Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Τραπεζική αντίδραση έως +5% επέδρασε στο ΧΑ +1,02% στις 732 μον. με εισροές λόγω MSCI - Ανησυχία για τις ευρωεκλογές

Τραπεζική αντίδραση έως +5% επέδρασε στο ΧΑ +1,02% στις 732 μον. με εισροές λόγω MSCI - Ανησυχία για τις ευρωεκλογές
Σημαντικές εισροές σε τράπεζες απόρροια της αναβάθμισης Εθνικής και Eurobank στον MSCI Greece Standard
(upd16)Τραπεζική αντίδραση καταγράφηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο με αφορμή την αναβάθμιση της Εθνικής και της Εurobank στον MSCI Greece Standard η οποία ώθησε ανοδικά και τις υπόλοιπες τράπεζες ενώ θετικά επέδρασε και το ανοδικό κλίμα στις διεθνείς αγορές.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 732 μονάδες με την πρώτη αντίσταση τις 740-750 μονάδες ενώ σημαντική στήριξη αποτελούν οι 720 μονάδες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις δημοπρασίες τα ισχυρά τραπεζικά κέρδη περιορίστηκαν ενώ ιδιαίτερα αυξημένος ήταν ο όγκος συναλλαγών στις τράπεζες
Ειδικότερα, στις τράπεζες, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η Alpha Bank +4,55% με υψηλό ημέρας +6,28% και ακολούθησε η Πειραιώς +3,49% με ενδοσυνεδριακά κέρδη +9,53% και η
Eurobank +2,47% με υψηλό ημέρας +5,22%
Με κέρδη +3,33% έκλεισε η Εθνική με υψηλό ημέρας +6,76% ενώ κέρδη ύψους 41 εκατ. ευρώ εμφάνισε στο α’ τρίμηνο του 2019 υποστηριζόμενη κυρίως από τα έκτακτα έσοδα 101 εκατ ευρώ που κατέγραψε.
Σημειώνεται ότι οι αλλαγές ισχύουν από 28 Μαίου 2019 με σημαντικές εισροές ύψους 100 με 110 εκατ. μετοχές στην Eurobank και 25 με 35 εκατ. μετοχές στην Εθνική ενώ από σήμερα κάποιοι ξεκίνησαν να παίρνουν θέση καθώς βλέπουν πως οι μέσοι ημερήσιοι όγκοι των συγκεκριμένων μετοχών είναι σημαντικά μικρότεροι.

To ενδιαφέρον όμως των επενδυτών είναι επικεντρωμένο έως τις ευρωεκλογές σε ένα θέμα...ποια η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ.
Το βασικό θέμα στην ελληνική αγορά είναι ένα ποια η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές καθώς μικρή διαφορά σημαίνει βίαιη διόρθωση ενώ μεγάλη διαφορά άνοδος για το χρηματιστήριο.
Μετά την κλιμάκωση της εμπορικής διαμάχης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, με το Πεκίνο να ανακοινώνει αντίμετρα μετά τις νέες απειλές του D. Trump, σήμερα επικρατεί ηρεμία στις διεθνείς αγορές καθώς μήνυμα αισιοδοξίας άφησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, ο οποίος εκτίμησε ότι οι συνομιλίες στο Πεκίνο θα έχουν θετική έκβαση.
Ειδικότερα ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε με απώλειες -0,69%, ο Dax στην Γερμανία κινείται στο +0,80% ενώ με κέρδη κινείται ο Dow Jones στην Wall Street στο +0,80%.
Όπως αναμενόταν στον δείκτη MSCI Greece Standard αναβαθμίστηκαν οι μετοχές της Eurobank και Εθνικής από τον δείκτη MSCI Greece Small Cap.
Να σημειωθεί ότι είχαν υποβιβαστεί λόγω χαμηλής χρηματιστηριακής αξίας τον Νοέμβριο 2018
ενώ η μοναδική μετοχή του τραπεζικού κλάδου που μένει στο δείκτη χαμηλής κεφαλαιοποίησης είναι η Τράπεζα Πειραιώς όπου αναμένεται να αναβαθμιστεί στις 7 Νοεμβρίου του 2019
Εν τω μεταξύ, το αρνητικό κλίμα που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στις διεθνείς αγορές αλλά και η αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων απόρροια της παραχολογίας Τσίπρα λειτουργεί αποτρεπτικά για την έκδοση του νέου 7ετούς ομολόγου που αναβάλλεται εκ νέου για μετά τις ευρωεκλογές.
Σήμερα, σταθεροποίηση καταγράφεται στην αγορά ομολόγων καθώς το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,57% ενώ το ιταλικό 10ετές επιδεινώνεται στο 2,75% διαμορφώνοντας το spread έναντι της Ελλάδος στις 82 μονάδες βάσης..
Έτοιμη για ακόμα μία σύγκρουση με τις Βρυξέλλες φαίνεται πως είναι η ιταλική κυβέρνηση, με τον αντιπρόεδρο της, Matteo Salvini, να προειδοποιεί ότι θα παραβούν τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ.
Επίσης, τα CDS τα ασφάλιστρα έναντι ρίσκου χώρας βρίσκεται στις 324 μονάδες βάσης
Με ανοδικές τάσεις έκλεισε η πλειονότητα στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτριες συναλλαγές, με την μεγαλύτερη άνοδο Viohalco, Grivalia, Μυτιλήναιος, ΟΛΠ ενώ με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν Τιτάν, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ.
 
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με θετικά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά ακολουθώντας την άνοδο των ευρωπαϊκών αγορών με τον Τραπεζικό Δείκτη στο -1,1% και τον Γενικό Δείκτη στο +0,08%
Περί τις 11:40 περιορίστηκαν τα κέρδη των τραπεζών ενώ η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 γύρισε σε αρνητικό πρόσημο με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει το χαμηλό της ημέρας -0,03%
Λίγο πριν τις 14:30 με αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες αλλά και σε μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 επέδρασαν στα υψηλά του τον Γενικό Δείκτη +1,5%
Περί τις 16:00 κορυφώθηκαν τα κέρδη των τραπεζών και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας στο +4,83%.
Στις δημοπρασίες ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 603,82 μονάδες με κέρδη +3,56%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +1,02% στις 732 μονάδες έχοντας υψηλό στις 735,49 μονάδες και χαμηλό στις 724,44 μονάδες
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα και επικεντρώθηκε στο τραπεζικό κλάδο.
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 86 εκατ.  ευρώ, εξ αυτών τα 17 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 47 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων 39 εκατ. μετοχές διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 17 εκατ. ευρώ και όγκου 10 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Πειραιώς διακίνησε 1,5 εκατ.τεμάχια αξίας 2,16 εκατ. ευρώ, η Alpha Bank 4 εκατ. τεμάχια αξίας 4,88 εκατ. ευρώ και η Εθνική 4,43 εκατ. τεμάχια αξίας 9,3 εκατ. ευρώ
Ο ΟΠΑΠ 79 χιλ. τεμάχια αξίας 683 χιλ. ευρώ..

HSBC και Fitch για τις ελληνικές τράπεζες

Στην σημερινή έκθεση για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο η HSBC επισημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν καταγράψει ισχυρές επιδόσεις τους τελευταίους μήνες καθώς οι αγορές τηρούν πλέον ευνοϊκότερη στάση έναντι της Ελλάδας, μετά την επιτυχημένη έκδοση ομολόγων ενώ παράλληλα επικρατεί αυξημένη αισιοδοξία σχετικά με τις συστημικές λύσεις για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων
Επίσης, μειώνει την τιμή στόχο στα 1,93 ευρώ από 1,95 ευρώ για την Alpha Bank και για την Εθνική Τράπεζα στα 2,29 ευρώ από 2,40 ευρώ προηγουμένως ενώ για την Τράπεζα Πειραιώς αυξάνει την τιμή στόχο στα 1,91 ευρώ από 1,14 ευρώ και για την Eurobank στα 0,80 ευρώ από 0,79 ευρώ.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Fitch, θετικός είναι ο νέος νόμος για την προστασία α΄κατοικίας καθώς θα οδηγήσει στην μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) στις ελληνικές τράπεζες.
Επίσης εκτιμά ότι το νέο νομικό πλαίσιο θα περιορίσει τις στρατηγικές αθετήσεις και θα διαμορφώσει μια βελτιωμένη και πιο πειθαρχημένη κουλτούρα

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 732 μονάδες με την επόμενη στήριξη την ζώνη των 720 μονάδων και ακολουθούν οι 705 μονάδες
Οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στην ζώνη των 740-750 μονάδων και ακολουθεί η ζώνη των 790-800 μονάδων.
Ο Τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 603 μονάδες με πρώτη στήριξη την ζώνη των 580-590 μονάδων και ακολουθεί η ζώνη των 540-550 μονάδων ενώ οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 610 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 630- 640 μονάδων

Η επικαιρότητα

Ύστερα από τη ραγδαία κλιμάκωση της εμπορικής διαμάχης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας τα τελευταία 24ωρα, με την αύξηση των αμερικανικών δασμών στο 25% σε εισαγόμενα κινέζικα προϊόντα αξίας 200 δις δολαρίων, με το Πεκίνο να απαντά με αντίμετρα και να προαναγγέλλει δασμούς 25% σε εισαγόμενα αμερικάνικα προϊόντα αξίας 60 δις δολαρίων την ώρα που ο Trump απειλεί την Κίνα να μην προχωρήσει σε αυτή  την κίνηση, διαφαίνεται μια χαραμάδα ελπίδας και αισιοδοξίας ότι τελικά οι δύο πλευρές δεν θα τραβήξουν άλλο το σκοινί.
Ωστόσο, η όποια συμφωνία αναμένεται να καθυστερήσει, καθώς ο Λευκός Οίκος δεν βιάζεται και εκτιμά ότι έχει το πλεονέκτημα στη διαπραγμάτευση.
Άλλωστε ο πρόεδρος Trump εμμένει στη σκληρή γλώσσα και αναφέρει μέσω Twitter ότι η συμφωνία θα έρθει στον σωστό χρόνο.
Από την άλλη, σύμφωνα με το Reuters, ο ΥΠΕΞ της Κίνας, Wang Yi διατύπωσε την θέση ότι Κίνα και ΗΠΑ έχουν την «ικανότητα και τη σοφία» να φτάσουν σε μια εμπορική συμφωνία που θα είναι θετική και για τις δύο πλευρές
Στο Eurogroup, που συνεδριάζει την Πέμπτη 16 Μαίου 2019, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης θα έχει την δυνατότητα να σχηματίσει μία συνολική εικόνα για τις αντιδράσεις που προκάλεσαν τα μέτρα ελάφρυνσης Τσίπρα στους κόλπους των θεσμών όπως και το σχέδιο της ελληνικής πρότασης για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα.
Η ελληνική πρόταση για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα θα είναι βασικό θέμα στο Euroworking Group της 3ης Ιουνίου που θα αναλάβει να προετοιμάσει την ατζέντα της υπουργικής συνόδου της 13ης Ιουνίου, όπου οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα κληθούν να πάρουν «θέση» γύρω από το ελληνικό αίτημα.
Σημειώνεται ότι το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης προβλέπει κατάθεση σε ειδικό λογαριασμό χρημάτων ύψους 5,55 δισ. ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν συνολικά στο 3% του ΑΕΠ ώς το 2022 και δίνουν τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να χαμηλώσει κατά 1 μονάδα του ΑΕΠ τον στόχο στα πλεονάσματα
Εν τω μεταξύ το κόστος των παροχών του Αλέξη Τσίπρα είναι οριακά υψηλότερο κατά 131 εκατ. ευρώ  από την πρόβλεψη του Προγράμματος Σταθερότητας για πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο 0,6% του ΑΕΠ ή 1,14 δισ. ευρώ για το 2019 με τους δανειστές να «φιλτράρουν» την επίπτωση στον ετήσιο στόχο του προγράμματος για πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ.   
Παραμένει η ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν την ώρα που πληροφορίες θέλουν τον Λευκό Οίκο και τη διακυβέρνηση Trump να επεξεργάζονται στρατιωτικά σενάρια για τη διαχείριση κρίσης από το Ιράν στη Μέση Ανατολή.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ παρουσίασε στον πρόεδρο Trump επικαιροποιημένους στρατιωτικούς σχεδιασμούς για το Ιράν, οι οποίοι προβλέπουν την ανάπτυξη έως και 120.000 ανδρών στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, για την περίπτωση που το Ιράν επιτεθεί σε αμερικανικά συμφέροντα ή αμερικανικό προσωπικό στην περιοχή, ή επιταχύνει την προσπάθειά της να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.
Το Reuters αναφέρει πως δεν κατάφερε να επιβεβαιώσει την πληροφορία ενώ δεν υπήρξε απάντηση από το Λευκό Οίκο ή το Πεντάγωνο.

Με απώλειες οι ασιατικές αγορές

Με απώλειες έκλεισαν  οι αγορές της Ασίας, μετά την χθεσινή ισχυρή πτώση  στη Wall Street, καθώς οι επενδυτές παραμένουν προβληματισμένοι αναφορικά με τη νέα κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα.
Ειδικότερα ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με πτώση -0,59%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε στο -0,69% στις 2883,61 μονάδες ενώ ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει απώλειες -1,69% στις 28071 μονάδες.

Με ανοδικές τάσεις τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ύστερα από τη ραγδαία κλιμάκωση της εμπορικής διαμάχης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας τα τελευταία 24ωρα, χαραμάδα αισιοδοξίας για την «κατάληξη» της εμπορικής διαμάχης άφησε και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, ο οποίος εκτίμησε ότι οι συνομιλίες στο Πεκίνο θα έχουν θετική έκβαση.
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία καταγράφει άνοδο +0,80%, ο CAC στο Παρίσι στο +1,2%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο +0,75%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,60% ενώ ο FTSE 100 με άνοδο +0,95%.
Στην Wall Street, o Dow κινείται με άνοδο +0,80%, ο S&P στο +0,85%, ο Nasdaq με κέρδη +1% ενώ το ETF GREC κινείται στο +1,08 (7,97 δολ.)

Κέρδη στις τράπεζες με ικανοποιητικές συναλλαγές - Ξεχώρισε η Alpha Bank

Ανοδικά έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα ενώ στις δημοπρασίες περιόρισαν τα αρχικά τους κέρδη
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,0780 ευρώ με άνοδο +3,33% με όγκο 11 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,90 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,2650 ευρώ με άνοδο +4,55% με όγκο 8,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,95 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,4550 ευρώ με άνοδο +3,49% με όγκο 5,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 635 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,7060 ευρώ με άνοδο +2,47% με όγκο 13,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,54 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,3480 ευρώ με πτώση -1,17% και κεφαλαιοποίηση 601 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1996 ευρώ με άνοδο +1,32% με όγκο 741 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 92 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε  στα 12,64 ευρώ με πτώση -0,63%  και κεφαλαιοποίηση 251 εκατ. ευρώ

Με ανοδικές τάσεις οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτριες συναλλαγές

Με ανοδικές τάσεις έκλεισε η πλειονότητα στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Viohalco, Grivalia, Μυτιλήναιος, ΟΛΠ.
Στον αντίποδα, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν Τιτάν, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ.
H Coca Cola έκλεισε στα 31,70 ευρώ με άνοδο +1,64% με την κεφαλαιοποίηση στα 11,79 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 11,46 ευρώ με άνοδο +1,06% και αποτίμηση 5,5 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 1,2820 ευρώ με πτώση -1,91% και αποτίμηση 297 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 1,68 ευρώ με άνοδο +0,12% και κεφαλαιοποίηση 390 εκατ. ευρώ
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 8,63 ευρώ πτώση -1,93% και αποτίμηση 2,75 δισ. ευρώ
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 17,20 με πτώση -2,16% ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 1,33 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,96 ευρώ με άνοδο +0,13% και κεφαλαιοποίηση 2,43 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 20,04 ευρώ με πτώση -0,79% και κεφαλαιοποίηση 2,22 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,30 ευρώ με άνοδο +1,86% και κεφαλαιοποίηση 1,33 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 14,61 ευρώ με πτώση -1,28% και κεφαλαιοποίηση 1,99 δισ. ευρώ
Η μετοχή της Grivalia έκλεισε στα 11,08 ευρώ με άνοδο +2,03% και κεφαλαιοποίηση 1,07 δισεκ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 4,8250 ευρώ με άνοδο +0,52% και με την κεφαλαιοποίηση στα 250 εκατ. ευρώ
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0843 ευρώ με πτώση -0,35% με την κεφαλαιοποίηση 79 εκατ. ευρώ

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα το νέο 10ετές στο 3,57% - Ανησυχία για το εκλογικό αποτέλεσμα 

Σταθεροποίηση καταγράφεται και σήμερα στα ελληνικά ομόλογα, με το νέο 10ετές να βρίσκεται στην ζώνη του 3,57% μετά τις πρόσφατες πωλήσεις από ξένα χαρτοφυλάκια…που ανησυχούν για το εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.  
Να σημειωθεί ότι στον αέρα βρίσκεται η έκδοση του 7ετούς ομολόγου καθώς η απόδοση φθάνει στο 3,15% από 2,90% που θα επιδίωκε το ελληνικό δημόσιο οπότε αναβάλλεται για μετά τις ευρωεκλογές.
Επιδείνωση καταγράφεται στην Ιταλία με το 10ετές στο 2,75% καθώς έτοιμη για ακόμα μία σύγκρουση με τις Βρυξέλλες φαίνεται πως είναι η ιταλική κυβέρνηση, με τον αντιπρόεδρο της, Matteo Salvini, να προειδοποιεί ότι θα παραβούν τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ.
Στις 19 Οκτωβρίου το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78% βελτίωση περίπου 130 μονάδων βάσης.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας είχε υποχωρήσει στις 82 μονάδες βάσης.  

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 108,01 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 1,79% με απόδοση αγοράς 1,80% και απόδοση πώλησης 1,77%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 105,17 μονάδες βάσης και απόδοση 2,04%
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 104,65 μονάδες βάσης και απόδοση 2,43% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε 15 Απριλίου 2019 στο 2,13%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 102,78 μονάδες βάσης και απόδοση 2,84% με το ιστορικό χαμηλό 2,52% στις 15 Απριλίου 2019…
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 102,62 μονάδες βάσης και απόδοση 3,40% με απόδοση αγοράς 3,41% και απόδοση πώλησης 3,38%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 102,61 μονάδες βάσης και απόδοση 3,56% με απόδοση αγοράς 3,57% και απόδοση πώλησης 3,54%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 99,10 μονάδες βάσης και απόδοση 3,98%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 96,45 μονάδες βάσης και απόδοση 4,29%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 96,38 μονάδες βάσης και απόδοση 4,46%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 365 μονάδες βάσης
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 324 μονάδες βάσης από 319 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 3,24% ή 324 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Βελτίωση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης - Επιδείνωση στην Ιταλία 

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης ενώ επιδεινώση καταγράφεται στην Ιταλία με το 10ετές στο 2,75% με αφορμή τις δηλώσεις του Matteo Salvini καθώςπροειδοποίησε ότι θα παραβούν τους δημοσιονομικούς κανόνες στην περίπτωση που κριθεί απαραίτητο για την ενίσχυση της απασχόλησης..
Να σημειωθεί ότι στις 19 Οκτωβρίου είχε φθάσει έως το 3,78% το Ιταλικό 10ετές ομόλογο.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 14/5/2019 στο -0,08% με πρόσφατο υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 11 Ιουλίου του 2016 στο -0,1950%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,51% με το ιστορικό χαμηλό 0,491% σημειώθηκε στις 9 Μαΐου του 2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,14% με το ιστορικό χαμηλό στο 1,074% που  σημειώθηκε στις 8 Μαΐου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,97% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,87% που σημειώθηκε στις 3 Οκτωβρίου του 2016.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 2,75% και με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 1,40%.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης