Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οριακή άνοδος στις ευρωαγορές στον απόηχο των εκλογών - Στο +0,5% ο DAX, σχεδόν αμετάβλητο το ευρώ

Οριακή άνοδος στις ευρωαγορές στον απόηχο των εκλογών - Στο +0,5% ο DAX, σχεδόν αμετάβλητο το ευρώ
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κατέγραψε άνοδο 0,2% κι έκλεισε στις 376,5 μονάδες
Με οριακά κέρδη έκλεισαν σήμερα (27/5/2019) τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στον απόηχο των ευρωεκλογών, ενώ η αγορά του Λονδίνου παρέμεινε κλειστή λόγω αργίας.
Κλειστή παραμένει και η Wall Street, λόγω της αργίας της «Ημέρας Μνήμης» για τους πεσόντες στις ΗΠΑ.
Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών έδειξε ότι τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα παραμένουν ισχυρά, παρά τα σημαντικά μειωμένα ποσοστά τους και την ενδυνάμωση των εθνικιστικών και ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κατέγραψε άνοδο 0,2% κι έκλεισε στις 376,5 μονάδες.


Ο κλάδος αυτοκινήτων κατέγραψε ισχυρά κέρδη 1,4%, καθώς η Fiat Chrysler επιβεβαίωσε ότι έχει υποβάλει πρόταση για συγχώνευση με τη Renault, σε μια κίνηση που θα μπορούσε να δημιουργήσει την τρίτη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο.
Η μετοχή της ιταλο-αμερικανικής Fiat Chrysler κατέγραψε «άλμα» 8% στο Μιλάνο, ενώ της γαλλικής Renault «εκτοξεύτηκε» κατά 12%.
Ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη ενισχύθηκε κατά 0,5% κι έκλεισε στις 12.071,18 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι σημείωσε άνοδο 0,37% στις 5.336,19 μονάδες.



Η προσοχή των επενδυτών εστιάζεται σε μεγάλο βαθμό στα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, εν μέσω ανόδου των Πρασίνων και των Φιλελεύθερων, την ίδια στιγμή που τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα στη Βρετανία και τη Γαλλία διατήρησαν την ανοδική τάση που είχαν αποκομίσει στις προηγούμενες εκλογές.
Το κόμμα «Brexit» του Nigel Farage στη Βρετανία επικράτησε άνετα απέναντι στα δύο κύρια κόμματα της χώρας, ενώ ο «Εθνικός Συναγερμός» της Marine Le Pen στη Γαλλία κέρδισε το κεντρώο κόμμα του προέδρου Emmanuel Macron.
«Με το ποσοστό συμμετοχής να είναι μεγαλύτερο από το 50%, οι ευρωεκλογές αποδείχθηκαν σημαντικότερο γεγονός απ' ό,τι συνήθως», σχολίασε σε σημείωμά του ο αναλυτής της ING Robert Carnell, ο οποίος πρόσθεσε ότι «ακόμα και με την αύξηση των εδρών από το βρετανικό κόμμα Brexit, το ευρωκοινοβούλιο παραμένει ένας φιλοευρωπαϊκός θεσμός».
Όπως τονίζουν οι αναλυτές, ο αντίκτυπος που θα έχει στην Ευρώπη το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών μακροπρόθεσμα παραμένει ασαφής.
«Είναι δύσκολο να προβλέψουμε τι θα γίνει με το Brexit, την πολιτική κατάσταση στην Ιταλία και τις εκλογές στην Ελλάδα κοιτώντας απλώς τον αριθμό των ψήφων», ανέφερε ο αναλυτής της Barclays, Shin Kadota, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «ενδέχεται να μη δούμε μία άμεση αντίδραση από τις αγορές, καθώς το αποτέλεσμα των εκλογών θα πρέπει να εισχωρήσει πρώτα πριν αρχίσει να έχει πολιτικό αντίκτυπο στις διάφορες χώρες».
Από την άλλη, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο έκλεισε με πτώση 0,06% στις 20.363,13 μονάδες, χάνοντας τα κέρδη που κατέγραφε νωρίτερα, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμφανίζεται ανοιχτή στην πιθανότητα να ξεκινήσει τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για την Ιταλία, και μάλιστα στις 5 Ιουνίου 2019, όπως αναφέρουν δημοσιογραφικές πηγές από τις Βρυξέλλες.


Σε μία τέτοια περίπτωση η χώρα θα βρεθεί -εφόσον «καταδικαστεί»- αντιμέτωπη με υψηλό πρόστιμο, ύψους 3,5 δισ. ευρώ, αλλά και «πάγωμα» στη λήψη κεφαλαίων από την ΕΕ.
Σημαντική επιδείνωση κατέγραψε και η αγορά ιταλικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να «εκτοξεύεται» στο 2,69%, από 2,550% στο προηγούμενο κλείσιμο.


Την ίδια ώρα, το ευρώ παραμένει οριακά αμετάβλητο έναντι του αμερικανικού δολαρίου, υποχωρώντας συγκεκριμένα κατά 0,1% στο 1,119 δολ., παραμένοντας πάνω από τα χαμηλά δύο ετών στα οποία βρέθηκε την περασμένη Πέμπτη (23/5).
Όπως τονίζει ο αναλυτής συναλλαγμάτων της MUFG Bank, Minori Uchida, «η προσοχή των επενδυτών αναμένεται να επιστρέψει στις εμπορικές διαπραγματεύσεις Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας».
Χθες (26/5) ο ιδρυτής του κινεζικού κολοσσού Huawei, Ren Zhengfei, δήλωσε ότι παρά τον εμπορικό πόλεμο του Πεκίνου με την Ουάσιγκτον, ο ίδιο τάσσεται κατά οποιωνδήποτε ενδεχόμενων αντίμετρων της Κίνας εις βάρος της Apple.
Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, άσκησε πιέσεις σήμερα προς την Ιαπωνία ώστε να ισορροπήσει άμεσα το εμπορικό πλεόνασμα μεταξύ των δύο χωρών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης