Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ποια θα είναι τα επόμενα βήματα του Draghi, μετά την ΕΚΤ – Θα αναλάβει πολιτικό ρόλο στην Ιταλία ή θέση σε διεθνή οργανισμό;

tags :
Ποια θα είναι τα επόμενα βήματα του Draghi, μετά την ΕΚΤ – Θα αναλάβει πολιτικό ρόλο στην Ιταλία ή θέση σε διεθνή οργανισμό;
Στην Ιταλία υπάρχουν σενάρια περί εμπλοκής του Draghi στην πολιτική ζωή της χώρας
Έντονη φημολογία έχει αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα για τα επόμενα βήματα του  Mario Draghi, μετά την αποχώρησή του από την προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), σε περίπου πέντε μήνες τον Οκτώβριο 2019.
Στην Ιταλία, μάλιστα υπήρξε σεναριολογία περί εμπλοκής του στην πολιτική ζωή της χώρας, η οποία επιτάθηκε από τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Giovanni Tria ότι η συμβολή του θα μπορούσε να ήταν σημαντική.
Ο 72χρονος Draghi δήλωσε από την πλευρά του ότι «δεν έχει καθόλου σχέδια για το μέλλον».
Ωστόσο, όπως παρατηρεί το Bloomberg, η πλούσια σταδιοδρομία του για πάνω από τρεις δεκαετίες στη χάραξη οικονομικών πολιτικών στη Ρώμη, την Ουάσινγκτον και τη Φρανκφούρτη δεν προμηνύει κάποιου είδους «συνταξιοδότηση».
«Είναι ακόμα τόσο γεμάτος ενέργεια και ζωή που δεν τον βλέπω πραγματικά να συνταξιοδοτηθεί για να γράψει τα απομνημονεύματά του», δήλωσε ο Francesco Papadia, πρώην στέλεχος της ΕΚΤ και ανώτερος συνεργάτης του  Bruegel.
«Όλοι οι δρόμοι είναι ανοιχτοί για αυτόν στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, πόσο μάλλον στην ακαδημαϊκή ζωή», πρόσθεσε. 

Πολιτικός ρόλος στην  Ιταλία

Οι μελλοντικές ευκαιρίες «απασχόλησης» θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν πολιτικό ρόλο στην Ιταλία, θέση ευθύνης σε έναν διεθνή οργανισμό ή άλλα καίρια πόστα σε τράπεζες και πανεπιστήμια.
Η Ιταλία στην ιστορία της είχε αρκετές κυβερνήσεις υπό την ηγεσία των τεχνοκρατών σε περιόδους κρίσης και ο Draghi θα ήταν κατάλληλος σε περίπτωση μίας τέτοιας ανάγκης.
Μια τέτοια κατάσταση θα μπορούσε να διαμορφωθεί με την εκπνοή της θητείας του Draghi στην ΕΚΤ και σε μία ξαφνική παραίτηση του πρωθυπουργού της Ιταλίας Giuseppe Conte, λόγω διαφορών και αντιθέσεων εντός της κυβέρνησης συνασπισμού για τον προϋπολογισμό.
Το εν λόγω ενδεχόμενο συναντά βέβαια δυσκολίες, λόγω των κομμάτων που απαρτίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό (Lega, Κίνημα Πέντε Αστέρων).
Πάντως ο πρώην πρωθυπουργός Silvio Berlusconi επανέλαβε την έκκλησή του, να αναλάβει το συγκεκριμένο αξίωμα ο Draghi.  
«Ο Draghi είναι ο σωστός άνθρωπος για μια θέση υψηλής ευθύνης στην Ιταλία», δήλωσε ο Berlusconi σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Il Mattino.
«Το επαναλαμβάνω σήμερα και ελπίζω ότι μπορεί να συμβεί», συμπλήρωσε.
Ο κεντρικός τραπεζίτης αρνήθηκε προηγουμένως επανειλημμένα ότι θα μπορούσε να εγκαταλείψει την ΕΚΤ νωρίτερα για να γίνει πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας.
Όταν ο σημερινός αρχηγός του ιταλικού κράτους, Sergio Mattarella, τερματίσει τη θητεία του το 2022, δεν θα έχει βέβαια τους ίδιους περιορισμούς.
Πάντως τη θέση αυτή καταλαμβάνουν συνήθως πολιτικοί ενώ η σημερινή σύνθεση του ιταλικού Κοινοβουλίου, θέτει νέες δυσκολίες.
Εάν υπάρξουν πρόωρες εκλογές πριν από το 2022 κανείς δεν μπορεί να  αποκλείσει τίποτα.
Το σενάριο αυτό θα απαιτούσε οι πρόωρες κάλπες να στηθούν μέχρι τον Ιούλιο του 2021, καθώς το ιταλικό Σύνταγμα εμποδίζει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να διαλύσει τη Βουλή, κατά τους τελευταίους έξι μήνες της θητείας του.
O Mario Draghi θα μπορούσε να έχει και έναν άλλο ρόλο σε διεθνή ή ευρωπαϊκό θεσμικό όργανο.

Επιστροφή στις τράπεζες

Η επιστροφή στην Ουάσινγκτον, όπου υπηρέτησε ως εκπρόσωπος της Ιταλίας στην Παγκόσμια Τράπεζα, δεν μπορεί να περιλάβει την αντικατάσταση της Γενικής Διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Crhistine Lagarde, επειδή ξεπερνά το όριο ηλικίας, που έχει ορίσει το ΔΝΤ για τη θέση αυτή. 
Μία άλλη θέση ευθύνης, αυτή του επικεφαλής της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS) κατελήφθη από τον Augustin Carstens.
Οι θέσεις «απασχόλησης» της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι σχεδιασμένες για πολιτικούς και όχι για κεντρικούς τραπεζίτες.
Ο Draghi αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο La Sapienza της Ρώμης στη δεκαετία του 1970 και έκανε διδακτορικό στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης.
Από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 έως τις αρχές της δεκαετίας του 1990, κατείχε  θέσεις καθηγητή στα πανεπιστήμια του Τρέντο, της Πάντοβα και της Βενετίας αλλά και στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας.
Ένας ακαδημαϊκός ρόλος γι 'αυτόν θα ήταν εύκολο να έρθει, είτε στην Ιταλία είτε στο εξωτερικό.
Αρκετοί πρώην συνάδελφοι του Draghi έχουν κάνει καριέρα στα χρηματοπιστωτικά.
Ο ίδιος ο Draghi ήταν αντιπρόεδρος της Goldman Sachs International για τρία χρόνια.
Μια επιστροφή στην τράπεζα θα απαιτούσε σημαντική περίοδο αναμονής.
Ακόμη και μετά, θα μπορούσε να προκαλέσει αντιπαραθέσεις, όπως φάνηκε όταν ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jose Manuel Barroso μετακόμισε στην Goldman Sachs.
Εντούτοις, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πιθανότατα θα «έκαναν ουρά», προκειμένου να προσλάβουν τον Draghi για τις γνώσεις του.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης