Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σημίτης: Η αλλαγή του κράτους είναι βασική προϋπόθεση για την έξοδο από την κρίση

Σημίτης: Η αλλαγή του κράτους είναι βασική προϋπόθεση για την έξοδο από την κρίση
Ο κ. Σημίτης τονίζει πως είναι απαραίτητη η ριζική αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα,
Βασική προϋπόθεση για την έξοδο από την κρίση είναι η αλλαγή της λειτουργίας του κράτους, σημειώνει σε άρθρο του στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής» ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.
Βασική προϋπόθεση, επισημαίνει ο πρώην  πρωθυπουργός, είναι η δραστική μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και η ενσωμάτωση της στη νέα εποχή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης – αυτός είναι κύριος μοχλός για την επιτυχία κάθε αναπτυξιακής προσπάθειας.
Έργο της δημόσιας διοίκησης είναι να εντοπίζει τα προβλήματα, που παρουσιάζονται στη λειτουργία του κράτους και να εργάζεται για την επίλυσή τους, υποστηρίζει ο κ. Σημίτης.
Μέσο επίλυσής τους είναι τα «Σχέδια Δράση» που έχουν διφυή συμβολή στη χάραξη και στην υλοποίηση.
Η ποιότητα της διοίκησης καθορίζεται από την ποιότητα τόσο της πολιτικής που εφαρμόζεται όσο κι από το έργο που καλείται από τη νομοθεσία να εφαρμόσει.
Αλλοπρόσαλλες πολιτικές και αντιφατικές νομικές υποχρεώσεις έχουν ως αναπόφευκτη συνέπεια, καθυστερήσει, σύγχυση για το πρακτέο, απραξία και τη γενικότερη αδυναμία δράσης.
Ο πρώην πρωθυπουργός σημειώνει ότι, η πρόσληψη εκτάκτων υπαλλήλων είναι η μέθοδος που εφαρμόστηκε επανειλημμένα από τη σημερινή κυβέρνηση, «ώστε να διορισθούν οπαδοί και φίλοι».
Σκόπιμο είναι γι’ αυτό να εξετασθεί αν θα πρέπει το ΑΣΕΠ να μετασχηματιστεί σε Ανεξάρτητη Αρχή, υπεύθυνη για το σύνολο των δράσεων διοίκησης του ανθρώπινου δυναμικού.
Ο κ. Σημίτης τονίζοντας πως είναι απαραίτητη η ριζική αναδιάρθρωση του δημόσιου  τομέα, υπογραμμίζει πως το κύριο θέμα είναι να υπάρξει ένα νέο πνεύμα διοίκησης, που θα υπηρετεί τους στόχους που θέτει η κοινωνία και όχι τα συμφέροντα και τις ιδιοτελείς επιδιώξεις των εκάστοτε πολιτικών ηγεσιών και διαφόρων κοινωνικών ομάδων.
Η διοίκηση ελάχιστα ασχολείται με σχέδια δράσης και αποτελούν ένα ελάχιστο ποσοστό του παραγόμενου έργου, αναφέρει ο πρώην πρωθυπουργός.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης