Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Οι Ευρωπαίοι έδειξαν πίστη στο σχέδιο της ΕΕ - Τι λένε οι ειδικοί για τις ευρωεκλογές

CNBC: Οι Ευρωπαίοι έδειξαν πίστη στο σχέδιο της ΕΕ - Τι λένε οι ειδικοί για τις ευρωεκλογές
Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δείχνει ότι οι Ευρωπαίοι έχουν πίστη στο σχέδιο της ΕΕ, τονίζουν οι ειδικοί στο «CNBC»
Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δείχνει ότι οι Ευρωπαίοι έχουν πίστη στο σχέδιο της ΕΕ, εκτιμούν οι ειδικοί, παρά το γεγονός ότι τα παραδοσιακά κόμματα του κέντρου έχασαν έδαφος από τους ευρωσκεπτικιστικούς και εθνικιστικούς αντιπάλους τους.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα του «CNBC», οι Ευρωπαίοι ψηφοφόροι παρέδωσαν ένα κατακερματισμένο αποτέλεσμα τη νύχτα της Κυριακής, πράγμα που σημαίνει ότι η σύνθεση του κοινοβουλίου της ΕΕ θα εμφανίζεται πιο διαιρεμένη τα επόμενα πέντε χρόνια.
Ορισμένοι εθνικιστές και αντιεξουσιαστές υποψήφιοι αποκόμισαν ισχυρά κέρδη, ενώ τα Φιλελεύθερα και τα Πράσινα κόμματα «έκοψαν» επίσης ψήφους από το μπλοκ του κέντρου.
Παρά την ισχυρή εμφάνιση των εθνικιστικών και ακροδεξιών ομάδων, εμπειρογνώμονες δήλωσαν στο «CNBC» ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να έχει σημαντικά επίπεδα υποστήριξης.
«Νομίζω ότι η προσέλευση των ψηφοφόρων δείχνει ότι οι άνθρωποι εξακολουθούν να ενδιαφέρονται για την ΕΕ και το τι κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε στο «CNBC» η Anna Rosenberg, επικεφαλής Ευρώπης και Ηνωμένου Βασιλείου στο think-tank Signum Global.
«Δείχνει μια τάση που, αντί να αποδυναμώσει, θα ενδυναμώσει», πρόσθεσε η Rosenberg.
Η ίδια, επικαλούμενη την αύξηση του μεριδίου των Πρασίνων, εκτίμησε ότι η νέα αναδιάρθρωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα βοηθήσει την ΕΕ να καταστεί παγκόσμιος παράγοντας στη διαχείριση ζητημάτων όπως η αλλαγή του κλίματος.
Η στήριξη στα δεξιά λαϊκίστικα κόμματα είχε «υπερεκτιμηθεί», πρόσθεσε η Rosenberg, και ενώ ορισμένες χώρες έχουν δει αύξηση των εθνικιστών, δεν αποτελεί «ευρωπαϊκή τάση».
Εν τω μεταξύ, ο Vasileios Gkionakis, παγκόσμιος επικεφαλής στρατηγικής FX στη Lombard Odier & Cie, σημείωσε ότι παρόλο που οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι «έκοψαν» ψήφους από το κέντρο, και τα δύο είναι κόμματα που τάσσονται υπέρ του ευρωπαϊκού σχεδίου.
«Οι προσδοκίες έκαναν λόγο για μια σχετικά σημαντική αύξηση των λαϊκίστικων και εθνικιστικών κομμάτων που δεν αποδείχθηκαν αληθινές», πρόσθεσε ο ίδιος.
Η Ιταλία αποτελεί εξαίρεση, καθώς είδε μια σημαντική αύξηση της υποστήριξης του εθνικιστικού κόμματος Lega του Matteo Salvini.
Παρόλο που υπάρχει «σίγουρα ένα ζήτημα» όσον αφορά την Ιταλία, ανέφερε ο Gkionakis, συνολικά το αποτέλεσμα ήταν «θετικό» για την ΕΕ.
Ο Daniel Gros, διευθυντής του Κέντρου Ευρωπαϊκών Πολιτικών Μελετών, συμφώνησε:
«Οι ηγέτες πρέπει να ξεκινήσουν να συνειδητοποιούν ότι ίσως οι άνθρωποι έχουν αποδεχθεί την Ευρώπη, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις θέλουν μια διαφορετική Ευρώπη - οι Βρυξέλλες πρέπει να το λάβουν υπόψη».
Ο Gros σημείωσε, επίσης, ότι το γεγονός ότι δεν υπήρξε σαφής νικητής, θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα όσον αφορά την επιλογή νέας ηγεσίας για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Νομίζω (θα είναι) κάποιος από ένα κόμμα με ισχυρή παρουσία σε αυτό το κοινοβούλιο, ίσως Φιλελεύθερος ή Πράσινος», είπε. «Χρειαζόμαστε κάποιον που μπορεί να ενώσει αυτά τα κόμματα, επειδή έχουμε διαφορετικούς συνασπισμούς για διαφορετικά θέματα και ποτέ δεν ξέρουμε τι θα φέρει η επόμενη κρίση και γι’ αυτό χρειαζόμαστε πραγματικά κάποιον που μπορεί να ενώσει τους ανθρώπους».

«Αποφασιστική στιγμή»

Η Susi Dennison, συνεργάτης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων (ECFR), δήλωσε στο «CNBC» ότι είναι επιφυλακτική απέναντι στις ελπίδες για ένα ενοποιημένο μέλλον και ότι οι Βρυξέλλες έχουν αφεθεί σε ένα «πολύ ασταθές μετεκλογικό περιβάλλον».
«Υπάρχει αυτή η πραγματική αποσύνδεση μεταξύ του πολιτικού συστήματος και των ψηφοφόρων και νομίζω ότι υπάρχει μια πραγματική πρόκληση τώρα για τα κόμματα, τόσο στη φιλοευρωπαϊκή όσο και στην αντιευρωπαϊκή πλευρά, όσον αφορά το πώς θα το επιτύχουν αυτό», ανέφερε.
«Δεν νομίζω ότι υπάρχουν εγγυήσεις ότι τα (αντιευρωπαϊκά) κόμματα (…) θα μπορέσουν πραγματικά να καταλήξουν σε έναν τρόπο συνεργασίας κοινοβούλιο», τόνισε η ίδια.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, το ECFR δημοσίευσε έρευνα που έδειχνε ότι οι περισσότεροι Ευρωπαίοι πιστεύουν ότι η ΕΕ θα μπορούσε να καταρρεύσει μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες.
«Οι Ευρωπαίοι πιστεύουν ότι αυτή είναι μια αποφασιστική στιγμή για το μέλλον του ευρωπαϊκού σχεδίου και... δεν είναι σίγουροι ποιος δρόμος θα ακολουθηθεί», πρόσθεσε η Dennison.

Εκκλήσεις για αλλαγή

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η ΕΕ μπορεί να αντέξει οικονομικά να εφησυχάσει, προειδοποιεί άλλος αναλυτής.
«Κάποιες από αυτές τις αλλαγές που βλέπουμε στο περιθώριο μάς λένε ότι η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει», δήλωσε ο Guy Miller, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στη Zurich Insurance, επικαλούμενος το δημοψήφισμα για το Brexit του 2016, όπου η πλειοψηφία των Βρετανών ψηφοφόρων απέρριψε την ΕΕ.
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι υπάρχει τώρα «η εκτίμηση από την πλευρά της Ευρώπης» ότι οι πολίτες απαιτούν να ακουστούν.
Η προσδοκία είναι ότι η ΕΕ θα προχωρήσει προς το όραμα του Γάλλου προέδρου, Emmanuel Macron, για μια πιο ενωμένη Ευρώπη, δήλωσε ο Miller, «υπό την προϋπόθεση ότι θα μπορέσει να προσφέρει μια πραγματική αίσθηση του οράματος».

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης