Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Oxford Economics: Οι νέοι δασμοί Trump θα κοστίσουν στις ΗΠΑ 800 δολάρια ανά νοικοκυριό

Oxford Economics: Οι νέοι δασμοί Trump θα κοστίσουν στις ΗΠΑ 800 δολάρια ανά νοικοκυριό
«Μια περαιτέρω κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων θα έχει επιζήμιες συνέπειες», εκτιμά η Oxford Economics
Περί τα 800 δολάρια θα κοστίσει σε κάθε νοικοκυριό στις ΗΠΑ μέχρι το 2020 ο εμπορικός πόλεμος με την Κίνα όπως εκτιμά η Oxford Economics.
Όπως σημειώνει, οι δασμοί 25% σε εισαγωγές από την Κίνα σε προϊόντα και αγαθά αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το επόμενο έτος μεταφράζεται σε ισοδύναμη απώλεια 490 δολαρίων ανά νοικοκυριό.
Σημειώνει ότι, οι δασμοί για όλες τις εισαγωγές από την Κίνα θα κοστίσει στην οικονομία, περίπου 100 δισεκατομμύρια έως το 2020, πράγμα που σημαίνει απώλεια ύψους  800 δολαρίων ανά νοικοκυριό στις ΗΠΑ.
«Ενώ οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και η πιθανότητα μιας συμφωνίας παραμένει σημαντική, μια περαιτέρω κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων θα έχει επιζήμιες συνέπειες τόσο για τους πρωταγωνιστές όσο και για τον υπόλοιπο κόσμο», ανέφερε ο Gregory Daco, επικεφαλής οικονομολόγος της Oxford Economics.


Παράλληλα οι δασμοί, που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ σε βάρος της Κίνας, έρχονται  σε μία ακατάλληλη περίοδο για την αμερικανική οικονομία.
Το 2018, όταν οι ΗΠΑ επέβαλαν δασμούς σε πλυντήρια και ηλιακούς συλλέκτες (Ιανουάριος 18) σε χάλυβα και αλουμίνιο (Μάρτιος 18) και άλλα κινεζικά προϊόντα  (Ιούλιος 18), η αμερικανική οικονομία έδειχνε ισχυρή ενώ οι φορολογικές ελαφρύνσεις Trump της έδιναν περαιτέρω ώθηση.
Αυτή τη φορά, η οικονομική ανάπτυξη δείχνει να εξασθενεί και οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν πρόσθετες προκλήσεις από τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής και τη γενικότερη δημοσιονομική κατάσταση.
Οι τάσεις στις κατασκευές, οι δείκτες απασχόλησης και μικρών επιχειρήσεων επιβεβαιώνουν ότι, στους προηγούμενους γύρους επιβολής δασμών, η αμερικανική οικονομία ήταν ισχυρότερη σε σχέση με σήμερα.


www.bankingnews.gr
 
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης