Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έρευνα του FBI για δωροδοκίες των J&J, Siemens, GE και Philips στη Βραζιλία

Έρευνα του FBI για δωροδοκίες των J&J, Siemens, GE και Philips στη Βραζιλία
Βραζιλία: FBI κατά Johnson & Johnson, Siemens GE και Philips για δωροδοκίες
Έρευνες στις πολυεθνικές Johnson & Johnson, Siemens, General Electric και Philips διεξάγει το FBI (Ομοσπονδιακή αστυνομία των ΗΠΑ) για χρηματισμούς αξιωματούχων που φέρονται να έκαναν στο πλαίσιο ενός σχεδίου που αφορά πωλήσεις ιατρικού εξοπλισμού στη Βραζιλία, δήλωσαν δύο ανακριτές της χώρας στο Reuters.
Οι επιχειρήσεις κατηγορούνται από τους Βραζιλιάνους εισαγγελείς για τη χορήγηση παράνομων απολαβών σε κυβερνητικούς αξιωματούχους με στόχο την εξασφάλιση πλουσιοπάροχων συμβάσεων σε προγράμματα δημόσιας υγείας σε όλη τη χώρα τις τελευταίες δύο δεκαετίες.
Οι αρχές της Βραζιλίας αναφέρουν ότι περισσότερες από 20 εταιρείες ενδέχεται να έχουν συμμετάσχει σε "σύμπραξη" που περιελάμβανε δωροδοκίες και χρέωση ιατρικού εξοπλισμού στο βραζιλιάνικο δημόσιο, σε τιμές σαφώς υψηλότερες της αγοράς.
Οι συγκεκριμένες τέσσερις πολυεθνικές, με συνδυασμένη κεφαλαιοποίηση αγοράς ύψους σχεδόν 600 δισεκ. δολαρίων, είναι οι μεγαλύτερες ξένες επιχειρήσεις που θα διερευνηθούν σε μια πρωτοφανή έρευνα κατά της διαφθοράς στη Βραζιλία τα τελευταία χρόνια.
Οι μεγάλες αμερικανικές και ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που θα διαπιστωθεί ότι έχουν διαπράξει αδικήματα στη Βραζιλία θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν σοβαρά πρόστιμα και άλλες κυρώσεις στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον ισχύοντα αμερικανικό νόμο FCPA.
Από το 1977 οπότε θεσμοθετήθηκε, ο νόμος αυτός έχει καταστήσει παράνομο για τους αμερικανούς πολίτες, τις αμερικανικές εταιρείες ή τις αλλοδαπές εταιρείες των οποίων οι κινητές αξίες είναι εισηγμένες στις Ηνωμένες Πολιτείες να δωροδοκούν ξένους αξιωματούχους προκειμένου να κερδίσουν δημόσιες συμβάσεις.
Οι βραζιλιάνικες αρχές αναφέρουν ότι μάρτυρες ανέφεραν ανάλογες υποθέσεις δωροδοκίας στη λατινοαμερικανική χώρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης