Τελευταία Νέα
Διεθνή

Dalio: Τέλος η εποχή των κεντρικών τραπεζών - Προ των πυλών η Σύγχρονη Νομισματική Θεωρία

Dalio: Τέλος η εποχή των κεντρικών τραπεζών - Προ των πυλών η Σύγχρονη Νομισματική Θεωρία
Το σχόλιο του Ray Dalio για τη νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών
Η εποχή που η νομισματική πολιτική αποτελούσε αντικείμενο μονάχα των κεντρικών τραπεζών φθάνει στο τέλος της, «είτε μας αρέσει είτε όχι», σχολιάζει στο LinkedIn ο επικεφαλής της Bridgewater Associates (μεγαλύτερο hedge fund στον κόσμο), Ray Dalio, ο οποίος ουκ ολίγες φορές έχει επιτεθεί κατά του καπιταλισμού.
Αυτή τη φορά αναφέρθηκε στη Σύγχρονη Νομισματική Θεωρία (modern monetary theory, ΜΜΤ), η οποία «αναπόφευκτα» θα αντικαταστήσει τον ρόλο της κεντρικής τράπεζας (Federal Reserve) στις ΗΠΑ.
Όπως σημειώνει, η ΜΜΤ θα βοηθήσει τους ρυθμιστές «να παράγουν οικονομική ευημερία για τους περισσότερους ανθρώπους, όταν η νομισματική πολιτική δεν λειτουργεί».
«Η μείωση των επιτοκίων, ή η αγορά τίτλων στη διαδικασία που είναι γνωστή ως ποσοτική χαλάρωση, έχουν σχεδόν εξαντλήσει την ικανότητά τους να τονώσουν τις οικονομίες.
Θα είναι πιθανό να αντικατασταθούν από μια νομισματική πολιτική τρίτης γενιάς.
Θα περιλαμβάνει συντονισμό της δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής.
Η μετατόπιση είναι σε εξέλιξη», έγραψε μεταξύ άλλων.
Η ΜΜΤ έγινε ευρύτερα γνωστή από την Alexandria Ocasio-Cortez, ανερχόμενο αστέρι της αμερικανικής Αριστεράς, και υποστηρίζει στην ουσία πως μια χώρα που έχει τη δυνατότητα να τυπώνει το δικό της νόμισμα μπορεί να δημιουργεί και να δαπανά χρήματα κατά βούληση, υπό την προϋπόθεση ότι ελέγχει τον πληθωρισμό.
Σύμφωνα με την ΜΜΤ, η χώρα αυτή δεν μπορεί να βρεθεί σε καθεστώς χρεοκοπίας διότι μπορεί πάντοτε να τυπώνει χρήμα και να αποπληρώνει τους πιστωτές της.
Αυτό ηχεί πολύ ωραία στα αυτιά των Ευρωπαίων λαϊκιστών, που απαιτούν αύξηση των δημοσίων δαπανών ώστε να καταπολεμηθεί η υψηλή ανεργία και να χρηματοδοτηθούν κοινωνικά προγράμματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης