Τελευταία Νέα
Διεθνή

Politico: «Βαριά άρρωστη» η ιταλική οικονομία – Κυβερνητική κόντρα για τη σωστή θεραπεία

Politico: «Βαριά άρρωστη» η ιταλική οικονομία – Κυβερνητική κόντρα για τη σωστή θεραπεία
Τα δύο κόμματα που συγκυβερνούν στην Ιταλία (Lega και 5 Stars) δεν συμφωνούν για το πώς θα πρέπει να «σώσουν» την οικονομία της χώρας
Την άποψη ότι η ιταλική οικονομία είναι «βαριά άρρωστη» και ένα από τα μεγάλα προβλήματά της δεν είναι άλλο από το γεγονός ότι η κυβέρνησή της δεν μπορεί να συμφωνήσει για τη θεραπεία και μάλιστα ούτε μεταξύ της και ούτε με τις Βρυξέλλες, όπως αναφέρει ανάλυση του Politico.
Την περασμένη εβδομάδα η Κομισιόν υποστήριξε ότι τα βασικά μέτρα που έλαβε η ιταλική κυβέρνηση –πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησης και την εφαρμογή του επονομαζόμενου «εισοδήματος των πολιτών»- δεν έφεραν τα θετικά αποτελέσματα που ανέμενε η κυβέρνηση για την οικονομία.
Επιπρόσθετα οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι τον έλλειμμα της χώρας θα συνεχίσει να αυξάνεται και το 2020 θα φθάσει στο 3,5% του ΑΕΠ, ξεπερνώντας το όριο του 3% της Ευρωζώνης.
Ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte δήλωσε ότι η πρόβλεψη δείχνει την «προκατειλημμένη στάση» των Βρυξελλών.
Ο υπουργός οικονομικών της Ιταλίας, Giovanni Tria, δεν ασχολήθηκε με τις ανησυχίες των  Βρυξελλών και τα δύο κυβερνώντα κόμματα της Ιταλίας δεν σχεδιάζουν να σταματήσουν τα σχέδιά τους. Αλλά ένα ακόμη πρόβλημα της Ιταλίας έγκειται στο γεγονός ότι οι δύο κυβερνητικοί εταίροι διαφωνούν ως προς το τι είναι σημαντικό.
Η Lega ασκεί πιέσεις για την εφαρμογή ενός συγκεκριμένου φόρου, ο οποίος θα «κοστίσει» στο δημόσιο περί τα 60δις. ευρώ, βάσει της επίσημης εκτίμησης του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών, αλλά η Lega «ρίχνει» το ποσό στα13 δισ. ευρώ.
Από την πλευρά του, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, δεν φαίνεται πεπεισμένο ότι ένας τέτοιος φόρος θα πρέπει να είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης και προσθέτει ότι ουσιαστικά βοηθά τους πιο πλούσιους πολίτες και όχι αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη.
O Di Maio τάσσεται υπέρ της εισαγωγής ενός κατώτατου ωρομισθίου ύψους εννέα ευρώ.
Δεν αποτελεί έκπληξη ότι οι δύο κυβερνητικοί εταίροι διαφωνούν.
Κατά την τελευταία 10ετία το ιταλικό ΑΕΠ έχει ενισχυθεί άνω του 1% μόνο κατά τη διάρκεια δύο ετών: το 2010 και το 2016.
Ωστόσο, ενώ ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων Pierre Moscovici δήλωσε ότι ήρθε η ώρα για τη Ρώμη να «αλλάξει τη στάση», η ιταλική κυβέρνηση είναι πεπεισμένη ότι μετά τις προσεχείς ευρωπαϊκές εκλογές, αυτό που θα αλλάξει είναι η πολιτική ισορροπία σε ολόκληρο το ευρωπαϊκό μπλοκ.
«Η [Ιταλία] βρίσκεται στο σωστό δρόμο και η ΕΕ μπορεί να μας βοηθήσει εάν σταματήσει να έχει εμμονή με το δημόσιο χρέος.
Η προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας», δήλωσε η Rosa D'Amato, Ιταλός βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με το Κίνημα των Πέντε Αστέρων.
Από την πλευρά του ο Matteo Salvini δήλωσε ότι «ο λαός της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας θα αποφασίσει για τη μελλοντική πορεία μέσω των ψήφων του (σ.σ.: στις ευρωεκλογές), όχι των γραφειοκρατών των Βρυξελλών».
«Μια επεκτατική οικονομική πολιτική είναι απαραίτητη για τη χώρα", δήλωσε ο Marco Campomenosi, υποψήφιος της Lega για το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο οποίος πιστεύει ότι το δημόσιο χρέος της Ιταλίας δεν είναι ένα θέμα που θα πρέπει να απασχολεί την υπόλοιπη ευρωζώνη.
Όπως τόνισε: "Οι Ιταλοί κατέχουν το μεγαλύτερο μέρος του δημόσιου χρέους της.
Οι Γερμανοί δεν πρέπει να ανησυχούν, δεν θα τους ζητηθεί να πληρώσουν απολύτως τίποτε».
Αν όμως οι ηγέτες της Ιταλίας πιστεύουν ότι η επόμενη Επιτροπή θα δεχθεί την παραβίαση των κανόνων από την Ιταλία, πιθανώς να κάνουν και λάθος.
«Δεν φαίνεται να έχουν συνειδητοποιήσει  ότι ο Pierre [Moscovici] είναι ο λιγότερο επιθετικός Επίτροπος", δήλωσε ο Roberto Gualtieri, βουλευτής και μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος της Ιταλίας, υποδεικνύοντας ότι η θέση της Ρώμης θα γίνει πιο δύσκολη.
Άλλοι, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Mario Monti και ο οικονομολόγος Carlo Cottarelli, εκτιμούν ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές είναι πολύ πιο σημαντικές για το μέλλον της Ιταλίας από ότι η Επιτροπή.
Ο Lorenzo Codogno, ιδρυτής της LC Macro Advisors και πρώην γενικός διευθυντής του ιταλικού Υπουργείου Οικονομικών, προβλέπει κάτι ακόμη πιο ανησυχητικό: «Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ούτε μία χρεοκοπία, ούτε την έξοδο από την Ευρωζώνη».
Πάντως οι προθέσεις αυτές –οι οποίες «περιέχουν» αρκετό λαϊκισμό- φαίνεται ότι έχουν απήχηση τους Ιταλούς ψηφοφόρους.
Σύμφωνα με έρευνα του Ipsos, η κυβέρνηση League-5Star υποστηρίζει από το 50% των Ιταλών και τα δύο κυβερνώντα κόμματα (συνδυαστικά) κερδίζουν περισσότερο από το 54% των ψήφων στις προσεχείς ευρωπαϊκές εκλογές.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης