Τελευταία Νέα
Πολιτική

Εκλογές στις 7/7 μετά τον θρίαμβο της ΝΔ - Στο 33,12% έναντι 23,8% του ΣΥΡΙΖΑ – Χάνει την έδρα ο Βαρουφάκης, με 8 η ΝΔ

Εκλογές στις 7/7 μετά τον θρίαμβο της ΝΔ - Στο 33,12% έναντι 23,8% του ΣΥΡΙΖΑ – Χάνει την έδρα ο Βαρουφάκης, με 8 η ΝΔ
Οι εκπλήξεις και οι συντριβές – Τα αποτελέσματα
(upd) Στις 7 Ιουλίου θα διεξαχθούν οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές, τις οποίες αναγκάστηκε επί της ουσίας να προκηρύξει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας λόγω της συντριπτικής ήττας που υπέστη στην πρόσφατη αναμέτρηση των ευρωεκλογών.
Η ημερομηνία αυτή κλείδωσε καθώς στις 2 Ιουλίου ολοκληρώνονται οι πανελλαδικές εξετάσεις και η κυβέρνηση δεν θέλει σε καμία περίπτωση να διαταράξει το πρόγραμμα των εξετάσεων.
Σε κάθε περίπτωση η ακριβής ημερομηνία των εκλογών θα ανακοινωθεί - κατά πάσα πιθανότητα - το βράδυ της ερχόμενης Κυριακής 1 Ιουνίου με την ολοκλήρωση του δεύτερου γύρου των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών και αφού ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλο προκειμένου να ζητήσει τη διάλυση της Βουλής και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι πρόωρες εκλογές είναι συνέπεια της θριαμβευτικής νίκης που πέτυχε η ΝΔ στις ευρωεκλογές του 2019.
Με την ενσωμάτωση στο 93,76% η ΝΔ προηγείται με 33,12% έναντι 23,80% του ΣΥΡΙΖΑ.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαφορά που έχει καταγραφεί ποτέ, ακόμη και μετά το 2004, όταν η Νέα Δημοκρατία είχε νικήσει με διαφορά 8,7%.
Τρίτο κόμμα είναι το ΚΙΝΑΛ με 7,69%, με το ΚΚΕ να έπεται με 5,38% και τη Χρυσή Αυγή πέμπτη με 4,86%.
Στην Ευρωβουλή - βάσει των αποτελεσμάτων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή – εισέρχεται ο Κ. Βελόπουλος με την Ελληνική Λύση, η οποία λαμβάνει 4,15% ενώ το ΜεΡΑ25 του Γ. Βαρουφάκη δεν καταφέρνει να εξασφαλίσει το 3% που του δίνει το δικαίωμα να εκλέξει ευρωβουλευτή


 

Δεν εκλέγει ευρωβουλευτή το ΜεΡΑ25

Δεν επιβεβαιώθηκε τελικά η είσοδος του ΜεΡΑ25 του Γ. Βαρουφάκη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθώς σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα το κόμμα του πρώην ΥΠΟΙΚ βρίσκεται στο 3% και δεν καταφέρνει να εκλέξει ευρωβουλευτή.
Με την ενσωμάτωση στο 93,76% το ΜεΡΑ25 λαμβάνει 3%.
Βάσει των δεδομένων που υπάρχουν μέχρι στιγμής η ΝΔ εκλέγει 8 ευρωβουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ 6, το Κίνημα Αλλαγής 2, όσους και το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή, ενώ έναν ευρωβουλευτή εκλέγει η Ελληνική Λύση του Κ. Βελόπουλου.
Κατόπιν αυτών των εξελίξεων όγδοος ευρωβουλευτής της ΝΔ είναι ο Γ. Αμυράς, ο οποίος λαμβάνει 102.120 ψήφους.
Οι εκπλήξεις

Το bankingnews έχει αναλύσει τις τελευταίες ημέρες όλα τα στοιχεία που προέκυπταν από τις κυλιόμενες μετρήσεις.
- Η ΝΔ επικράτησε με διαφορά 9%, η οποία είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία
- Η ΝΔ κέρδισε και τις μάχες στις περιφερειακές εκλογές καθώς διεκδικεί με αξιώσεις τις 12 από τις 13 Περιφέρειες
- Ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη μια συντριπτική ήττα
- Η Χρυσή Αυγή έχασε την τρίτη θέση, παρά τις δημοσκοπήσεις που την έφερναν πίσω από ΝΔ -ΣΥΡΙΖΑ
- Ο ΣΥΡΙΖΑ συνετρίβη στη Μακεδονία λόγω της απαράδεκτης Συμφωνίας των Πρεσπών αλλά η ΝΔ δεν καρπώθηκε όλη τη δυσαρέσκεια των πολιτών, καθώς ψήφοι διέρρευσαν και σε άλλα κόμματα, όπως στην Ελληνική Λύση του Κ. Βελόπουλου, που αντιτάχθηκαν στην αλλαγή ονομασίας των Σκοπίων.
- Ο Κ. Βελόπουλος κεφαλαιοποίησε πολιτικά την αντίδραση του στη Συμφωνία των Πρεσπών και την παρουσία του στα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία ενώ παράλληλα κατάφερε να καλλιεργήσει ένα ισχυρό πολιτικό ρεύμα προς το πρόσωπό του χάρη και στην πολιτική εξαΰλωση του Π. Καμμένου και στη μετατόπιση μεγάλου μέρους των ΑΝΕΛ στην Ελληνική Λύση.
- Στις εκπλήξεις και το ΜεΡΑ25 του Γ. Βαρουφάκη, ο οποίος αν και δεν καταφέρνει να εκλέξει ευρωβουλευτή, δείχνει ότι με το 3% έχει «ρεύμα» και μπορεί να διεκδικήσει την είσοδο στο ελληνικό κοινοβούλιο

Οι συντριβές

Την ώρα που ο Κ.Βελόπουλος και ο Γ. Βαρουφάκης έδειχναν τη δυναμική τους, τα κόμματα που εκπροσωπούνταν στη Βουλή την τελευταία 4ετία βίωσαν την πραγματική συντριβή.
Ο μέχρι πρότινος κυβερνητικός εταίρος, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες βλέπουν τη δύναμη τους να συρρικνώνεται στο «πενιχρό» 0,79% την ώρα που το Ποτάμι λαμβάνει 1,53% και η Ένωση Κεντρώων το 1,45%.
Καλύτερη πάντως δεν είναι η εικόνα ούτε για την Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία περιορίζεται στο 1,61% ούτε για τη Λαϊκή Ενότητα του Π. Λαφαζάνη, η οποία λαμβάνει μόλις το 0,56%.
Εξίσου αρνητικά τα αποτελέσματα για την Ελλήνων Συνέλευσις του Αρτέμη Σώρρα (0,5%), του «Άλλου Δρόμου» του μέχρι πρότινος ευρωβουλευτή Νότη Μαριά (1,24%) και της Νέας Δεξιάς του Φαήλου Κρανιδιώτη (0,66%).


Τα αποτελέσματα ανά εκλογική περιφέρεια




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης