Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

SOS για άμεση λύση εκπέμπουν τα οικονομικά στοιχεία της Forthnet εξυγίανση ή πώληση

tags :
SOS για άμεση λύση εκπέμπουν τα οικονομικά στοιχεία της Forthnet εξυγίανση ή πώληση
Η αιμορραγία στη λιανική της συνδρομητικής τηλεόρασης, ο καθαρός δανεισμός των 340 εκ ευρώ και τα 51 εκ ευρώ που απαιτούνται για να λειτουργεί η εταιρία το επόμενο δωδεκάμηνο
Την αδήριτη ανάγκη να ολοκληρωθεί η διαδικασία εξυγίανσης είτε μέσω της πώλησης της εταιρίας είτε μέσω άλλης λύσης απεικονίζουν οι οικονομικές καταστάσεις της Forthnet για τη χρήση του 2018.
Η προσπάθεια των τραπεζών μέσω της Nomura να βρουν λύση έχει πλέον τεθεί εκτός χρονοδιαγράμματος με τις Vodafone-Wind να φέρονται να έχουν πει την τελευταία τους λέξη από πλευράς προσφοράς και τον όμιλο Antenna να έχει επανεμφανιστεί προσφέροντας μια πιο γρήγορη λύση αλλά όχι κατ ανάγκη ικανοποιητική για τις τράπεζες καθώς ουσιαστικά το τίμημα που προσφέρει για την Forthnet είναι της τάξεως των 50 εκ ευρώ.
Η Forthnet χρειάζεται για κεφάλαιο κίνησης περί τα 51 εκ ευρώ το επόμενο δωδεκάμηνο και δεν είναι βέβαιο ότι θα το εξασφαλίσει καθώς η εξοικονόμηση κόστους που μπορεί να γίνει έχει πεπερασμένα όρια. Την ίδια στιγμή χάνει συνδρομητές λιανικής στο δυνατό της τομέα την τηλεόραση με έντονους ρυθμούς και μπορεί να υπάρχει αναπλήρωση μέσω της χονδρικής αλλά τα έσοδα βαίνουν μειούμενα συνολικά από τον τομέα της τηλεόρασης. Η συμφωνία για διάθεση αθλητικού περιεχομένου σε Vodafone και Wind μπορεί να αποδείχτηκε σωτήριος αλλά πλέον τα όρια περαιτέρω οφέλους πλην των εσόδων των 8,8 εκ ευρώ του 2018 είναι περιορισμένα.
Ο μεγάλος βραχνάς για τον όμιλο είναι το τεράστιο χρέος καθώς ο καθαρός δανεισμός είναι της τάξεως των 340 εκ ευρώ.
Ο ορκωτός ελεγκτής αναφέρει πως  η Εταιρεία και ο Όμιλος δεν προχώρησαν σε αποπληρωμή δόσεων ύψους € 78,0 εκατ. και € 255,0 εκατ., αντίστοιχα, οι οποίες έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες και έχουν απεικονιστεί στις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις και τόκων ύψους € 3.2 εκατ. και € 12.1 εκατ., αντίστοιχα αλλά αυτά ήταν λόγο ως πολύ αναμενόμενα.
Το πραγματικό πρόβλημα αποτυπώνεται στο γεγονός που αναφέρει ο ορκωτός ότι  το σύνολο των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων της Εταιρείας και του Ομίλου υπερβαίνει το σύνολο των κυκλοφορούντων περιουσιακών τους στοιχείων κατά € 97.7 εκατ. και € 364.9 εκατ. αντίστοιχα.
 Επίσης, κατά την 31 Δεκεμβρίου 2018 η Εταιρεία και ο Όμιλος παρουσίαζαν αρνητική καθαρή θέση ύψους € 76.9 εκατ. και € 199.8 εκατ.
Τα δεδομένα αυτά περιγράφουν και τη δυσχέρεια να βρεθεί λύση για το μέλλον της εταιρίας.
Η Διοίκηση της εταιρίας αναφέρει ότι θα επιδιώξει την κάλυψη του ποσού που απαιτείται για την εξασφάλιση του κεφαλαίου κίνησης με περαιτέρω μείωση του λειτουργικού κόστους του Ομίλου, την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των προμηθευτών του, τη σύναψη νέου βραχυχρόνιου δανεισμού και, τέλος, την άντληση νέων κεφαλαίων από τους Μετόχους ή/και τυχόν τρίτους ενδιαφερόμενους επενδυτές.
Όλα αυτά βέβαια φαντάζουν μάλλον σχεδόν αδύνατα και η πιθανότητα η εταιρία να βρεθεί μπροστά από ένα ξαφνικό θάνατο φαντάζει πλέον πολύ αυξημένη αν δεν υπάρξει λύση μέσω της Nomura ή άλλη λύση που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει στον ορίζοντα.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com                                                
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης