφερε ότι θα είναι πιο ευνοϊκή για τα χαμηλά εισοδήματα ενώ για τους οφειλέτες με  υψηλότερα εισοδήματα ο αριθμός των δόσεων θα καθορίζεται ανάλογα με το ετήσιο εισόδημα και το ύψος της οφειλής. Οι δόσεις της ρύθμισης θα ξεκινάνε από 18 για τους οφειλέτες με υψηλά εισοδήματα και θα φθάνουν τις 120 τις οποίες θα κερδίζουν οι οφειλέτες με χαμηλά εισόδημα που δεν θα υπερβαίνουν τις 10.000 ευρώ.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης