Διεθνείς πιέσεις λόγω δασμών Trump στην Κίνα παρέσυραν το ΧΑ -2,60% στις 754 μον. με τράπεζες -4% – Πιθανή η έκδοση 7ετούς στο 2,90%

Διεθνείς πιέσεις λόγω δασμών Trump στην Κίνα παρέσυραν το ΧΑ -2,60% στις 754 μον. με τράπεζες -4% – Πιθανή η έκδοση 7ετούς στο 2,90%
Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά ακολούθησε την διεθνή πτώση - Πιέσεις σε τράπεζες και FTSE 25 - Εξαίρεση η ΔΕΗ με κέρδη +2%.
(upd14)Τραπεζικές πιέσεις έως -4% καταγράφηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο αλλά και στο σύνολο των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, με τον δεικτοβαρή ΟΤΕ -2,08%, ΟΠΑΠ -2,44%.. απόρροια της κλιμάκωσης της έντασης του εμπορικού πολέμου των ΗΠΑ με την Κίνα.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 754 μονάδες ενώ διατήρησε την πρώτη στήριξη των 750 μονάδων.

Ειδικότερα, στις τράπεζες, την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η Alpha Bank -4,38% και Πειραιώς -4,38% και ακολούθησαν Εθνική -4,04% και Eurobank -3,22%.

Επίσης στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες έκλεισε η Attica Bank με απώλειες -5%.
Κύριο χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης ήταν και οι χαμηλές συναλλαγές ενώ μόνο η ΔΕΗ διαφοροποιήθηκε από το γενικό αρνητικό κλίμα με κέρδη +1,98% με υψηλό ημέρας +3,04% καθώς λόγω του εμπορικού πολέμου υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου ενώ θετικά επιδρούν οι αναφορές του αντιπροέδρου της Ν.Δ, Κ. Χατζηδάκη για το σχέδιο διάσωσης της εταιρίας ως πρωταρχικό στόχο της επόμενης κυβέρνησης σε συμπόσιο του Hellenic Association for Energy Economics.
Η ελληνική αγορά αναζητούσε μια καλή ευκαιρία για διόρθωση καθώς τα σημάδια κόπωσης λόγω ευρωεκλογών είχαν κάνει την εμφάνιση τους.
Σύμφωνα με τον αμερικανό πρόεδρο D.Trumb από την Παρασκευή 10 Μαίου οι αμερικανικοί δασμοί αυξάνονται στο 25% από το 10% σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισ. δολαρίων ενώ δεσμεύτηκε να επιβάλει επιπρόσθετους δασμούς και σε άλλα εισαγόμενα είδη, συνολικής αξίας 325 δισ. δολαρίων.
Με ισχυρή πτώση έκλεισαν οι ασιατικές αγορές με τον Shanghai Composite στην Κίνα -5,58% παρασύροντας και τις ευρωπαϊκές αγορές με τον DAX στην Γερμανία -1,5% ενώ ο Dow
Jones υποχωρεί στο -1,1% .
Επίσης, σοβαρούς κινδύνους βλέπει για τις αγορές η Morgan Stanley, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του εμπορικού πολέμου μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, βλέποντας άμεσο sell off που θα φτάσει ακόμη και το 12% στις αναδυόμενες αγορές και στην Ασία.
Οι αρνητικές εξελίξεις αντισταθμίστηκαν από την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας του καναδικού οίκου DBRS σε ΒΒ low που είναι το αντίστοιχο ΒΒ- της Fitch την Παρασκευή 3 Μαΐου.
Η αναβάθμιση από την DBRS είναι θετική μεν αλλά δεν αλλάζει το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδος καθώς ήδη βαθμολογείται στην κλίμακα αυτή από την Fitch.
Ως γνωστό η ΕΚΤ και οι διεθνείς επενδυτές λαμβάνουν υπόψη την υψηλότερη βαθμολογία η οποία είναι BB- από την Fitch και από την DBRS στο ΒΒ low ενώ η S&P βαθμολογεί την Ελλάδα μια κλίμακα χαμηλότερα Β+ και η Moody’s επίσης μια κλίμακα σε Β1. .
 Όμως θα επιτρέψει στην Ελλάδα να προχωρήσει σε έκδοση 7ετούς ομολόγου με επιτόκιο 2,90% κάτω από 3% με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 10 δισεκ. ευρώ με πιθανή ημερομηνία αύριο 7 Μαΐου 2019
Επιδείνωση καταγράφεται στο CDS το ασφάλιστρο έναντι ρίσκου χώρας στα ομόλογα στις 312 μονάδες βάσης από 304 μονάδες βάσης.
Από την άλλη σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα στην ελληνική αγορά ομολόγων με το 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 3,34% ενώ το ιταλικό 10ετές επιδεινώνεται στο 2,60% διαμορφώνοντας το spread έναντι της Ελλάδος στις 74 μονάδες βάσης..
Να σημειωθεί ότι το βασικό σενάριο θέλει να κλείνει το spread Ελλάδος – Γερμανίας στις 300 μονάδες βάσης δηλαδή 10ετές ελληνικό ομόλογο από 3,32% προς το 3%.
Aπώλειες κατέγραψαν και οι υπόλοιπες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές, με την μεγαλύτερη πτώση ΟΛΠ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, Viohalco ενώ ανοδικά έκλεισε μόνο  η ΔΕΗ.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με απώλειες ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά ακολουθώντας την πτώση των διεθνών αγορών με τον Γενικό Δείκτη στο -0,74% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο -2,01%
Περί τις 12:00 εντάθηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες ειδικότερα στην Πειραιώς -7,83% και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -4,35%.
Λίγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης, οι πιέσεις στις τράπεζες επεκτάθηκαν και σε δεικτοβαρείς μετοχές του FTSE 25 όπως ΟΤΕ- 3%, ΟΠΑΠ -3,18% και ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε στο χαμηλό της ημέρας -2,73%.
Στις δημοπρασίες ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 612,85 μονάδες κοντά στα χαμηλά της ημέρας,  με απώλειες -3,98%
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -2,60% στις 754 μονάδες έχοντας υψηλό στις 768,61 μονάδες και χαμηλό στις 753,21 μονάδες
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και επικεντρώθηκε στο τραπεζικό κλάδο.
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 46,7 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 1,93 εκατ. σε ομόλογα ελληνικού δημοσίου και τα 1,35 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 22,5 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων 13 εκατ. μετοχές διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 1,35 εκατ. ευρώ και όγκου 607 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Alpha Bank διακίνησε 557 χιλ. τεμάχια αξίας 721 χιλ. ευρώ και  ο ΟΤΕ διακίνησε 50 χιλ. τεμάχια αξίας 592 χιλ. ευρώ και ο ΟΠΑΠόγκου 50 χιλ. τεμαχίων διακίνησε ο ΟΤΕ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 754 μονάδες, με την πρώτη στήριξη τις 750 -760 μονάδες ενώ οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στην ζώνη των 780-790  μονάδων όπου ανοίγει ο δρόμος για τις 800 μονάδες.
Πιθανό σενάριο βραχυπρόθεσμα η αγορά να τεστάρει τις 750 μονάδες και μόνο καθοδική διάσπαση θα οδηγήσει στις 720 μονάδες όπου δυνητικά εξαντλούνται τα περιθώρια διόρθωσης.
Ο Τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 612 μονάδες με πρώτη στήριξη την ζώνη των 610 - 620 μονάδων ενώ οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 660 - 670 μονάδες και ακολουθεί η ισχυρή αντίσταση στην ζώνη των 720-730 μονάδων.

Τα νέα της  αγοράς

Κλιμακώνεται ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας, μετά τις απειλές του Αμερικανού προέδρου Donald Trump, με τον ίδιο να δηλώνει ανυποχώρητος και το ταξίδι του Κινέζου αντιπροέδρου στις ΗΠΑ να βρίσκεται στον αέρα.
Ο Trump εκτόξευσε νέες απειλές κατά της Κίνας μέσω Twitter.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες χάνουν, εδώ και πολλά χρόνια, 600 με 800 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως στο εμπόριο.
Με την Κίνα χάνουμε 500 δισεκατομμύρια δολάρια.
Συγγνώμη, δεν πρόκειται να το κάνουμε άλλο!», ανέφερε με ανάρτησή του στο «Twitter» ο Trump.
Ύστερα από τις απειλές του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump υπήρχαν πληροφορίες ότι ο αντιπροέδρος της Κίνας Liu HeLiu μελετούσε το ενδεχόμενο να ακυρώσει το προγραμματισμένο του ταξίδι του στις ΗΠΑ και τις διαπραγματεύσεις για την εμπορική αντιπαράθεση Κίνας – ΗΠΑ ενώ από την άλλη δημοσίευμα που επικαλείται πηγές προσκείμενες στο περιβάλλον του Κινέζου αντιπροέδρου, ο Liu αναμένεται να αναχωρήσει από το Πεκίνο την ερχόμενη Πέμπτη 9/5 δηλαδή τρεις μέρες αργότερα από την ημερομηνία που είχε αρχικά ανακοινωθεί και να φύγει από την Ουάσινγκτον την επόμενη, δηλαδή την Παρασκευή 10/5..
Οι νέες εξαγγελίες της κυβέρνησης για τις 120 δόσεις καθώς και του νέου πακέτου ελαφρύνσεων που ετοιμάζει η κυβέρνηση… και βεβαίως οι τράπεζες, θα βρεθούν στο επίκεντρο των δανειστών που έρχονται σήμερα 6 Μαΐου 2019 στην Αθήνα.
Οι διαβουλεύσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου με το κουαρτέτο των πιστωτών προβλέπεται να πραγματοποιηθούν και πάλι στο υπουργείο Δικαιοσύνης και να ολοκληρωθούν την Τετάρτη 8 Μαΐου.
Θα ακολουθήσει  σύντομο ανακοινωθέν που θα εκδώσουν οι δανειστές με το αποτέλεσμα των επαφών του  τρίτου μεταπρογραμματικού κύκλου, ενώ μία πρώτη γεύση για το τι ακριβώς διημείφθη στις συναντήσεις με την ελληνική πλευρά θα δοθεί δημοσίως την Πέμπτη 9 Μαίου 2019 από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Στις τράπεζες, στην προστασία πρώτης κατοικίας και στην πορεία μείωσης των NPEs θα εστιαστούν οι εκπρόσωποι της ΕΚΤ.
 Όμως το ενδιαφέρον εστιάζεται στον ESM και στους εκπροσώπους των Βρυξελλών που θα επικεντρωθούν στις νέες εξαγγελίες της κυβέρνησης και στην ΔΕΗ καθώς σύμφωνα με πληροφορίες θα ζητήσουν να έχουν πιο σαφή εικόνα για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ αλλά και τι μέτρα θα λάβει η διοίκηση και η κυβέρνηση..
Οι θεσμοί ανησυχούν για την Ελλάδα, θεωρούν ότι μετά τις ευρωεκλογές στις 26 Μαΐου 2019 θα ενταθεί η προεκλογική περίοδος και η κυβέρνηση στην προσπάθεια της να κερδίσει πολιτικούς πόντους θα μειώσει την μεταρρυθμιστική προσπάθεια και θα ξεκινήσει παροχολογία που θα θέσουν εν αμφιβόλω τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης.
Να σταματήσει αμέσως τις γεωτρήσεις εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας καλεί την Τουρκία το State Department, το οποίο χαρακτηρίζει τις δραστηριότητες του τουρκικού ναυτικού στην περιοχή «πολύ προκλητικό» βήμα την ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ν. Χριστοδουλίδης υποστηρίζει πως η Λευκωσία περίμενε τις προκλήσεις και ότι είναι έτοιμη.
Από την άλλη, σε μια ιδιαίτερα προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, η Άγκυρα «απαντά» στο State Department ότι οι γεωτρήσεις γίνονται σε τουρκική υφαλοκρηπίδα και κατά συνέπεια η ανακοίνωση των ΗΠΑ είναι «μη ρεαλιστική».
Παράλληλα, η Άγκυρα διαμηνύει ότι θα συνεχίσει τις υποθαλάσσιες έρευνες και τις γεωτρήσεις ανοιχτά της Κύπρου, ενώ σημειώνει ότι με τη στάση της προασπίζεται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.
Τη στήριξη της στην Κύπρο εξέφρασε και η ΕΕ μέσω της ύπατης Εκπροσώπου, Federica Mogherini ενώ ο πρωθυπουργός Α.Τσίπρας και ο πρόεδρος της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδης αναμένεται να ενημερώσουν τους Ευρωπαίους ηγέτες στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη 9/5 για τις τελευταίες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο.
Στον σχεδιασμό του σεναρίου ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit, στην περίπτωση που την αναγκάσει το κοινοβούλιο, φέρεται να έχει προβεί η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Theresa May, όπως αναφέρει σημερινό (6/5/2019) δημοσίευμα της «Daily Telegraph».
Το δημοσίευμα επικαλείται ανώνυμες κυβερνητικές πηγές, που υποστηρίζουν ότι το σχέδιο για το δημοψήφισμα θα προχωρήσει μόνο εάν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις με τους Εργατικούς και εάν η πλειοψηφία του κοινοβουλίου τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής ενός νέου δημοψηφίσματος.
Για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας με το Ισραήλ κατόπιν διαμεσολάβησης της Αιγύπτου κάνουν λόγο Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι ύστερα από την κλιμάκωση των εχθροπραξιών κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.
Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός είναι σε ισχύ από τις 04:30 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας) όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, το οποίο υποστηρίζει ότι τη συμφωνία αυτή επιβεβαιώνουν δύο κορυφαίοι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι καθώς και ένας τηλεοπτικός σταθμός που πρόσκειται στην Hamas.
Την πλήρη στήριξη του στο Ισραήλ για τις επιθέσεις κατά παλαστιανιακών στόχων στη Λωρίδα της Γάζας εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump.

«Βουτιά» άνω του 5% στις ασιατικές αγορές

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι ασιατικές αγορές καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση των τελευταίων τριών ετών λόγω της κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ - Κίνας, καθώς οι απειλές Trump για αύξηση των δασμών σε κινεζικά προϊόντα προκαλούν έντονη ανησυχία στους επενδυτές για το μέλλον των διαπραγματεύσεων
Ειδικότερα ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε στο -5,58% στις 2906,46 και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει απώλειες  -3,45% στις 29046μονάδες.
Σημειώνεται ότι οι αγορές στην Ιαπωνία παραμένουν κλειστές λόγω αργίας

Πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Oι ισχυροί τριγμοί στις ασιατικές αγορές παρασύρουν και τις ευρωπαϊκές αγορές
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία καταγράφει πτώση -1,5% ο CAC στο Παρίσι στο -1,6%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο -1,7%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -1,2% ενώ οι αγορές στην Μ. Βρετανία είναι κλειστές λόγω αργίας.
Στην Wall Street, o Dow κινείται με πτώση -1,1%, ο S&P στο -1%, ο Nasdaq με απώλειες -1,2% ενώ το ETF GREC κινείται στο -3,29% (8,22 δολ.)

Πιέσεις στις ελληνικές τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές

Με απώλειες έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με την Alpha Bank και Πειραιώς να καταγράφουν την μεγαλύτερη πτώση..
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,90 ευρώ με πτώση -4,04% με όγκο 2,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,74 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,2880 ευρώ με πτώση -4,38% με όγκο 3,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση1,99 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,7470 ευρώ με πτώση -4,38% με όγκο 1,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 763 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,7355 ευρώ με πτώση -3,22% με όγκο 4,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,61 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,3680 ευρώ με πτώση -3,39% και κεφαλαιοποίηση 610 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε βρίσκεται στα 0,1940 ευρώ με πτώση -2,9% με όγκο 193 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 90 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος  έκλεισε στα 12,92 ευρώ με πτώση -1,67% και κεφαλαιοποίηση 257 εκατ. ευρώ.

Πιέσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές - Ξεχώρισε η ΔΕΗ

Απώλειες κατέγραψαν και  οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν ΟΛΠ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, Viohalco.
Στον αντίποδα, ανοδικά έκλεισε μόνο η ΔΕΗ.
H Coca Cola έκλεισε στα 31,84 ευρώ με πτώση -1,15% με την κεφαλαιοποίηση στα 11,84 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 11,75 ευρώ με πτώση -2,08% και αποτίμηση 5,64 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 1,34 ευρώ με άνοδο +1,98% και αποτίμηση 311 εκατ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 1,6860 ευρώ με πτώση -1,98% και κεφαλαιοποίηση 391 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 9,2150 ευρώ με πτώση -2,44% και αποτίμηση 2,94 δισ. ευρώ.
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 19,24 με πτώση -0,21% ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 1,48 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,23 ευρώ με πτώση -2,60% και κεφαλαιοποίηση 2,52 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 21,44 ευρώ με πτώση -1,65% και κεφαλαιοποίηση 2,38 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,25 ευρώ με πτώση -4,34% και κεφαλαιοποίηση 1,32 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 15,90 ευρώ με πτώση -1,18% και κεφαλαιοποίηση 2,16 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Grivalia έκλεισε στα 11,54  ευρώ με πτώση -3,03% και κεφαλαιοποίηση 1,11 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,23 ευρώ με πτώση -2,79% και με την κεφαλαιοποίηση στα 271 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0830 ευρώ με πτώση -3,6% με την κεφαλαιοποίηση 78 εκατ. ευρώ

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα το νέο 10ετές στο 3,34% - Πιθανή η έκδοση 7ετούς στο 2,90% στις 7 Μαΐου  

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα στα ελληνικά ομόλογα, με το νέο 10ετές να βρίσκεται στην ζώνη του 3,34%
Η αγορά αποτιμάει την αναβάθμιση της Ελλάδος σε ΒΒ low από τον καναδικό οίκο DBRS και βεβαίως την έκδοση του 7ετούς ομολόγου με επιτόκιο 2,90% στις 7 Μαΐου.
Επιδείνωση καταγράφεται στην Ιταλία με το 10ετές στο 2,60%.
Στις 19 Οκτωβρίου το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78% βελτίωση περίπου 130 μονάδων βάσης.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας είχε υποχωρήσει στις 74 μονάδες βάσης.  

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 108,58 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 1,63% με απόδοση αγοράς 1,65% και απόδοση πώλησης 1,61%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 105,86 μονάδες βάσης και απόδοση 1,86%
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 105,80 μονάδες βάσης και απόδοση 2,19% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε 15 Απριλίου 2019 στο 2,13%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 104,03 μονάδες βάσης και απόδοση 2,61% με το ιστορικό χαμηλό 2,52% στις 15 Απριλίου 2019.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 104,42 μονάδες βάσης και απόδοση 3,16% με απόδοση αγοράς 3,17% και απόδοση πώλησης 3,15%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 104,43 μονάδες βάσης και απόδοση 3,33% με απόδοση αγοράς 3,34% και απόδοση πώλησης 3,32%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 101,29 μονάδες βάσης και απόδοση 3,78%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 98,96 μονάδες βάσης και απόδοση 4,08%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 98,87 μονάδες βάσης και απόδοση 4,28%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 333 μονάδες βάσης από 330 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 312 μονάδες βάσης από 304 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 3,12% ή 312 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης- Επιδείνωση στην Ιταλία

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης ενώ στην Ιταλία καταγράφεται επιδείνωση με το 10ετές στο 2,60%.
Να σημειωθεί ότι στις 19 Οκτωβρίου είχε φθάσει έως το 3,78% το Ιταλικό 10ετές ομόλογο.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 6/5/2019 στο +0,01% με πρόσφατο υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 11 Ιουλίου του 2016 στο -0,1950%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,54% με το ιστορικό χαμηλό 0,5170% σημειώθηκε στις 24 Απριλίου του 2019. 
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,12% με το ιστορικό χαμηλό στο 1,093% που  σημειώθηκε στις 2 Μαΐου 2019.

Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,98% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,87% που σημειώθηκε στις 3 Οκτωβρίου του 2016.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 2,60% και με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 1,44%.  

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS