Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Αμέσως μετά την έγκριση του business plan ο διαγωνισμός για πώληση της ΔΕΠΑ Εμπορίας

tags :
Αμέσως μετά την έγκριση του business plan ο διαγωνισμός για πώληση της ΔΕΠΑ Εμπορίας
Η διοίκηση της ΔΕΠΑ προσδοκά ότι πέραν των εγχώριων μεγάλων ενεργειακών παικτών ενδιαφέρον θα υπάρξει από fund της Βρετανίας ή και των ΗΠΑ
Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου αναμένεται, σύμφωνα με όλα τα δεδομένα, η προκήρυξη από το ΤΑΙΠΕΔ του διαγωνισμού για την πώληση του 50,1% της ΔΕΠΑ Εμπορίας όπως άλλωστε διαβεβαιώνουν σε όλους τους τόνους ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης αλλά και οι επικεφαλείς του ΤΑΙΠΕΔ Άρης Ξενόφως και της ΔΕΠΑ Δημήτρης Τζώρτζης.
Πάντως στο μεσοδιάστημα έως την προκήρυξη του διαγωνισμού το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΠΑ θα πρέπει να εγκρίνει το business plan της υπό πώληση εταιρίας και βεβαίως η όλη διαδικασία συνδέεται άμεσα με την πολιτική συγκυρία δεδομένων των Ευρωεκλογών και των πολιτικών εξελίξεων που ενδέχεται να πυροδοτηθούν.  
Όπως και να έχουν τα πράγματα σε πολιτικό επίπεδο το βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί και μέσω του νόμου που ψηφίστηκε από τη Βουλή για το χρονοδιάγραμμα έναρξης της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας και ως εκ τούτου ο κ. Σταθάκης δήλωσε πρόσφατα πως το σχέδιο προχωρεί εντός χρονοδιαγράμματος.
Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκαν ο κ. Τζώρτζης που δεσμεύτηκε ότι εντός 15 ημερών η ΔΕΠΑ θα έχει εγκρίνει το νέο business plan για την υπό πώληση ΔΕΠΑ Εμπορίας και ο κ. Ξενόφως που είπε ότι αμέσως το ΤΑΙΠΕΔ θα προκηρύξει τον διαγωνισμό.
Μάλιστα προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία όπως φαίνεται το ΔΣ της ΔΕΠΑ θα εγκρίνει κατ’ αρχήν το business plan της ΔΕΠΑ Εμπορίας και εν συνεχεία της ΔΕΠΑ Υποδομών.

Στο μέλλον η πώληση μεριδίου της ΔΕΠΑ Υποδομών

Όσο δε για τα σενάρια περί άμεσης πώλησης και του 14,4% από το μερίδιο του δημοσίου στην ΔΕΠΑ Υποδομών, τόσο ο κ. Σταθάκης όσο και ο κ. Τζώρτζης δεν το αποκλείουν για το μέλλον, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι δεν αποτελεί προτεραιότητα και ότι για να γίνει θα πρέπει να υπάρξει τροποποίηση του νόμου.
Σε ότι αφορά το ζήτημα των μόνιμων εργαζομένων, ο κ. Τζώρτζης  δηλώνει ότι στο ΔΣ της Μεγάλης Εβδομάδας αποφασίσθηκε να μεταφερθούν στις υποδομές μόλις 4 άτομα επί συνόλου 50.
Όσο για τους εργολαβικούς, η εκκρεμότητα παραμένει, με το σχέδιο να μιλά για πρόσληψη εκτός ΑΣΕΠ από τις θυγατρικές της ΔΕΠΑ, δηλαδή τις Φυσικό Αέριο Αττικής, ΕΔΑ και ΔΕΔΑ, οι οποίες εν συνεχεία θα τους δανείσουν στη τελευταία, προκειμένου αυτοί να μπορέσουν να μονιμοποιηθούν όταν εκείνη θα απορροφήσει τις θυγατρικές της.
Το ζήτημα των εργαζομένων έχει αποτελέσει αντικείμενο αλλεπάλληλων συσκέψεων στο ΥΠΕΝ χωρίς ωστόσο οι λύσεις που προτείνονται να ικανοποιούν τους εργαζόμενους.   Σε ότι αφορά τα ταμειακά διαθέσιμα της ΔΕΠΑ, έχει γίνει ήδη ο επιμερισμός που προβλέπει ότι 110 εκατ. ευρώ θα πάνε στη ΔΕΠΑ Εμπορίας και 70 εκατομμύρια στη ΔΕΠΑ Υποδομών.
Για δε το επενδυτικό ενδιαφέρον, η διοίκηση της ΔΕΠΑ προσδοκά πέραν των εγχώριων μεγάλων ενεργειακών παικτών, ενδιαφέρον και από fund της Βρετανίας ή και των ΗΠΑ.

Πηγή: www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης