Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Μπήκαν μαζικά οι επενδυτές στο ΧΑ τον Απρίλιο 2019 – Ποιοι αγόρασαν και ποιοι πούλησαν στα υψηλά 10μήνου

Μπήκαν μαζικά οι επενδυτές στο ΧΑ τον Απρίλιο 2019 – Ποιοι αγόρασαν και ποιοι πούλησαν στα υψηλά 10μήνου
Οι «μικροεπενδυτές» εμφανίζονται πωλητές, όπως και οι επενδυτές από Λονδίνο, ενώ εγχώρια αμοιβαία και επενδυτικές ήταν στην πλευρά των αγοραστών
Ξανά… hot έγινε το ελληνικό χρηματιστήριο τον περασμένο Απρίλη, καθώς η κίνηση της αγοράς από τις 740 περίπου μονάδες στις 785 μονάδες και σε νέα υψηλά 10 μηνών αύξησε κατακόρυφα τη συμμετοχή των επενδυτών.
Τα στοιχεία του ΧΑ δείχνουν πως συνολικά ο αριθμός των μερίδων που έκαναν έστω μία πράξη μέσα στο συγκεκριμένο μήνα ανήλθε στις 25.800 από 22.421 των Μάρτιο.
Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν τον Ιούνιο του 2017 όταν δραστηριοποιήθηκαν 28.186 μερίδες.
Ωστόσο, επειδή ο Απρίλιος είχε πολλές αργίες (Πάσχα Καθολικό και Ορθόδοξο), ο μέσος όρος ανά συνεδρίαση ξεπερνά τις 1.600 μερίδες, ενώ τον προηγούμενο μήνα ήταν στις 1.180.
Περίπου 4 χρόνια είχε να δει τόσους επενδυτές το ΧΑ.
Τον Ιούνιο του 2015 είχαν δραστηριοποιηθεί 1.785 επενδυτές.
Στα αξιοπρόσεκτα είναι πως στα ψηλά της αγοράς οι Έλληνες μικροεπενδυτές ήταν πωλητές με εκροές 20 εκατ. ευρώ, ενώ αγοραστές ήταν αμοιβαία κεφάλαια, εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου και εταιρείες επενδύσεων στην ακίνητη περιουσία.
Οι Έλληνες μικροεπενδυτές (ιδιώτες, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις) ευθυγραμμίστηκαν με τα πιστωτικά ιδρύματα που είχαν εκροές 16,4 εκατ. ευρώ.
Μάλιστα και ο τζίρος τους είναι αυξημένος σημαντικά μέσα στο μήνα, ενώ μειώθηκε ο τζίρος των ξένων.
Πάντως, από τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν από το ΧΑ προκύπτει πως οι ξένοι επενδυτές και ειδικά από το Ηνωμένο Βασίλειο, που εδώ και χρόνια καθορίζεται από εκεί η τύχη της αγοράς εμφανίζονται ως μεγάλοι πωλητές με εκροές σχεδόν 42 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Bankingnews από το Λονδίνο ξεκίνησε άνοδος του ΧΑ και οι επενδυτές από εκεί άρχισαν να αγοράζουν από τα χαμηλά της αγοράς στις 600 περίπου μονάδες στα τέλη του 2018.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες προχώρησαν σε κινήσεις κατοχύρωσης κερδών χωρίς ωστόσο να βλέπουν το τέλος της ανοδικής κίνησης.
Πηγές από το Λονδίνο σχολιάζουν πως η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πιο θετική και αυτό θα φανεί στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Θεωρούν πως εισερχόμαστε σε ανοδικό κύκλο και πως δεν είναι δυνατόν να απέχουν από την αγορά.
Ωστόσο, τα μεγάλα βραχυπρόθεσμα κέρδη δεν μπορούν να μην καταγραφούν.
Σημαντικές εκροές ύψους 12,7 εκατ. ευρώ καταγράφονται από την Κύπρο, ενώ οι μεγαλύτερες εισροές ήρθαν από Γαλλία (14,3 εκατ. ευρώ) και Ισπανία (10 εκατ. ευρώ).

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης