Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έξι νεκροί σε επίθεση εναντίον καθολικής εκκλησίας στη Μπουρκίνα Φάσο

Έξι νεκροί σε επίθεση εναντίον καθολικής εκκλησίας στη Μπουρκίνα Φάσο
H ομάδα των ενόπλων εισέβαλε στον ναό της κοινότητας και άρχισε να πυροβολεί τους πιστούς, που προσπαθούσαν να διαφύγουν
Έξι άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ένας ιερέας, σκοτώθηκαν την Κυριακή (12/5) το πρωί όταν ένοπλοι άνοιξαν πυρ μέσα σε μια καθολική εκκλησία στο Νταμπλό, στην επαρχία Σανματένγκα της βόρειας Μπουρκίνα Φάσο, όπως έγινε γνωστό από πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.
Γύρω στις 9 το πρωί, κατά τη διάρκεια της λειτουργίας, η ομάδα των ενόπλων εισέβαλε στον ναό της κοινότητας και άρχισε να πυροβολεί τους πιστούς, που προσπαθούσαν να διαφύγουν.
Σύμφωνα με μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας η επίθεση διαπράχθηκε από «μια ομάδα περίπου 20-30 ενόπλων ανδρών».
Στη συνέχεια οι δράστες έβαλαν φωτιά στην εκκλησία και πυρπόλησαν καταστήματα και ένα μικρό καφέ –μπαρ.
Σύμφωνα με τις υπηρεσίες ασφαλείας, οι αρχές ενημερώθηκαν γύρω στις 10 και στάλθηκαν ενισχύσεις από τη γειτονική κοινότητα Μπαρσαλόγκο, που απέχει περίπου 45 χιλιόμετρα.
Η επίθεση αυτή σημειώθηκε δύο ημέρες αφότου οι γαλλικές ειδικές δυνάμεις πραγματοποίησαν μια συντονισμένη επιχείρηση για την απελευθέρωση τεσσάρων ομήρων στη βόρεια Μπουρκίνα Φάσο.
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια στη χώρα σημειώνονται όλο και συχνότερα φονικές επιθέσεις που αποδίδονται σε τζιχαντιστικές οργανώσεις, όπως στην Ανσαρούλ Ισλάμ, την Ομάδα Υποστήριξης στο Ισλάμ και τους Μουσουλμάνους (GSIM) και το Ισλαμικό Κράτος στη Μεγάλη Σαχάρα (EIGS).
Από το 2015, έχουν σκοτωθεί περίπου 400 άνθρωποι, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.
Αν και στην αρχή ήταν περιορισμένες στον βορρά, στη συνέχεια οι επιθέσεις επεκτάθηκαν στην πρωτεύουσα και σε άλλες περιοχές, ιδίως στα ανατολικά.
Στον βορρά μπαίνουν στον στόχαστρο κυρίως κληρικοί, όχι μόνο χριστιανοί αλλά και μουσουλμάνοι.
Αυτήν ήταν η δεύτερη επίθεση σε εκκλησία μέσα σε λίγους μήνες.
Στα τέλη Μαρτίου είχαν σκοτωθεί επίσης έξι άνθρωποι στην προτεσταντική εκκλησία του Σιλγκάτζι ενώ στα μέσα Μαρτίου είχε απαχθεί από ενόπλους ένας ιερέας.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης