Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέο κεφάλαιο στη διαμάχη ΗΠΑ - Κίνας, αποκλεισμός της Huawei από τον Trump - «Παράλογη απόφαση» απαντά ο κινεζικός κολοσσός

Νέο κεφάλαιο στη διαμάχη ΗΠΑ - Κίνας, αποκλεισμός της Huawei από τον Trump - «Παράλογη απόφαση» απαντά ο κινεζικός κολοσσός
Η Huawei είναι διατεθειμένη να συνεργαστεί με την αμερικανική κυβέρνηση για να βρεθούν «αποτελεσματικά μέτρα»
(upd) Νέο κεφάλαιο στην εμπορική διαμάχη ΗΠΑ - Κίνας ανοίγει η επιβολή κυρώσεων από τον Αμερικανό πρόεδρος Donald Trump στον κινεζικό τεχνολογικό κολοσσό Huawei.
O Trump υπέγραψε το εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο η αμερικανική κυβέρνηση κηρύσσει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ως προς τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα και αναγγέλλει τη λήψη μέτρων για την προστασία τους, κίνηση που ανοίγει τον δρόμο για να απαγορευτεί η πρόσβαση της εταιρείας- κολοσσού των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας Huawei.
Το διάταγμα απαγορεύει σε αμερικανικές εταιρείες τη χρήση τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού που η Ουάσινγκτον διατείνεται πως εγείρει απειλή για την εθνική ασφάλεια.
Το εκτελεστικό διάταγμα επικαλείται νόμο που δίνει στον αμερικανό πρόεδρο τη δυνατότητα να ρυθμίζει εμπορικά ζητήματα σε περίπτωση κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που απειλεί την ασφάλεια της χώρας.
Δίνει εντολή στο υπουργείο Εμπορίου και συναρμόδιες κρατικές υπηρεσίες να καταρτίσουν σχεδιασμούς για να εφαρμοστεί εντός 150 ημερών.
Το κείμενο, που βρισκόταν υπό εξέταση για έναν χρόνο και πλέον, έχει σκοπό να προστατευθεί η αλυσίδα εφοδιασμού από "ξένους αντιπάλους" που επιδιώκουν να παρεισφρήσουν στην "αλυσίδα εφοδιασμού της χώρας στα πεδία της πληροφορικής, των επικοινωνιών και των [συναφών] υπηρεσιών", σύμφωνα με τον υπουργό Εμπορίου Wilbur Ross, ο οποίος πρόσθεσε πως "υπό την ηγεσία του Τrump", οι Αμερικανοί θα μπορούν να νιώθουν εμπιστοσύνη πως "τα δεδομένα μας και οι υποδομές μας" προστατεύονται.

Huawei: Παράλογοι οι περιορισμοί

Τους «παράλογους περιορισμούς» ως προς την πρόσβασή της στην αμερικανική αγορά κατήγγειλε η κινεζική εταιρεία-κολοσσός των τηλεπικοινωνιών Huawei.
Η Huawei είναι διατεθειμένη να συνεργαστεί με την αμερικανική κυβέρνηση για να βρεθούν «αποτελεσματικά μέτρα για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των προϊόντων» και των υπηρεσιών που προσφέρει, ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.
«Εάν δεν επιτραπεί στη Huawei να δραστηριοποιείται στις HΠΑ, οι ΗΠΑ δεν θα γίνουν ασφαλέστερες ή ισχυρότερες· απεναντίας, αυτό θα περιορίσει τις ΗΠΑ σε κατώτερες αλλά ακριβότερες εναλλακτικές, αφήνοντας πίσω τη χώρα ως προς την ανάπτυξη των δικτύων τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς (5G) και εντέλει θα πλήξει τα συμφέροντα των αμερικανικών εταιρειών και των αμερικανών καταναλωτών», υποστηρίζει.
«Επιπλέον, οι παράλογοι περιορισμοί παραβιάζουν τα δικαιώματα της Huawei και εγείρουν επίσης πολλά άλλα σοβαρά νομικά ζητήματα», προσθέτει στην ανακοίνωση η διοίκηση του κινεζικού ομίλου.

Κόντρα στον Trump o Macron: Δεν θα επιβάλλουμε περιορισμούς σε τεχνολογικούς κολοσσούς όπως η Huawei

Η Γαλλία δεν έχει καμία πρόθεση να επιβάλλει περαιτέρω περιορισμούς σε τεχνολογικούς κολοσσούς όπως η Huawei, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron.
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του CNBC, στον απόηχο των νέων κυρώσεων που επέβαλε στην Huawei o Donald Trump, ο πρόεδρος Macron τόνισε ότι βρίσκονται ήδη σε ισχύ περιορισμοί οι οποίοι αφορούν αποκλειστικά την εθνική ασφάλεια και τίποτα περισσότερο.
«Δεν υπάρχει υπερβολικός προστατευτισμός για καμία μεγάλη τεχνολογική εταιρεία.,
Τις χρειαζόμαστε ισχυρές για να δημιουργήσουν το μάξιμουμ των θέσεων εργασίας», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.

Weidmann (Bundesbank): Μόνο χαμένοι από τους εμπορικούς πολέμους - Οι δασμοί αποδυναμώνουν την παγκόσμια οικονομία

Στο γεγονός ότι η γερμανική οικονομία είναι ευάλωτη απέναντι στις εμπορικές διαμάχες αναφέρθηκε σήμερα (16/5) ο πρόεδρος της Bundesbank, Jens Weidmann, τονίζοντας ότι υπάρχουν μόνο χαμένοι σε τέτοιες καταστάσεις.
Ειδικότερα, ο κ. Weidmann δήλωσε ότι «η δεκτικότητα της γερμανικής οικονομίας την καθιστά ιδιαίτερα αυάλωτη στις εμπορικές συγκρούσεις», ενώ παράλληλα πρόσθεσε ότι η Γερμανία «δεν ήταν επαρκώς προετοιμασμένη για την πρόκληση της ψηφιοποίησης και επιβαρυνόταν περαιτέρω από τη γήρανση της κοινωνίας».
Αναφορικά με τις τρέχουσες εμπορικές εντάσεις ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο, ο πρόεδρος της Bundesbank σχολίασε ότι η Γερμανία θα επηρεαστεί σε «μικρότερο βαθμό», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «η επιβολή δασμών από τις Ηνωμένες Πολιτείες στις αυτοκινητοβιομηχανίες θα πλήξει σημαντικά τους κατασκευαστές».
Παράλληλα, ο ίδιος προειδοποίησε ότι μία περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων θα διαταράξει τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, ενώ επεσήμανε ότι οι οικονομικές επιδόσεις έχουν ήδη σημειώσει επιβράδυνση κατά 0,5%.
«Τα αντίμετρα των άλλων χωρών είναι πιθανό να αποδυναμώσουν περαιτέρω την παγκόσμια οικονομία και το παγκόσμιο εμπόριο», υπογράμμισε ο κ. Weidmann, ο οποίος καταλήγει λέγοντας ότι «υπάρχουν μόνο χαμένοι στους εμπορικούς πολέμους».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης