Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τσακαλώτος: Η ρύθμιση για τις 120 δόσεις θα έχει δικλείδες ασφαλείας - Αχτσιόγλου: Κούρεμα βασικής οφειλής - Προσεχώς και νέο πακέτο ελαφρύνσεων

Τσακαλώτος: Η ρύθμιση για τις 120 δόσεις θα έχει δικλείδες ασφαλείας - Αχτσιόγλου: Κούρεμα βασικής οφειλής - Προσεχώς και νέο πακέτο ελαφρύνσεων
Οι κυβερνητικές ανακοινώσεις
Τις προβλέψεις του νομοσχεδίου για τις 120 δόσεις σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και δήμους, παρουσίασαν την Κυριακή (5/5/2019) οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης.
Το σχέδιο νόμου θα κατατεθεί τη Δευτέρα (6/5) στη Βουλή ενώ το «πακέτο»  των παροχών και φοροελαφρύνσεων θα ανακοινωθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό τις προσεχείς μέρες, καθώς οι επαφές με το οικονομικό επιτελείο θα συνεχιστούν.
Θέλουμε με τη ρύθμιση των 120 δόσεων να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που έχουν πραγματική δυσκολία να αποπληρώσουν τα χρέη τους αλλά όχι τους κακοπληρωτές και θα υπάρχου δικλείδες ασφαλείας, σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Ο υπουργός Οικονομικών κάλεσε τη ΝΔ να μην προχωρήσει στην πρόταση μομφής τη Δευτέρα (6/5) και να προτιμήσει να διεξαχθεί πρώτα η συζήτηση για το νομοσχέδιο των 120 δόσεων αλλά και για τις παροχές ούτως ώστε εν συνεχεία να γίνει μία «κανονική αντιπαράθεση».
«Δεν ξέρω αν ο κύριος Μητσοτάκης θα συνεχίσει με το ζήτημα της μορφής αλλά, αν το κάνει, θα είναι πολύ μεγάλο λάθος γιατί ο ελληνικός λαός θέλει να ακούσει για τα θετικά μέτρα και αντ' αυτού θα έχουμε μία αντιπαράθεση εφ' όλης της ύλης», σημείωσε.
Η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου τόνισε, πως το καινοτόμο στοιχείο αυτής της ρύθμισης είναι το κούρεμα της βασικής οφειλής.
Θα έχουν τη δυνατότητα όλοι να μειώσουν το κεφάλαιο της οφειλής τους  ενώ θυα υπάρχει επαναπροσδιορισμός των οφειλομένων.
«Η κυβέρνηση δείχνει εμπράκτως ότι κάνουμε πράξη ότι υποσχεθήκαμε, υπάρχει μια ιδιαιτερότητα στο ασφαλιστικό, αναλάβαμε ένα ασφαλιστικό υπερχρεωμένο με έλλειμμα πάνω από ένα δισ.» σημείωσε και πρόσθεσε:
Η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου ανέφερε, πως η ρύθμιση θα ξεκινήσει στις 16 Μαΐου οπότε και θα ανοίξουν οι πλατφόρμες για την ηλεκτρονική αίτηση.
Η ρύθμιση αφορά όλες τις οφειλές, που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες έως την 31η Δεκεμβρίου 2018.
Ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης έκανε γνωστό πως στη ρύθμιση μπορούν να προσφύγουν και όσοι έχουν οφειλές και προς τους Δήμους, καθώς και εταιρείες.
Θα δώσει μια ανάσα τόσο στους οφειλέτες αλλά και στους Δήμους στους οποίους οι οφειλές ανέρχονται σε  2,7 δισ ευρώ.

Οι ρυθμίσεις για τις 120 δόσεις στην εφορία

- Οι οφειλέτες μπορούν να εξοφλήσουν τμηματικά, σε 18 έως και 120 μηνιαίες δόσεις, τις οφειλές τους προς την Εφορία, οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες έως την 31η-12-2018.

- Δεν προβλέπονται περιουσιακά κριτήρα ενώ τα εισοδήματα που θα λαμβάνονται υπόψη για τον καθορισμό του αριθμού των δόσεων θα είναι σε κάθε περίπτωση τα πραγματικά δηλωθέντα και όχι αυτά που προκύπτουν με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

Φυσικά πρόσωπα και νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα:


1. Παρέχεται δυνατότητα ρὐθμισης, έως και σε 120 μηνιαίες δόσεις, οφειλών προς τη Φορολογικἠ Διοίκηση που βεβαιώθηκαν και κατέστησαν ληξιπρόθεσμες έως 31-12-2018.

 2.Στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν όλοι οι φορολογούμενοι, ανεξαρτήτως ύψους εισοδήματος εκτός από αυτούς που έχουν καταδικαστεί για φοροδιαφυγή ή λαθρεμπορία.
 
3. Σε φορολογούμενους με ετήσια εισοδήματα έως 10.000 ευρώ παρέχεται η δυνατότητα αποπληρωμής των οφειλών έως και σε 120 μηνιαίες δόσεις, με το ελάχιστο ποσό της κάθε μηνιαίας δόσης να μην μπορεί να είναι χαμηλότερο των 30 ευρώ. Ειδικά για τους φορολογούμενους αυτούς η ρύθμιση δεν προβλέπει επιβάρυνση με τόκους εφόσον το συνολικό ποσό της ρυθμιζόμενης οφειλής δεν υπερβαίνει τα 3.000 ευρώ.

4. Για φορολογούμενους με ετήσια εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ θα ισχύει προοδευτική κλίμακα συντελεστών με βάση την οποία θα καθορίζεται ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων σε συνάρτηση με το ποσό της ρυθμιζόμενης οφειλής.Για όσους βαρύνονται με τέκνα ο συντελεστής θα μειώνεται προκειμένου ο αριθμός των δόσεων να είναι μεγαλύτερος. Και για τους φορολογούμενους αυτούς το ποσό της κάθε μηνιαίας δόσεις δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από 30 ευρώ.

5. Σε περίπτωση εφάπαξ αποπληρωμής της ρυθμιζόμενης οφειλής προβλέπεται διαγραφή του συνόλου (του 100%) των προσαυξήσεων και των τόκων εκπρόθεσμης καταβολής που έχουν συσσωρευθεί μέχρι την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

6. Σε περίπτωση επιλογής δόσεων θα ισχύουν μειώσεις έως 90% στα ποσά των προσαυξήσεων και των τόκων.

7. Ο ελάχιστος αριθμός των μηνιαίων δόσεων της ρύθμισης ορίζεται στις 18.

Νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού χαρακτήρα:

1. Οι οφειλές που προέρχονται από τακτικές αιτίες δηλαδή από φόρους εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΝ.Φ.Ι.Α. κ.λπ., θα μπορούν να ρυθμίζονται έως και σε 18 μηνιαίες δόσεις.

2. Οι έκτακτες οφειλές, δηλαδή αυτές που προέρχονται από φόρους κληρονομιών, εφάπαξ ποσά προστίμων κ.λπ. θα μπορούν να ρυθμίζονται έως και σε 30 μηνιαίες δόσεις.

3. Το ελάχιστο ποσό κάθε μηνιαίας δόσης καθορίστηκε στα 30 ευρώ.

4. Στη ρύθμιση θα μπορούν να υπαχθούν οφειλές που βεβαιώθηκαν και κατέστησαν ληξιπρόθεσμες έως τις 31-12-2018.

5.Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής ρυθμιζόμενης οφειλής θα προβλέπεται διαγραφή του συνόλου των προσαυξήσεων και των τόκων εκπρόθεσμης καταβολής που έχουν συσσωρευθεί μέχρι την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

6. Σε περίπτωση επιλογής της αποπληρωμής σε δόσεις θα προβλέπονται μειώσεις στις προσαυξήσεις και τους τόκους.

Χρονικό περιθώριο:

Οι αιτήσεις για την υπαγωγή στη ρύθμιση πρέπει να υποβληθούν έως τις 28 Ιουνίου 2019.

Λοιπά στοιχεία:

1. Οι οφειλέτες μπορούν, αν θέλουν, να εντάξουν στη νέα ρύθμιση και ήδη ρυθμισμένες οφειλές τους, ενταγμένες στις «πάγιες ρυθμίσεις» των 12 ή 24 μηνιαίων δόσεων.

2. Για όσους ενταχθούν στη ρύθμιση θα προβλέπεται επίσης αναστολή αναγκαστικών μέτρων είσπραξης (κατασχέσεων, πλειστηριασμών κ.λπ.).

3. Σε περίπτωση κατά την οποία ο οφειλέτης δεν θα έχει πληρώσει εμπρόθεσμα δύο συνεχόμενες δόσεις θα χάνει τη ρύθμιση.

4. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων υπαγωγής στη ρύθμιση θα αρχίσει να λειτουργεί από τις 14 Μαϊου για τα φυσικά πρόσωπα και από τις 15 Μαϊου για τα νομικά πρόσωπα.

5. Τα νομικά πρόσωπα (κερδοσκοπικού και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα) που μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση ανέρχονται σε 104.000, ενώ οι συνολικές οφειλές τους, οι οποίες μπορούν να ρυθμιστούν, φθάνουν τα 20 δισ. ευρώ. Από τις οφειλές αυτές τα 17 δισ. ευρώ είναι ποσά που υπερβαίνουν το 1.000.000 ευρώ ανά οφειλέτη.

6. Όσα νομικά πρόσωπα έχουν ήδη ενταχθεί στον εξωδικαστικό συμβιβασμό δεν μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση. Όσα όμως νομικά πρόσωπα δεν έχουν ακόμη λάβει ακόμη έγκριση για ένταξη στον εξωδικαστικό συμβιβασμό μπορούν να επιλέξουν είτε την ένταξή τους στη ρύθμιση είτε την παραμονή τους στον εξωδικαστικό.

Παραδείγματα υπολογισμού δόσεων

- Οφειλέτης με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ και με οφειλή 3.600 ευρώ θα μπορεί να αποπληρώσει τη συγκεκριμένη οφειλή σε 120 μηνιαίες δόσεις των 30 ευρώ εκάστη.

- Οφειλέτης με ετήσιο εισόδημα 13.000 ευρώ και με οφειλή 3.000 ευρώ θα έχει τη δυνατότητα να εξοφλήσει το χρέος του σε 100 μηνιαίες δόσεις των 30 ευρώ εκάστη.

- Οφειλέτης με ετήσιο εισόδημα 21.000 ευρώ και με οφειλή 30.000 ευρώ θα μπορεί να αποπληρώσει το ποσό της οφειλής του σε 120 μηνιαίες δόσεις.

- Οφειλέτης με ετήσιο εισόδημα 51.000 ευρώ και με χρέος 3.000 ευρώ θα μπορεί να εξοφλήσει το χρέος αυτό σε 18 μηνιαίες δόσεις.

- Οφειλέτης με ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ που χρωστά 6.000 ευρώ θα έχει το δικαίωμα να αποπληρώσει την οφειλή του σε 51 μηνιαίες δόσεις. Αν  βαρύνεται με 1 εξαρτώμενο τέκνο τότε θα έχει δικαίωμα αποπληρωμής σε 60 μηνιαίες δόσεις

Οι ρυθμίσεις για τις 120 δόσεις στα Ταμεία  

Μέσα στο Μάιο θα ανοίξουν και η δυο ειδικές πλατφόρμες για την υπαγωγή των οφειλετών στις παραπάνω ρυθμίσεις.

1.Οφειλές μη μισθωτών: Το σύνολο των οφειλών των μη μισθωτών ασφαλισμένων, που δημιουργήθηκαν έως και 31.12.2018, με τις πάσης φύσεως προσαυξήσεις, πρόσθετα τέλη και τόκους λόγω μη εμπρόθεσμης καταβολής, δύναται να υπαχθεί στη ρύθμιση του παρόντος.
Κύρια οφειλή που δημιουργήθηκε από 1.1.2002 έως και 31.12.2016, επανυπολογίζεται, ανάλογα προς τον κλάδο ασφάλισης στον οποίο αφορά, σύμφωνα με ποσοστά υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών.
Ως βάση υπολογισμού ορίζεται το ποσό που αντιστοιχεί στον κατώτατο βασικό μισθό άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών, όπως ίσχυε κατά την 31.12.2018.
Οι πάσης φύσεως προσαυξήσεις, πρόσθετα τέλη και τόκοι λόγω μη εμπρόθεσμης καταβολής κύριας οφειλής που δημιουργήθηκε από 1.1.2002 έως και 31.12.2016, επανυπολογίζονται επί του ποσού της κύριας οφειλής που προκύπτει σύμφωνα με τα προηγούμενα εδάφια.
Ο επανυπολογισμός των προηγούμενων εδαφίων λαμβάνει χώρα κατόπιν επιλογής του οφειλέτη.

2. Στους οφειλέτες που υπάγονται στη ρύθμιση, παρέχεται έκπτωση 85% επί των πάσης φύσεων προσαυξήσεων, προσθέτων τελών και τόκων λόγω μη εμπρόθεσμης καταβολής, έως την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση.

3. Η συνολική οφειλή που προκύπτει, καταβάλλεται σε μηνιαίες δόσεις που δεν μπορούν να ξεπερνούν τις εκατόν είκοσι (120).

4. Το ελάχιστο ποσό της οριζόμενης μηνιαίας δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο από πενήντα (50) ευρώ.

Οφειλές προς ΟΓΑ

1. Το σύνολο των οφειλών των ασφαλισμένων προς ΟΓΑ, που δημιουργήθηκαν έως και 31.12.2018, με τις πάσης φύσεως προσαυξήσεις, πρόσθετα τέλη και τόκους λόγω μη εμπρόθεσμης καταβολής, δύναται να υπαχθεί στη ρύθμιση του παρόντος.

2. Στους οφειλέτες που υπάγονται στη ρύθμιση παρέχεται έκπτωση 100% επί των πάσης φύσεων προσαυξήσεων, προσθέτων τελών και τόκων λόγω μη εμπρόθεσμης καταβολής, όπως έχουν διαμορφωθεί έως την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση.

3. Το ελάχιστο ποσό της οριζόμενης μηνιαίας δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο από τριάντα (30) ευρώ.

Οφειλές εργοδοτών στο ΙΚΑ

1. Το σύνολο των οφειλών των εργοδοτών από την απασχόληση εργαζομένων, που δημιουργήθηκαν έως και 31.12.2018, συμπεριλαμβανομένων των πάσης φύσεως προσαυξήσεων, πρόσθετων τελών και τόκων λόγω μη εμπρόθεσμης καταβολής, δύναται να υπαχθεί στη ρύθμιση του παρόντος.

2. Στους οφειλέτες που υπάγονται στη ρύθμιση παρέχεται έκπτωση επί των πάσης φύσεως προσαυξήσεων και τόκων λόγω μη εμπρόθεσμης καταβολής, όπως έχουν διαμορφωθεί έως την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση, ως εξής: α) Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής της κύριας οφειλής, έκπτωση 100%. β) Σε περίπτωση τμηματικής καταβολής της κύριας οφειλής, έκπτωση 50%.

3. Η συνολική οφειλή που προκύπτει, καταβάλλεται σε μηνιαίες δόσεις που δεν μπορούν να ξεπερνούν τις εκατόν είκοσι (120).

4. Το ελάχιστο ποσό της οριζόμενης μηνιαίας δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο από πενήντα (50) ευρώ.

Οφειλές από αχρεωστήτως καταβληθείσες παροχές

1. Οφειλές από κάθε είδους παροχές που καταβλήθηκαν αχρεωστήτως σε ασφαλισμένο ή συνταξιούχο έως και 31.12.2018 δύναται να υπαχθούν στη ρύθμιση του παρόντος, εφόσον δεν έχει εκδοθεί καταδικαστική απόφαση ποινικού δικαστηρίου σε βάρος του οφειλέτη λόγω των οφειλών αυτών.

2. Στους οφειλέτες που υπάγονται στη ρύθμιση παρέχεται έκπτωση 85% επί των πάσης φύσεως προσαυξήσεων, πρόσθετων τελών και τόκων λόγω μη εμπρόθεσμης καταβολής, όπως έχουν διαμορφωθεί έως την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση.

3. Η συνολική οφειλή που προκύπτει, καταβάλλεται σε μηνιαίες δόσεις που δεν μπορούν να ξεπερνούν τις εκατόν είκοσι (120).

4. Το ελάχιστο ποσό της οριζόμενης μηνιαίας δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο από πενήντα (50) ευρώ.

5. Ειδικά για συνταξιούχους που έχουν ήδη υπαχθεί σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής με παρακράτηση των προβλεπόμενων δόσεων από το ποσό της σύνταξης, η υπαγωγή στη ρύθμιση του παρόντος συνεπάγεται την έναρξη της παρακράτησης των δόσεων για την εξόφληση της εναπομένουσας οφειλής από το ποσό της σύνταξης, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος, από τον επόμενο μήνα από την υπαγωγή στη ρύθμιση.
Από την έναρξη της παρακράτησης του προηγούμενου εδαφίου, η προγενέστερη ρύθμιση παύει να ισχύει.

6. Οφειλές από περισσότερες αιτίες.
Σε περίπτωση οφειλών από περισσότερες αιτίες, οι οφειλές από κάθε αιτία ρυθμίζονται αυτοτελώς και ο οφειλέτης καταβάλλει αθροιστικά τις προκύπτουσες δόσεις κάθε ρύθμισης.


Οφειλές που τελούν σε αναστολή είσπραξης

1. Στη ρύθμιση του παρόντος δύναται να υπαχθούν, με επιλογή του οφειλέτη, και οφειλές που έχουν δημιουργηθεί έως και 31.12.2018 και οι οποίες, κατά την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση, τελούν σε αναστολή είσπραξης, δικαστική ή διοικητική ή εκ του νόμου.

2. Οφειλές που τελούν σε δικαστική ή εκ του νόμου αναστολή είσπραξης κατόπιν άσκησης ένδικου βοηθήματος ή μέσου ή προσφυγής, δύνανται να υπαχθούν στη ρύθμιση μόνο μετά από παραίτηση του οφειλέτη από το δικαίωμα και από το δικόγραφο του ένδικου βοηθήματος ή μέσου ή της προσφυγής. Υποθέσεις που εκκρεμούν ενώπιον των δικαστηρίων πρέπει να μην έχουν συζητηθεί και να μην εκκρεμεί η έκδοση δικαστικής απόφασης.

3. Η άρση της αναστολής είσπραξης των οφειλών που δεν συμπεριλήφθηκαν στη ρύθμιση δεν συνεπάγεται την έκπτωση του οφειλέτη από τη ρύθμιση του παρόντος.

4. Μετά την υπαγωγή στη ρύθμιση του παρόντος, δίχως να περιλαμβάνονται σε αυτή οι οφειλές της παρ. 1, η μεταγενέστερη υπαγωγή των οφειλών αυτών δεν είναι δυνατή, ακόμη και μετά την άρση της αναστολής.

Δικαίωμα συνταξιοδότησης οφειλετών

1. Αν η οφειλή που υπάγεται σε ρύθμιση, όπως αυτή προκύπτει μετά τον υπολογισμό, ο οφειλέτης δικαιούται απονομής σύνταξης, εφόσον πληρούνται και οι λοιπές συνταξιοδοτικές προϋποθέσεις αντιστοιχούν στο διάστημα από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης έως την επίδοση της απορριπτικής απόφασης.

2. Αν έχουν καταβληθεί εφάπαξ ποσά για την εξόφληση ασφαλιστικών οφειλών με σκοπό τη συνταξιοδότηση και τα ποσά αυτά δεν επαρκούν για το σκοπό αυτό, η οφειλή δύναται να υπαχθεί στη ρύθμιση του παρόντος, κατόπιν αίτησης του οφειλέτη, ως εξής: α) Η αρχική οφειλή, δίχως των συνυπολογισμό των καταβολών, υπολογίζεται  β) Από το ποσό της οφειλής, αφαιρείται το ποσό που καταβλήθηκε. γ) Το ποσό της οφειλής, εντάσσεται στη ρύθμιση του παρόντος. Αν το ποσό της οφειλής, που προκύπτει μετά τον επανυπολογισμό, είναι μικρότερο από αυτό που καταβλήθηκε, το υπερβάλλον δεν αναζητείται.

Λοιπά στοιχεία της ρύθμισης

1. Η βασική οφειλή που υπάγεται στη ρύθμιση κεφαλαιοποιείται κατά την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση και, αντί των τόκων, πρόσθετων τελών και προσαυξήσεων λόγω μη εμπρόθεσμης καταβολής, κατά την κείμενη νομοθεσία, επιβαρύνεται, από τον επόμενο μήνα από αυτόν της υπαγωγής στη ρύθμιση, με τόκο που υπολογίζεται με βάση το εκάστοτε ισχύον επιτόκιο αναφοράς για πράξεις αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πλέον πέντε 5%, ετησίως υπολογιζόμενο.

2. Αν μετά από έλεγχο προκύψει οφειλή αναγόμενη σε χρονική περίοδο της ρύθμισης, είναι δυνατή είτε η εφάπαξ εξόφλησή της είτε η ένταξή της στη ρύθμιση με ανακαθορισμό των ποσών της ρύθμισης.

3. Ο οφειλέτης δύναται να επιλέξει, σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης, την εφάπαξ εξόφληση του υπόλοιπου αριθμού των δόσεων των ρυθμισμένων οφειλών ή τη μετάπτωση σε μικρότερο αριθμό δόσεων.

Διαδικασία Ένταξης στις ρυθμίσεις

1. Το δικαίωμα υποβολής αίτησης για την υπαγωγή στη ρύθμιση του παρόντος παρέχεται άπαξ ανά οφειλέτη. 2. Η αίτηση υποβάλλεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Κατ’ εξαίρεση, όπου υπάρχει αδυναμία πιστοποίησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, η αίτηση υποβάλλεται στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΚΕΑΟ.

2. Για τους οφειλέτες η διαδικασία υπαγωγής στη ρύθμιση περιλαμβάνει δύο στάδια.
Στο πρώτο στάδιο ζητείται ο προσδιορισμός της οφειλής μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΕΦΚΑ.
Στους οφειλέτες που επιλέγουν επανυπολογισμό της οφειλής παρέχεται ενημέρωση για το ύψος της οφειλής, όπως διαμορφώνεται πριν και μετά τον επανυπολογισμό.
Μετά την ολοκλήρωση του πρώτου σταδίου και τη διαβίβαση της προσδιοριζόμενης, κατά τα προηγούμενα εδάφια, οφειλής στο ΚΕΑΟ, υποβάλλεται αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΚΕΑΟ.

3. Αρμόδια όργανα για την έκδοση της απόφασης υπαγωγής στη ρύθμιση είναι οι προϊστάμενοι των περιφερειακών υπηρεσιών του ΚΕΑΟ.

4. Η πρώτη δόση της ρύθμισης καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα υπαγωγής στη ρύθμιση.
Με την απόφαση υπαγωγής στη ρύθμιση καθορίζεται το ποσό κάθε δόσης, ο αριθμός των δόσεων και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.
Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε επόμενου μήνα από το μήνα υπαγωγής στη ρύθμιση.

Δικαιολογητικά Υπαγωγής

Προσκομίζονται στις περιφερειακές υπηρεσίες του ΚΕΑΟ: α) Δήλωση παραίτησης από τη διαδικασία υπαγωγής των οφειλών προς Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης στη ρύθμιση του ν. 4469/2017 ή του ν. 3869/2010. β) Βεβαίωση από το αρμόδιο δικαστήριο ότι η υπόθεση δεν έχει συζητηθεί.  Δήλωση παραίτησης από το δικαίωμα και από το δικόγραφο του ένδικου βοηθήματος ή μέσου ή της προσφυγής. Βεβαίωση από το αρμόδιο δικαστήριο ότι η υπόθεση δεν έχει συζητηθεί.

Ρύθμιση 100 δόσεων για χρέη στους Δήμους

1. Οι οφειλές θα καταβάλλονται με απαλλαγή από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης

2. Εάν εξοφληθούν από δύο έως 24 δόσεις, το «κούρεμα» είναι κατά ποσοστό 80%, από 25 έως 48 δόσεις, απαλλάσσεται το 70%, σε 49 έως 72 δόσεις, η μείωση προσαυξήσεων είναι της τάξης του 60%, ενώ αν οι οφειλές εξοφληθούν από 73 έως 100 δόσεις, ο οφειλέτης διαγράφεται το 50% των προσαυξήσεων.

3. Οι δόσεις είναι μηνιαίες και ισόποσες (τουλάχιστον 20 ευρώ) εκτός της τελευταίας που μπορεί να είναι μικρότερη των υπολοίπων.

4. Η ρυθμιζόμενη οφειλή εξοφλείται εφάπαξ ή η πρώτη δόση της καταβάλλεται μέσα σε τρεις εργάσιμες ημέρες από την ημέρα υπαγωγής στη ρύθμιση, διαφορετικά η ρύθμιση καταργείται αυτοδικαίως.

5. Η καθυστέρηση καταβολής δόσης συνεπάγεται την επιβάρυνσή με μηνιαία προσαύξηση 5% επί του ποσού της δόσης, από την επομένη της ημέρας που όφειλε αυτή να καταβληθεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης