Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τα χρονοδιαγράμματα για την FPS η Eurobank θα τα τηρήσει – Το Fairfax θέλει την μετοχή πάνω από 1 ευρώ

Τα χρονοδιαγράμματα για την FPS η Eurobank θα τα τηρήσει – Το Fairfax θέλει την μετοχή πάνω από 1 ευρώ
Πάνω από 1 ευρώ η Eurobank ισοδυναμεί με 3,7 με 4 δισεκ. ευρώ κεφαλαιοποίηση που συνεπάγεται P/BV περίπου 0,78 με 0,80 που θα είναι μακράν η πιο υψηλά αποτιμημένη τράπεζα στην Ελλάδα.
Η Eurobank θα τηρήσει τα χρονοδιαγράμματα που έχει ορίσει για την διαχείριση των NPEs, την πώληση της FPS της εταιρίας διαχείρισης και τον νέο επενδυτή που θα αναλάβει τα προβληματικά ανοίγματα αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές.
Οπότε τον Ιούλιο 2019 η Eurobank θα ανακοινώσει ποιος διεθνής επενδυτής θα αναλάβει το πρόγραμμα Cairo ύψους 7 δισεκ. ευρώ προβληματικών ανοιγμάτων και θα αγοράσει και την FPS.
Εν τω μεταξύ το Fairfax ο βασικός μέτοχος με 32,9% στην Eurobank φαίνεται ότι θέλει την μετοχή πάνω από 1 ευρώ σε σχέση με τα 0,94 ευρώ που είναι πλέον το αναπροσαρμοσμένο κόστος κτήσης – το αρχικό κόστος κτήσης στην Eurobank ήταν 2,55 ευρώ -
Πάνω από 1 ευρώ η Eurobank ισοδυναμεί με 3,7 με 4 δισεκ. ευρώ κεφαλαιοποίηση που συνεπάγεται P/BV περίπου 0,78 με 0,80 που θα είναι μακράν η πιο υψηλά αποτιμημένη τράπεζα στην Ελλάδα.
Το bankingnews πρόσφατα είχε παρουσιάσει πως το Fairfax από τον Καναδά μείωσε εντυπωσιακά το κόστος κτήσης από τα 2,55 ευρώ στα 0,94 ευρώ στο νέο σχήμα.
Η τρέχουσα αξία της επένδυσης σε Eurobank και Grivalia είναι 888 εκατ ευρώ που αντιστοιχούν σε 1,206 δισεκ. μετοχές της Eurobank.
Για να ισοσκελίσει τις ζημίες που εμφανίζει από την Eurobank θα πρέπει η αξία των 1,206 δισεκ. μετοχών που κατέχει στην τράπεζα το Fairfax να έχουν αξία 1,13 δισεκ. ή άνοδος 27%.
Με όρους συνολικής κεφαλαιοποίησης η Eurobank από 2,8 δισεκ. θα πρέπει να βρεθεί στα 3,5 δισεκ. ευρώ.
Όταν βρεθεί στα 3,5 δισεκ. ευρώ το Fairfax και ο Watsa θα έχουν ισοσκελίσει τις λογιστικές τους ζημίες θα έχουν φθάσει στο break even
Για να φθάσει όμως η κεφαλαιοποίηση της Eurobank στα 0,94 ευρώ σημαίνει με tangible book περίπου 5 δισεκ. σημαίνει P/BV περίπου 0,7 που δεν είναι απίθανο στο μέλλον αλλά στην παρούσα φάση είναι σίγουρα υπερτιμημένο.
Το Fairfax κερδίζει σημαντικά από τις τοποθετήσεις στα ελληνικά ομόλογα.
Το καναδικό fund και βασικός μέτοχος στην Eurobank αγόραζε ελληνικά ομόλογα σε πολύ χαμηλές τιμές και το ράλι που έχει σημειωθεί είναι πολύ πιθανό να έχουν υπερκαλύψει τις ζημίες από την Ελλάδα.
Σημαντικά κέρδη καταγράφει και από την Eurolife.
Να σημειωθεί ότι σχεδόν 450 εκατ διαθέσιμα έχουν μεταφερθεί στο εξωτερικό και διαχειρίζονται απευθείας από το Fairfax.
Το Fairfax και ο Watsa ουσιαστικά έχουν ισοσκελίσει τις ζημίες τους από την Ελλάδα και τώρα ποντάρουν στα κέρδη.
Η Eurobank για να ισοσκελίσει τις ζημίες χρειάζεται τιμή στο χρηματιστήριο 0,94 ευρώ αλλά συνολικά από την επένδυση των καναδών στην Ελλάδα οι ζημίες ισοσκελίστηκαν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης