Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η αναβάθμιση της Ελλάδος από την DBRS σε ΒΒ low επιταχύνει την έκδοση 7ετούς στο 2,90% με πάνω από 10 δισ προσφορές

Η αναβάθμιση της Ελλάδος από την DBRS σε ΒΒ low επιταχύνει την έκδοση 7ετούς στο 2,90% με πάνω από 10 δισ προσφορές
Να σημειωθεί ότι το βασικό σενάριο θέλει να κλείνει το spread Ελλάδος – Γερμανίας στις 300 μονάδες βάσης δηλαδή 10ετές ελληνικό ομόλογο από 3,36% προς το 3%.
Μπορεί η Standard and Poor’s στις 26 Απριλίου να μην αναβάθμισε την Ελλάδα αλλά ο καναδικός οίκος DBRS προέβη στην αναμενόμενη αναβάθμιση αξιολογώντας την ελληνική οικονομία σε ΒΒ low είναι το αντίστοιχο ΒΒ- της Fitch.
Η αναβάθμιση δεν μεταβάλλει το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδος καθώς ήδη βαθμολογείται στην κλίμακα αυτή.
Ως γνωστό η ΕΚΤ και οι διεθνείς επενδυτές λαμβάνουν υπόψη την υψηλότερη βαθμολογία η οποία είναι BB- από την Fitch και από την DBRS στο ΒΒ low.
Η Standard and Poor’s βαθμολογεί την Ελλάδα μια κλίμακα χαμηλότερα Β+ και η Moody’s επίσης μια κλίμακα σε Β1.
Η αναβάθμιση από την DBRS είναι θετική μεν αλλά δεν αλλάζει το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδος.
Όμως θα επιτρέψει στην Ελλάδα να προχωρήσει σε έκδοση 7ετούς ομολόγου με επιτόκιο 2,90% κάτω από 3% με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 10 δισεκ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι το βασικό σενάριο θέλει να κλείνει το spread Ελλάδος – Γερμανίας στις 300 μονάδες βάσης δηλαδή 10ετές ελληνικό ομόλογο από 3,36% προς το 3%.
Το CDS το ασφάλιστρο έναντι ρίσκου χώρας στα ομόλογα θα υποχωρήσει προς την ζώνη των 280 μονάδων βάσης έναντι 306 μονάδων βάσης εσχάτως.

Τα θετικά νέα που αναμένονται

1)Έως 7 Μαΐου 2019 θα εκδοθεί 7ετές ομόλογο στο 2,90% με 2,80%.
Οι προσφορές εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 10-12 δισεκ. ευρώ.

2)Η Ελλάδα θα προβεί σε μερική αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ κατά 3,7 δισεκ. μέσα στον Ιούνιο αντί Μάιο ώστε να παραμείνουν περίπου 5,8 δισεκ. ευρώ.

3)Στις 13 Μάιου αναβαθμίζονται στους δείκτες MSCI η Εθνική με την Eurobank με εκτιμώμενες εισροές 125 με 130 εκατ μετοχές στα τέλη Μαΐου 2019 που θα ολοκληρωθούν οι αλλαγές.

4)Στις 16 Μαίου το investment day της Εθνικής τράπεζας στο Λονδίνο όπου θα παρουσιαστούν συγκεκριμένοι οικονομικοί στόχοι που θα πυροδοτήσουν το ενδιαφέρον για την Εθνική τράπεζα.
Θα παρουσιαστούν συγκεκριμένοι στόχοι για τα προ προβλέψεων έσοδα που θα ξεπεράσουν τα 500 εκατ ετησίως, η συμμετοχή στο ΛΕΠΕΤΕ θα είναι 30 εκατ. σχέση εξόδων προς έσοδα στο 50% κ.α.

5)Στις 26 Μαΐου ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές όπου θα καταγραφεί μια νίκη της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με διαφορές μεταξύ 5% με 6% ή σε ένα εύρος 5% με 8%.

6) Τέλη Μαΐου με αρχές 2019 το deal της Πειραιώς με τον επενδυτή που θα αναλάβει την διαχείριση 28 δισ NPEs
Φαίνεται ότι η Πειραιώς έχει σχεδιάσει ένα σημαντικό deal το οποίο διασφαλίζει την τράπεζα και μηδενίζει τις πιθανότητες να ζητηθεί πρόσθετη ανακεφαλαιοποίηση.
Μέσα Ιουλίου 2019 ο πλειοδότης για την διαχείριση 25 δισεκ. NPEs της Eurobank

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης