Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στο Εurogroup 13 Ιουνίου το ελληνικό σχέδιο για χαμηλότερα πλεονάσματα - «Ρήτρα ανάπτυξης» θέλουν οι θεσμοί, εξετάζουν και τον μηχανισμό εγγυήσεων

Στο Εurogroup 13 Ιουνίου το ελληνικό σχέδιο για χαμηλότερα πλεονάσματα - «Ρήτρα ανάπτυξης» θέλουν οι θεσμοί, εξετάζουν και τον μηχανισμό εγγυήσεων
Όπως ανέφερε o Τσίπρας -επιβεβαιώνοντας ρεπορτάζ που μετέδωσε νωρίτερα το «Βankingnews» - πρόκειται να ανοιχθεί ένας ειδικός λογαριασμός (escrow account) στον οποίο η ελληνική πλευρά θα καταθέσει 5,55 δισ. ευρώ.
Στο Εurogroup της 13ης Ιουνίου, μετά δηλαδή τις ευρωεκλογές, μεταφέρεται η συζήτηση της ελληνικής πρότασης για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα στο 2,5% του ΑΕΠ με χρήματα που θα δοθούν ως εγγύηση και αναλογούν στο ύψος των στόχων 3,5% του ΑΕΠ που ορίζει το πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας ώς το 2022.
Όπως ανέφερε χθες 7 Μαίου 2019. ο Πρωθυπουργός - επιβεβαιώνοντας ρεπορτάζ που μετέδωσε νωρίτερα το «Βankingnews» - πρόκειται να ανοιχθεί ένας ειδικός λογαριασμός (escrow account) στον οποίο η ελληνική πλευρά θα καταθέσει 5,55 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα αυτά τα χρήματα αντιστοιχούν στο 3% του ΑΕΠ και κατατίθενται ως επιπλέον εγγύηση έναντι των δανειστών για τα επόμενα τρία χρόνια, ως το 2022.
Αποτελούν εγγύηση ότι θα πάρουν τα χρήματα που αναλογούν στο ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% αλλά παράλληλα μας δίνεται δημοσιονομικός χώρος για μια νέα πολιτική».
Τα χρήματα θα ληφθούν από το «μαξιλάρι» των εσόδων των 31 δισ. ευρώ ενώ 3,6 δισ. ευρώ από το ίδιο «μαξιλάρι» θα κατευθυνθούν για την πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων της Ελλάδας προς το ΔΝΤ - «έναν αυστηρό δανειστή» όπως είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.   
Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι ο προϋπολογισμός του 2020 να προβλέπει από το προσχέδιο κιόλας που θα κατατεθεί 1η Οκτωβρίου στην Βουλή πλεονάσματα μέχρι του ύψους του 2,5% του ΑΕΠ που ήταν και επιδίωξη της ελληνικής πλευράς στις διαπραγματεύσεις που είχε με τους δανειστές στην διάρκεια των μνημονίων.
Μένει να δούμε αν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί στην Υπουργική Σύνοδο του Ιουνίου κάνουν αποδεκτή την ελληνική πρόταση με την «εγγύηση» των 5,55 δισ. ευρώ που «πληρώνει»   προκαταβολικά η Αθήνα ή θέσουν άλλες «ρήτρες» κυρίως από τον Γερμανικό άξονα, όπως π. χ. μία «ρήτρα ανάπτυξης» που είναι και το πιο πιθανό σενάριο για να μπορέσει να περάσει από τα κοινοβούλια των κρατών – μελών.   
Εάν δηλαδή η μέση ανάπτυξη το 2019 είναι χαμηλότερη από 2% τότε η Ελλάδα δεν θα έχει το δικαίωμα να μειώσει «τεχνητά» τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτό θα συμβεί σε περίπτωση που ο ρυθμός μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας είναι μεγαλύτερος από 2%. 
Πάντως η Κομισιόν προβλέπει 2,2 % ανάπτυξη για φέτος που - εκτός απροόπτου - θα είναι έτος αφετηρίας  για μα μπορέσει            
Πρέπει να σημειωθεί ότι το μέτρο αποτέλεσε βασικό πυρήνα του «πακέτου» των παροχών που ανακοίνωσε από το Ζάππειο Μέγαρο χθες ο Πρωθυπουργός παίρνοντας την «μπουκιά» από το «στόμα» της Ν.Δ. που μελετούσε κάτι ανάλογο σε περίπτωση επικράτησης των εθνικών εκλογών.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης