Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σάλος από τους υπαινιγμούς Αυγενάκη (ΝΔ) περί νοθείας - Για σχέδια πολιτικής ανωμαλίας μιλά η κυβέρνηση - Αντιδρούν οι δικηγόροι

Σάλος από τους υπαινιγμούς Αυγενάκη (ΝΔ) περί νοθείας - Για σχέδια πολιτικής ανωμαλίας μιλά η κυβέρνηση - Αντιδρούν οι δικηγόροι
Αντιδρούν οι δικηγόροι στις δηλώσεις Αυγενάκη
(upd2) Σάλο έχουν προκαλέσει οι υπαινιγμοί του γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρη Αυγενάκη περί πιθανής αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος.
O υπουργός Εσωτερικών Αλ. Χαρίτσης κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αποδοκιμάσει τους ισχυρισμούς και τόνισε ότι αν δεν το πράξει, τότε σημαίνει ότι η ΝΔ έχει σχέδια για τεχνητή πολιτική ανωμαλία.

Πέραν των αντιδράσεων της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, οι δικηγορικοί σύλλογοι εξέφρασαν τη δυσφορία τους, ενώ τις χθεσινές δηλώσεις καταδίκασαν Κίνημα Αλλαγής και Ποτάμι.
Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδ. Γεωργιάδης μπορεί να μην υιοθέτησε τις δηλώσεις Αυγενάκη για αλλοίωση αποτελέσματος, ωστόσο κάλεσε τα στελέχη του κόμματος να γίνουν εκλογικοί αντιπρόσωποι, ενώ χαρακτήρισε «απατεώνα» τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Χαρίτσης: Εάν ο Μητσοτάκης δεν αποδοκιμάσει τους ισχυρισμούς Αυγενάκη, τότε είναι φανερό ότι η ΝΔ έχει σχέδιο πολιτικής ανωμαλίας

Στο θέμα της αμφισβήτησης του κύρους και της ασφάλειας της εκλογικής διαδικασίας από τον γραμματέα της ΝΔ επανέρχεται ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης με σημερινή δήλωσή του, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και για προσφυγή στη Δικαιοσύνη.
Ο κ. Χαρίτσης αναφέρει ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν αποδοκίμασε ακόμα τους χθεσινούς ισχυρισμούς του κ. Αυγενάκη και δηλώνει πως αν δεν το πράξει ούτε σήμερα «θα είναι πια φανερό ότι η ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας περιλαμβάνει ακόμα και σχεδιασμούς πρόκλησης τεχνητής πολιτικής ανωμαλίας».
Στη γραπτή δήλωσή του, ο υπουργός Εσωτερικών καλεί τις δημοκρατικές δυνάμεις «να πάρουν θέση και να διαφυλάξουν με κάθε τρόπο την ομαλότητα του πολιτικού κλίματος και το κύρος της ύψιστης δημοκρατικής».
Η πλήρης δήλωση του υπουργού Εσωτερικών είναι η εξής: «Με χθεσινή μου δήλωση, κάλεσα τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να τοποθετηθεί με σαφήνεια, αποδοκιμάζοντας χωρίς περιστροφές τους φαιδρούς ισχυρισμούς του γραμματέα του κόμματός του περί δήθεν "σχεδιασμών αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος".
Αντ' αυτού, οι απαράδεκτες δηλώσεις Αυγενάκη, όχι μόνο δεν έχουν ανασκευαστεί μέχρι τώρα από τη Νέα Δημοκρατία, αλλά τροφοδοτήθηκαν και από τη σημερινή, ακροδεξιάς κοπής, συνωμοσιολογία του κοινοβουλευτικού της εκπροσώπου κ. Τζαβάρα, που εμπλέκει πλέον ρητά ακόμα και τις υπηρεσίες του ΥΠΕΣ.
Εάν και σήμερα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν σταθεί στο ύψος που επιβάλλει ο θεσμικός του ρόλος και δεν αποδοκιμάσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τους άθλιους αυτούς ισχυρισμούς, θα είναι πια φανερό ότι η ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας περιλαμβάνει ακόμα και σχεδιασμούς πρόκλησης τεχνητής πολιτικής ανωμαλίας.
Αντίστοιχοι σχεδιασμοί αντιμετωπίζονται με τη θεσμική εγρήγορση κάθε δημοκράτη, αλλά, αν χρειαστεί, και με προσφυγή στη Δικαιοσύνη.
Καλώ πλέον όλες τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις της χώρας να πάρουν θέση και να διαφυλάξουν με κάθε τρόπο την ομαλότητα του πολιτικού κλίματος και το κύρος της ύψιστης δημοκρατικής διαδικασίας».

Αυγενάκης: Η κυβέρνηση προσπαθεί να αλλάξει την ατζέντα

Ότι προσπαθεί να αλλάξει την ατζέντα της πολιτικής συζήτησης κατηγορεί την κυβέρνηση ο γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας, Λευτέρης Αυγενάκης, στον απόηχο των αντιδράσεων που προκάλεσαν οι υπαινιγμοί του περί νοθείας του εκλογικού αποτελέσματος.
«Βλέπω τα πρωτοσέλιδα φιλοκυβερνητικών εφημερίδων. Μετά τα πούρα-κότερα του κ. Τσίπρα και τα 100σταρικα που μοίρασε στους χαμηλοσυνταξιούχους, τις αγκαλιές με τον Λυμπερόπουλο, το "Βατερλώ" στους Δήμους, προσπαθούν να μετατοπίσουν την ατζέντα.
Τους λέμε λοιπόν ότι οι εκλογές δεν είναι δημοσκόπηση, θα γίνουν, οι πολίτες θα προσέλθουν στις κάλπες παρά τις δυσκολίες που δημιουργούν οι κυβερνώντες και παντού θα υπάρχουν εκλογικοί αντιπρόσωποι της παράταξής μας», έγραψε στo Twitter ο Λ. Αυγενάκης.

Σαντορινιός: Η ΝΔ προσπαθεί να προετοιμάσει το κοινό της για το αποτέλεσμα των εκλογών

Στην προσπάθεια της ΝΔ να στρώσει το έδαφος για το αποτέλεσμα των εκλογών αποδίδει ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας, Νεκτάριος Σαντορινιός, τις δηλώσεις του Λευτέρη Αυγενάκη, περί σχεδίου αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος.
«Αυτό κι αν είναι λόγος να αντιληφθούν οι πολίτες ότι η ΝΔ δεν μπορεί να "παίξει" σε ένα πλαίσιο που καθορίζεται από τις αρχές της Δημοκρατίας.
Δεν μπορεί να μιλάς για νοθεία στη χώρα μας, που όλοι γνωρίζουμε πως όλα τα πολιτικά κόμματα αν μη τι άλλο διαχρονικά σέβονται το αποτέλεσμα των εκλογών.
Οι εποχές που με τα προ ΝΔ σχήματα ψήφιζαν και τα δέντρα έχουν περάσει ανεπιστρεπτί» ανέφερε ο ίδιος.
Ο κ. Σαντορινός ερμήνευσε τα παραπάνω λέγοντας ότι «έχουν πάρει τα μηνύματα και από τις δημοσκοπήσεις που έχουν στα χέρια τους και από τις συγκεντρώσεις που γίνονται όπου πηγαίνει ο πρωθυπουργός, όπου φαίνεται και ο παλμός και το πλήθος…
Αντίθετα οι συγκεντρώσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχουν ούτε παλμό ούτε πλήθος.
Προσπαθούν να προετοιμάσουν το κοινό τους και τα στελέχη τους γι' αυτό που θα δουν το βράδυ των Ευρωεκλογών» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας.

Οργή των δικηγορικών συλλόγων

Τη δυσφορία της για τις δηλώσεις του γραμματέα της ΝΔ, Λευτέρη Αυγενάκη, περί ενδεχομένης απόπειρας αλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος εξέφρασε η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας.
«Οι δημοκρατικοί θεσμοί στη χώρας μας έχουν βαθιά θεμελίωση, ως αποτέλεσμα των αγώνων και του δημοκρατικού φρονήματος του λαού μας» σημειώνει η Συντονιστική Επιτροπή και συνεχίζει: «Το εκλογικό αποτέλεσμα, ως αποτύπωση της κυρίαρχης βούλησης των πολιτών, εγγυάται πρωτίστως το έργο των αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής, που στην συντριπτική πλειοψηφία τους είναι δικηγόροι.
Αυτοί έχουν αποδειχθεί διαχρονικά εγγυητές των δημοκρατικών θεσμών και διαδικασιών».
Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι δικηγόροι, «οι χθεσινές δηλώσεις του γραμματέα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Λευτέρη Αυγενάκη, περί διάχυτης πληροφόρησης ότι κάποιοι είναι αποφασισμένοι να αλλοιώσουν το εκλογικό αποτέλεσμα στις προσεχείς εκλογές, στο βαθμό που αμφισβητούν το έργο των αντιπροσώπων της δικαστικής Αρχής, απέχουν της πραγματικότητας και αφήνουν εκτεθειμένους στην κοινή γνώμη, ως εκ της γενικότητάς τους, δικηγόρους, δικαστές, συμβολαιογράφους και λοιπές κατηγορίες δικαστικών αντιπροσώπων για συμμετοχή ή ανοχή σε τέτοιας υφής παράνομες και αντιδημοκρατικές πρακτικές.
Και ως εκ τούτου, αδικούν όχι μόνο τους δικαστικούς αντιπροσώπους, αλλά και τον ίδιο τον εκφραστή τους».
Κλείνοντας, η Συντονιστική Επιτροπή αναφέρει: «Οι Έλληνες δικηγόροι, αλλά και όλοι οι εκπρόσωποι της δικαστικής Αρχής, που κάτω από δύσκολες συνθήκες ανέλαβαν το ύψιστο αυτό καθήκον να διεξάγουν τις επικείμενες ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές και μάλιστα σε 39.063 εκλογικά τμήματα ανά την επικράτεια, εγγυώνται την άρτια από άποψη δημοκρατικής νομιμότητας διεξαγωγή τους» και σε αυτή την κατεύθυνση, αποτελεί υποχρέωση όλων των θεσμικών πολιτειακών παραγόντων, με τις πράξεις τους, αλλά και με τις δηλώσεις τους, να συμβάλουν στην ομαλή διεξαγωγή των εκλογών».

Παπαδημούλης: Η ΝΔ φοβάται ήττα στις ευρωεκλογές – Αυτό δείχνει η δήλωση Αυγενάκη περί νοθείας

Την θέση ότι η ΝΔ φοβάται ήττα στις ευρωεκλογές διατύπωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης αναφερόμενος στις χθεσινές δηλώσεις του γραμματέα της ΝΔ, Λ. Αυγενάκη περί νοθείας στις επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις.
«Η δήλωση του κ. Αυγενάκη ότι η ΝΔ φοβάται νοθεία, δείχνει ότι στην πραγματικότητα η ΝΔ φοβάται ήττα στις ευρωεκλογές» είπε ο κ.Παπαδημούλης μιλώντας σε  πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ που πραγματοποιήθηκε στο κινηματοθέατρο “ Αλέξανδρος” της Θεσσαλονίκης με τίτλο «Ήρθε η ώρα των πολλών - Έχουμε την δύναμη».
Ο κ. Παπαδημούλης έκανε λόγο για «ρεύμα ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με στόχο ένα πολύ καλό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές κι ένα σκαλοπάτι για μια νέα νίκη στις εθνικές εκλογές και μια νέα τετραετία με πρωθυπουργό Τσίπρα».
«Ο βασικός στόχος που έχουμε θέσει στην Ευρώπη να μην πλειοψηφήσει η συμμαχία δεξιάς-ακροδεξιάς και να μην είναι ο Βέμπερ, ο διάδοχος του Γιούνκερ είναι πια πολύ κοντά ώστε να γίνει πραγματικότητα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει μια ισχυρή ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο και θα διαμορφώσουμε μία ακόμη πλατιά και ισχυρή προοδευτική συμμαχία.
Η ακροδεξιά θα ανέβει αλλά δεν θα καταφέρει να γίνει ρυθμιστής όπως θα ήθελε και στην Ελλάδα, ήδη οι καταγγελίες του κ. Αυγενάκη περί δήθεν σχεδίου νοθείας δείχνουν ότι ούτε κι αυτοί δεν πιστεύουν στις δημοσκοπήσεις ή στις παλιότερες δηλώσεις τους περί θριάμβου της ΝΔ και περί συντριβής του ΣΥΡΙΖΑ.
Αλλά επειδή μας μένουν δέκα μέρες μέχρι τις ευρωεκλογές αυτό που τονίζω είναι “ συν Αθηνά και χείρα κίνει”.
Υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που μπορούμε να τους κερδίσουμε» τόνισε ο κ.Παπαδημούλης.
 
Κουβέλης: Έσχατο ατόπημα και επικίνδυνες ψευδείς ειδήσεις οι δηλώσεις Αυγενάκη περί νοθείας στις εκλογές

Για έσχατο ατόπημα και επικίνδυνες ψευδείς ειδήσεις έκανε λόγο ο υπουργός Ναυτιλίας, Φ. Κουβέλης αναφερόμενος στις δηλώσεις του γραμματέα της ΝΔ, Λ. Αυγενάκη περί νοθείας στις εκλογές.
Σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του 24/7 ο κ.Κουβέλης αφού υποστήριξε ότι «η νοθεία στην οποία αναφέρθηκε αποτελεί απειλή κατά του δημοκρατικού πολιτεύματος» κάλεσε αφενός τον κ.Αυγενάκη, αν έχει στοιχεία να τα καταθέσει και αφετέρου τον Κ. Μητσοτάκη να τοποθετηθεί επί του θέματος και να πει αν ταυτίζεται με τις δηλώσεις του γραμματέα του κόμματος του.

Μαυρωτάς: Οι δηλώσεις Αυγενάκη περί νοθείας περισσότερο κάνουν ζημιά παρά ευνοούν τη ΝΔ

Την θέση ότι οι δηλώσεις του γραμματέα της ΝΔ, Λ. Αυγενάκη περί νοθείας στις εκλογές περισσότερο ζημιά κάνουν παρά ευνοούν τη ΝΔ διατύπωσε ο βουλευτής και αντιπρόεδρος του Ποταμιού, Γ. Μαυρωτάς.
Σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο 24/7 ο κ.Μαυρωτάς υποστήριξε ότι πρόκειται για δηλώσεις συσπείρωσης του εκλογικού σώματος της ΝΔ, παρά ότι υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις για αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος.
«Αυτό το ενδεχόμενο (της αλλοίωσης) έχει φύγει από το μυαλό των ψηφοφόρων, όπως ισχύει και για τις πανελλήνιες εξετάσεις που χρησιμοποίησε ως παράδειγμα» είπε ο κ.Μαυρωτάς.

Τι δήλωσε χθες ο Λ. Αυγενάκης και η αντίδραση Χαρίτση

«Υπάρχει ο φόβος και η αίσθηση -δεν νομίζω ότι θα γίνουν συντονισμένες ενέργειες από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, αλλά υπάρχει διάχυτη η πληροφόρηση – ότι κάποιοι είναι αποφασισμένοι, εάν τα καταφέρουν και εάν τους το επιτρέψουμε ακόμα και να αλλοιώσουν τα εκλογικά αποτελέσματα, δηλαδή την άποψη των Ελλήνων πολιτών.
Τους λέμε, λοιπόν, ότι η Νέα Δημοκρατία θα είναι εκεί», δήλωσε ο γραμματέας της ΝΔ.
Σε νέα ερώτηση από τους δημοσιογράφους, για το εάν συνειδητά και ως γραμματέας της ΝΔ λέει ότι υπάρχει συζητηση και υποψία νοθείας, ο κ.Αυγενάκης επανέλαβε την τοποθέτηση του ότι «υπάρχει διάχυτη η πληροφόρηση -επαναλαμβάνω δεν έχουμε, ούτε πιστεύουμε ότι υπάρχει συντονισμένη ενέργεια από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ - αλλά υπάρχει η διάθεση από ορισμένους, που κινούνται σε αυτό τον χώρο, να αλλοιώσουν το εκλογικό αποτέλεσμα, αυτό δεν θα επιτραπεί».
«Είχαμε αφήσει τις εποχές της βίας και της νοθείας πίσω μας, που ψήφιζαν μέχρι και τα δέντρα, και που η παλιά παράταξη του κ. Αυγενάκη ήταν πρωτεργάτης», είπε χαρακτηριστικά η βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ. Εύη Χριστοφιλοπούλου η οποία ήταν καλεσμένη στην ίδια εκπομπή στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.
Για «σοβαρό θεσμικό ατόπημα», έκανε λόγο ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, σε δήλωση - απάντηση στον γραμματέα της ΝΔ, Λευτέρη Αυγενάκη.
Ο αρμόδιος για τη διεξαγωγή των εκλογών υπουργός σημείωσε ότι ο κ. Αυγενάκης «τοποθετούμενος με αδιανόητη ευτέλεια και θεσμική ανευθυνότητα διατύπωσε παντελώς ανυπόστατους ισχυρισμούς».
Ο κ. Χαρίτσης εξέφρασε την ελπίδα ότι οι απόψεις αυτές δεν εκφράζουν συνολικά τη ΝΔ, ενώ δηλώνει ότι αναμένει από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προβεί σε κατηγορηματική αποδοκιμασία των δηλώσεων του γραμματέα του κόμματός του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης