Τελευταία Νέα
Οικονομία

Η Ελλάδα χρειάζεται ισχυρούς επενδυτές για να επισφραγίσει την επάνοδο της - Πέντε επενδυτικοί οίκοι σχολιάζουν τα σχέδια για νέο ομόλογο

Η Ελλάδα χρειάζεται ισχυρούς επενδυτές για να επισφραγίσει την επάνοδο της - Πέντε επενδυτικοί οίκοι σχολιάζουν τα σχέδια για νέο ομόλογο
Μόνο η επιστροφή των μεγάλων διεθνών επενδυτών μπορεί να επισφραγίσει την επάνοδο της Ελλάδας
Στα ραντάρ των διεθνών επενδυτών επιστρέφουν τα ελληνικά ομόλογα, μετά τις αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης και τα βελτιωμένα μεγέθη της εγχώριας οικονομίας.
Μάλιστα, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Reuters, η Ελλάδα θα πρέπει να κερδίσει το ενδιαφέρον των μεγάλων διεθνών επενδυτών, και όχι των hedge funds (που είναι οι βασικοί επενδυτές τα τελευταία χρόνια), για να επισφραγίσει την επάνοδο της.
Ως γνωστόν, η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε δύο εκδόσεις ομολόγων (τον Ιανουάριο και τον Μάρτιο) και σχεδιάζει ακόμα μία έως τον Ιούνιο.
«Αλλά για να διατηρήσει την πρόσβαση στην αγορά, η Ελλάδα θα χρειαστεί μακροπρόθεσμους επενδυτές, όπως η BlackRock και η Amundi.
Και σε αυτό το σημείο προκύπτει ένα μεγάλο εμπόδιο: μια πιστοληπτική αξιολόγηση στην κατηγορία junk σημαίνει ότι τα ελληνικά ομόλογα αποκλείονται από μεγάλους δείκτες που σύμφωνα με τις εταιρείες asset management είναι δείκτες αναφορές» αναφέρεται στο δημοσίευμα του Reuters.
Ωστόσο, οι τελευταίες αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης έχουν αλλάξει τα δεδομένα.
«Επενδύουμε στην Ελλάδα εδώ κι ένα χρόνια και βλέπουμε value στα ελληνικά κρατικά ομόλογα όπως και στα καλυμμένα ομόλογα των ελληνικών τραπεζών» επισημαίνει ο Iain Stealey από την JP Morgan Asset Management και συμπληρώνει «ακόμα υπάρχουν ζητήματα για την Ελλάδα μακροπρόθεσμα, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του χρέους είναι στα χέρια του δημοσίου, κάτι που μας ανακουφίζει».
Αν και για την Ελλάδα δεν είναι απαραίτητη η έκδοση νέου ομολόγου (λόγω του μαξιλαριού 27 δισ. ευρώ), θα τη βοηθήσει όμως να αντικαταστήσει τα δάνεια του ΔΝΤ με φθηνότερη χρηματοδότηση από την αγορά.
Σημειώνεται ότι το επιτόκιο για τα δάνεια του ΔΝΤ είναι 5,1% ενώ για το 5ετές και 10ετές ομόλογο που εξέδωσε είναι 4%.
Κρίσιμο βήμα για την επάνοδο της Ελλάδας είναι και η διεύρυνση της δικής της αγοράς ομολόγων.
«Για την προσέλκυση νέου κύματος επενδυτών, η Ελλάδα πρέπει να ενισχύσει τις δικές της αγορές.
Πρέπει να προχωρά σε τακτικές εκδόσεις διαφορετικών ωριμάνσεων» επισημαίνει ο Lee Cumbes από την Barclays.
Εν τω μεταξύ, οι asset managers μπορούν να επενδύσουν σε ελληνικά ομόλογα, χρησιμοποιώντας κεφάλαια που δεν περιορίζονται από κριτήρια αξιολόγησης.
Η BlackRock, για παράδειγμα, κατέχει μικρές θέσεις στα ελληνικά ομόλογα.
«Η Ελλάδα είναι μία από εκείνες τις χώρες που, σε σχέση με τρια χρόνια πριν, έχει μεγάλη πρόοδο» επισημαίνει ο Michael Krautzberger από την BlackRock.
Την ίδια στιγμή, η Amundi έχει μικρές θέσεις στα 5ετή ομόλογα.
«Η χρηματοδοτική θέση της Ελλάδας για τα επόμενα τρία χρόνια δεν φαίνεται να παρουσιάζει κάποιο πρόβλημα.
Ωστόσο, είμαστε περισσότερο ανήσυχοι για τα 10ετή ομόλογα» υποστηρίζει ο Eric Brard από την Amundi.
Τέλος, ο Mark Dowding από την BlueBay Asset Management υποστηρίζει ότι καθώς οι οίκοι αξιολόγησης αναβαθμίζουν την Ελλάδα, θα επιστρέψουν περισσότεροι επενδυτές.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης