Με Εθνική +8% αλλά ΔΕΗ -3% το ΧΑ +1,01% στις 736 μον. – Νευρικότητα στα ομόλογα 3,51%, στον αέρα το «7ετές» λόγω επιτοκίου

Με Εθνική +8% αλλά ΔΕΗ -3% το ΧΑ +1,01% στις 736 μον. – Νευρικότητα στα ομόλογα 3,51%, στον αέρα το «7ετές» λόγω επιτοκίου
H χρηματιστηριακή αγορά αντέδρασε τεχνικά μετά την διορθωτική κίνηση του τελευταίου διημέρου κόντρα στα ομόλογα και CDS
(upd16)Τεχνική υφής αντίδραση καταγράφηκε στην χρηματιστηριακή αγορά με επίκεντρο τις τράπεζες, ειδικότερα τα κέρδη +8,51% της Εθνικής ενώ αρνητικός πρωταγωνιστής παρέμεινε η ΔΕΗ με απώλειες -3,56% και η δεικτοβαρής Coca Cola στο -1,12%.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 736 μονάδες κάτω από τις κρίσιμες 750 μονάδες ενώ η επόμενη στήριξη εντοπίζεται στη ζώνη των 720-730 μονάδων και αντίσταση στις 750 μονάδες.
Στις υπόλοιπες τράπεζες μετριάστηκαν τα αρχικά κέρδη, με την Πειραιώς στο +2,88% με υψηλό ημέρας +4,75%, Eurobank +2,54% με ενδοσυνεδριακά κέρδη +4,93% και Alpha Bank +1,48% με υψηλό ημέρας +2,79%
.
Στην αγορά ομολόγων, καταγράφεται νευρικότητα με το 10ετές να βρίσκεται στο 3,51% με υψηλό ημέρας 3,55% απόρροια κυρίως της παροχολογίας Τσίπρα και λιγότερο του εμπορικού πολέμου.
Η άνοδος των αποδόσεων αποδυναμώνει το σχέδιο για έκδοση 7ετούς στις 14 Μαίου καθώς το ελληνικό δημόσιο θα ήθελε επιτόκιο 2,90% και χαμηλότερα και η αγορά το διαμορφώνει στο 3,10%.

Από την άλλη, μετριάζεται η αισιοδοξία στις διεθνείς αγορές για την επίτευξη μιας εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, έστω και την τελευταία στιγμή, με τις μετοχές να περιορίζουν τα κέρδη τους μετά από σημερινή δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, ο οποίος τόνισε ότι δεν βιάζεται για την ολοκλήρωση των εμπορικών διαπραγματεύσεων με την Κίνα.
Αξιοσημείωτη συμπεριφορά επιδεικνύει η μετοχή της Εθνικής καθώς το ενδιαφέρον των επενδυτών εστιάζεται στις 13 Μαΐου 2019 με την αναβάθμιση της στους δείκτες της MSCI  όπως και στο investment day στις 16 Μαΐου 2019 στο Λονδίνο που θα παρουσιάσει το νέο τριετές business plan που θα περιλαμβάνει εκπλήξεις.
Επίσης, αυξάνεται και το ενδιαφέρον για την διεκδίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής από ευρωπαϊκούς ασφαλιστικούς ομίλους όπως η UNICA, private equity funds, Fosun και ελληνικά σχήματα.
Σε ανάλυσή της, η Morgan Stanley αναφέρει ότι από τα σχέδια για τα NPEs δεν θα επωφεληθούν όλες οι ελληνικές τράπεζες ενώ αναβαθμίζει σε overweight τη σύσταση σε Eurobank και Εθνική, ενώ υποβαθμίζει σε underweight τη σύσταση σε Alpha Bank και Πειραιώς
Ειδικότερα, η Morgan Stanley διατηρεί σταθερές τις τιμές στόχους στα στο 1 ευρώ για Eurobank, στα 3,10 ευρώ για Εθνική, στο 1,20 ευρώ για Alpha  και στο 1,30 ευρώ για Πειραιώς.
Σημειώνεται ότι εκτός από την Εθνική αναμένεται στον δείκτη MSCI να αναβαθμιστεί και η Eurobank.
Από την άλλη, σε νέα αύξηση των short θέσεων του προχώρησε το Oceanwood στις μετοχές της Εθνικής αυξάνοντας το ποσοστό στο 1,80%, από 1,73% προηγουμένως
Στο απόηχο των εξαγγελιών –παροχών της κυβέρνησης με στόχο να μειώθεί η διαφορά από την ΝΔ, καταγράφεται νευρικότητα στην αγορά ομολόγων καθώς το ελληνικό 10ετές  ομόλογο βρίσκεται στο 3,51% με υψηλό ημέρας 3,55% ενώ το ιταλικό 10ετές βρίσκεται στο 2,68% διαμορφώνοντας το spread έναντι της Ελλάδος στις 83 μονάδες βάσης..
Από την άλλη, επιδείνωση καταγράφεται στο CDS το ασφάλιστρο έναντι ρίσκου χώρας καθώς βρίσκεται στις 322 μονάδες βάσης από 319 μονάδες βάσης
Στις υπόλοιπες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 καταγράφηκαν μεικτές τάσεις, με την μεγαλύτερη άνοδο ΟΛΠ +7,11% , ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Grivalia, Viohalco, Ελλάκτωρ ενώ με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν ΔΕΗ, Τιτάν, Jumbo και Coca Cola.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με κέρδη ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά ακολουθώντας την άνοδο των διεθνών αγορών με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,96% και τον Γενικό Δείκτη στο +0,16%
Περί τις 14:15 με έντονες αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες ειδικότερα στην Εθνική +8,94% αλλά και στο σύνολο των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +4,81% επιδρώντας στον Γενικό Δείκτη με κέρδη +2,01%.
Στις δημοπρασίες ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 598,98 μονάδες με κέρδη +3,58%
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +1,01% στις 736 μονάδες έχοντας υψηλό στις 743,25 μονάδες και χαμηλό στις 729,81 μονάδες
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα και επικεντρώθηκε στο τραπεζικό κλάδο.
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 51 εκατ.  ευρώ, ο όγκος 27,5 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων 21,3 εκατ. μετοχές διακινήθηκαν στις τράπεζες
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 1,25 εκατ. ευρώ και όγκου 335 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Alpha Bank διακίνησε 300 χιλ. τεμάχια αξίας 370 χιλ. ευρώ και η Autohellas 35 χιλ. τεμάχια αξίας 887 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 736 μονάδες κάτω από τις κρίσιμες τεχνικά 750 μονάδες με την επόμενη στήριξη την ζώνη των 720-730 μονάδων και ακολουθούν οι 705 μονάδες
Οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στην ζώνη των 780-790  μονάδων όπου ανοίγει ο δρόμος για τις 800 μονάδες.
Ο Τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 598 μονάδες με πρώτη στήριξη την ζώνη των 580-590 μονάδων και ακολουθεί η ζώνη των 530-540 μονάδων ενώ οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 630- 640 μονάδες

Η επικαιρότητα

Σε ισχύ τέθηκαν (στις 07:01 ώρα Ελλάδας σήμερα Παρασκευή 10/5) οι νέοι αυξημένοι δασμοί των ΗΠΑ της τάξης του 25% (από 10%) σε εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων ενώ η  Κίνα  προανήγγειλε ότι θα ανταποδώσει χωρίς ωστόσο να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.
Σήμερα οι δύο πλευρές πρόκειται να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις τους στην Ουάσινγκτον σε μια ύστατη προσπάθεια για εμπορική συμφωνία.
Στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, συνεχίζονται οι πολύ υψηλοί τόνοι ενώ θα εντείνονται όσο πλησιάζουμε προς τις κάλπες με την κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση να επανακαθορίζουν τη στρατηγική τους για τις δεκαέξι μέρες που απομένουν μέχρι την 26η Μαΐου.
Και οι δύο πλευρές πάντως, αποτιμούν θετικά την παρουσία των δύο πολιτικών αρχηγών στη συζήτηση της Τετάρτης ενώ σήμερα το βράδυ αναμένεται με ενδιαφέρον ο επόμενος γύρος πριν από την ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Σταθερά άνω του 6% παραμένει η διαφορά μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις της εταιρείας MRB (7,4%) για λογαριασμό του Star και της εταιρείας Alco ( 6,5%)για λογαριασμό του Open και αφορούν στις ευρωεκλογές τον Μάιο 2019 ενώ για την τρίτη θέση περισσότερες πιθανότητες να την κατακτήσει έχει η Χρυσή Αυγή
Από την άλλη στέλεχος της ιαπωνικής Nomura που μίλησε στο bankingnews υποστήριξε ότι πιθανόν το εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στην Ελλάδα να μην ενθουσιάσει τους διεθνείς επενδυτές
Η Nomura υποστηρίζει ότι εάν οι διαφορές είναι 5 με 7 μονάδες στις ευρωεκλογές, οι επενδυτές δεν θα ενθουσιαστούν γιατί θα διατηρηθεί η πολιτική αβεβαιότητα έως τις εθνικές εκλογές που θα διεξαχθούν το αργότερο Οκτώβριο 2019.
Στην εξωτερική πολιτική, συναγερμός έχει σημάνει στις ελληνικές Αρχές μετά την τελευταία  NAVTEX που εξέδωσε η Άγκυρα και με την οποία δεσμεύει μεγάλο κομμάτι θαλάσσιας περιοχής στο Καστελόριζο, αψηφώντας τόσο τα μηνύματα από τις ΗΠΑ όσο και από την ΕΕ.
«Καμία απειλή για κυρώσεις και κανένα κεκαλυμμένο εμπάργκο δεν πρόκειται να μας σταματήσει» διαμηνύει ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, δίνοντας ένας σαφές δείγμα των προθέσεων του και απαντώντας εμμέσως στις πληροφορίες που θέλουν την ΕΕ να μελετά ακόμα και την επιβολή μέτρων και κυρώσεων κατά της Τουρκίας για τις προκλήσεις της στην κυπριακή ΑΟΖ.
Έκκληση για νέες κινητοποιήσεις αύριο Σάββατο 11/5 κατά του προέδρου Maduro απηύθυνε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, J. Guaido σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σύλληψη του αντιπροέδρου της Εθνοσυνέλευσης και στενού συνεργάτη του Edgar Zambrano την ώρα που βουλευτές της αντιπολίτευσης βρίσκουν καταφύγιο σε ξένες πρεσβείες στο Καράκας προκειμένου να αποφύγουν τη σύλληψη καθώς διώκονται για το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 30ης Απριλίου κατά του Maduro.

Μεικτές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Με μεικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν στην εβδομάδα οι αγορές της Ασίας, καθώς οι αγορές στην Κίνα κατέγραψαν σημαντική άνοδο παρά τους νέους δασμούς των ΗΠΑ, οι οποίοι τέθηκαν σε ισχύ νωρίτερα εντός της ημέρας.
Ειδικότερα ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με πτώση -0,27%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε στο +3,1% στις 2939,21 μονάδες και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με κέρδη +0,84% στις 28550,24 μονάδες

Ήπια κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Περιορίστηκαν τα κέρδη που καταγράφηκαν αρχικά στις ευρωπαϊκές αγορές στο απόηχο της αύξησης των δασμών από τις ΗΠΑ στο 25%, η οποία τίθεται από σήμερα σε ισχύ ενώ ύστατη προσπάθεια καταβάλεται μεταξύ ΗΠΑ -Κίνας για μια εμπορική συμφωνία.
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία καταγράφει άνοδο +0,57%, ο CAC στο Παρίσι στο +0,30%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο +0,54%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,40% ενώ ο FTSE 100 με κέρδη +0,10%.
Στην Wall Street, o Dow κινείται με πτώση -0,80%, ο S&P στο -0,85%, ο Nasdaq με απώλειες -0,95% ενώ το ETF GREC κινείται στο +0,13% (7,98 δολ.)

Mε κέρδη οι τράπεζες με επίκεντρο την Εθνική λόγω MSCI και νέου business plan

Κέρδη καταγράφηκαν στις τραπεζικές μετοχές με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα μετά την διορθωτική κίνηση του τελευταίου διημέρου με σωρευτικές απώλειες του Τραπεζικού Δείκτη -7%
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η Εθνική και ακολούθησαν Πειραιώς, Eurobank και Alpha Bank 
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,04 ευρώ με άνοδο +8,51% με όγκο 5,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,87 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,2350 ευρώ με άνοδο +1,48% με όγκο 5,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,91 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,5370 ευρώ με άνοδο +2,88% με όγκο 2,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 671 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,7075 ευρώ με άνοδο +2,54% με όγκο 8,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,55 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,37 ευρώ με πτώση  -1,44% και κεφαλαιοποίηση 611 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1956 ευρώ με άνοδο +2,95% με όγκο 38 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 90 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 12,80 ευρώ με άνοδο +1,11% και κεφαλαιοποίηση 254 εκατ. ευρώ

Με μεικτές τάσεις οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 - Πιέσεις στην ΔΕΗ

Mε μεικτές τάσεις έκλεισαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν ΟΛΠ +7,11% , ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Grivalia, Viohalco, Ελλάκτωρ.
Στον αντίποδα, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν ΔΕΗ, Τιτάν, Jumbo και Coca Cola.
H Coca Cola έκλεισε στα 31,64 ευρώ με πτώση -1,12% με την κεφαλαιοποίηση στα 11,76 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 11,34 ευρώ με άνοδο +0,18% και αποτίμηση 5,44 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 1,30 ευρώ με πτώση -3,56% και αποτίμηση 302 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 1,6780 ευρώ με άνοδο +0,60% και κεφαλαιοποίηση 389 εκατ. ευρώ
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 8,92 ευρώ με άνοδο +1,08% και αποτίμηση 2,85 δισ. ευρώ
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 17,92 με πτώση -1,54% ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 1,38 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,91 ευρώ με πτώση -0,13% και κεφαλαιοποίηση 2,42 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 20,36 ευρώ με πτώση -0,20% και κεφαλαιοποίηση 2,26 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,16 ευρώ με άνοδο +0,55% και κεφαλαιοποίηση 1,31 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 15,10 ευρώ με πτώση -1,44% και κεφαλαιοποίηση 2,05 δισ. ευρώ
Η μετοχή της Grivalia έκλεισε στα 11,16 ευρώ με άνοδο +1,82% και κεφαλαιοποίηση 1,08 δισεκ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 4,93 ευρώ με πτώση -0,40% και με την κεφαλαιοποίηση στα 255 εκατ. ευρώ
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0880 ευρώ με άνοδο +1,97% με την κεφαλαιοποίηση 83 εκατ. ευρώ

Νευρικότητα στα ελληνικά ομόλογα το νέο 10ετές στο 3,51% από 3,55% - Αποδοκιμάζονται οι παροχές Τσίπρα

Νευρικότητα καταγράφεται στα ελληνικά ομόλογα, με το νέο 10ετές να βρίσκεται στην ζώνη του 3,51% από 3,55% νωρίτερα απόρροια των πωλήσεων από ξένα χαρτοφυλάκια…που δεν επικροτούν τις παροχές Τσίπρα.
Να σημειωθεί ότι στον αέρα βρίσκεται η έκδοση του 7ετούς ομολόγου καθώς η απόδοση φθάνει στο 3,15% από 2,90% που θα επιδίωκε το ελληνικό δημόσιο.
Στην Ιταλία σημειώνονται τάσεις σταθεροποίησης με το 10ετές στο 2,68%.
Στις 19 Οκτωβρίου το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78% βελτίωση περίπου 130 μονάδων βάσης.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας είχε υποχωρήσει στις 83 μονάδες βάσης.  

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 108,15 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 1,74% με απόδοση αγοράς 1,76% και απόδοση πώλησης 1,73%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 105,32 μονάδες βάσης και απόδοση 2%
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 104,73 μονάδες βάσης και απόδοση 2,40% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε 15 Απριλίου 2019 στο 2,13%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 102,80 μονάδες βάσης και απόδοση 2,85% με το ιστορικό χαμηλό 2,52% στις 15 Απριλίου 2019…
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 102,83 μονάδες βάσης και απόδοση 3,37% με απόδοση αγοράς 3,39% και απόδοση πώλησης 3,35%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 102,86 μονάδες βάσης και απόδοση 3,50% με απόδοση αγοράς 3,51% και απόδοση πώλησης 3,49%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 99,35 μονάδες βάσης και απόδοση 3,96%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 96,80 μονάδες βάσης και απόδοση 4,26%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 96,70 μονάδες βάσης και απόδοση 4,43%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 354 μονάδες βάσης από 355 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 322 μονάδες βάσης από 308 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 3,22% ή 322 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Επιδείνωση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης
Επιδείνωση καταγράφεται σήμερα στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης ενώ στην Ιταλία το 10ετές βρίσκεται στο 2,68%.
Οι πιέσεις στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης αποδίδονται στο κλίμα ανασφάλειας που δημιουργεί ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας.  
Να σημειωθεί ότι στις 19 Οκτωβρίου είχε φθάσει έως το 3,78% το Ιταλικό 10ετές ομόλογο.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 10/5/2019 στο -0,03% με πρόσφατο υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 11 Ιουλίου του 2016 στο -0,1950%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,54% με το ιστορικό χαμηλό 0,491% σημειώθηκε στις 9 Μαΐου του 2019.
 Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,11% με το ιστορικό χαμηλό στο 1,074% που  σημειώθηκε στις 8 Μαΐου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,97% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,87% που σημειώθηκε στις 3 Οκτωβρίου του 2016.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 2,68% και με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 1,40%.  

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS